Turistforening: Flere redningsforsøg skudt ned

Turistforeningens formand Lars Andresen var frustreret over, at foreningen ikke kunne få del i en kommunal nødpulje. Foto: Mikael Lund

Turistforening: Flere redningsforsøg skudt ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Halvanden times debat gik forud for afstemning om at nedlægge turistforening.

Brande: Inden man nåede frem til den endelige stemmeafgivningen om nedlæggelse af Ikast-Brande Turistforening udspandt der sig en halvanden time lang debat på den ekstraordinære generalforsamling 7. januar.

En debat, som hovedparten af de knap 20 fremmødte bidrog til. Der var drøje hug til byrådspolitikerne i almindelighed og især til Erhverv, vækst og bosætningsudvalget med den konservative stemmesluger Annette Mosegaard som formand.

Der var meget lidt forståelse for den politiske beslutning om at reducere turistforeningens tilskud med en halv million kroner.

Kommunen vil for alt i verden have noget, man kan kalde en turistforening.
Lars Andreasen, formand for turistforeningen

Redningsforsøg mislykkedes

Siden den første ekstraordinære generalforsamling 27. november er der blevet gjort flere forgæves forsøg på at finde en løsning, som kunne redde turistforeningen, oplyste foreningens formand Lars Andresen.

Blandt andet har en model med turistchef Jette Nielsen som citychef på halv tid i Brande været på bordet, men den strandede på finansieringen.

Et forslag fra turistforeningen om et kommunalt lån, der skulle tilbagebetales ved udgangen af 2020, er også blevet skudt ned, og det er heller ikke lykkedes bestyrelsen af få politikerne til at åbne den "redningspulje" på 3 millioner, der er afsat til yderste nødstilfælde.

- Hvis det her ikke er et nødstilfælde, så ved jeg snart ikke, sagde formanden, der ikke har kunnet få svar på, hvorfor turistforeningen ikke kan få del i pengene.

Lars Andresen oplyste videre, at kommunen har bedt Jette Nielsen og repræsentanter for turistforeningen om et bud på, hvor meget eller rettere lidt, man kan få for de 651.000 kroner, der er sat af til turismeindsatsen i 2019. Det vil i realiteten betyde, at foreningen skal skille sig af med det lønnede personale og samtidig selv organisere sig, hvilket Lars Andresen mente vil være i strid med beslutningen på den første ekstraordinære generalforsamling.

- Kommunen vil for alt i verden have noget, man kan kalde en turistforening, konstaterede formanden.

Kvalitet koster

Fra salen blev der blandt efterspurgt, om man havde forsøgt at finde sponsorer, og om man ikke kan erstatte en del af det lønnede arbejde med frivilligt arbejde, men begge dele blev afvist.

- Med den holdning kommunen har, synes jeg ikke vi har noget at komme med til eventuelle sponsorer, fastslog Lars Andresen, der samtidig afviste, at han og resten af bestyrelsen var trætte af bestyrelsesarbejdet.

Men han sagde også følgende:

- Vi er trætte af situationen. Jeg kan ikke se, hvordan vi kan drive den turistforening for 651.000 - vi går ned med et brag!

Han blev suppleret af sin bestyrelseskollega Hanne Frandsen:

- Vi er afhængige af kvalificeret arbejdskraft - det koster!, sagde hun.

Bestyrelsesmedlem Kaj Pape Pedersen fra Engesvang havde som flere andre hæftet sig ved ansættelsen af en kommunal bosætningskonsulent, en udgift svarende til det beløb, turistforeningen mister.

- Det kunne vi sagtens have haft inde under vores turistforening i stedet for at ansætte en ny. De taber altså det hele - det er de tilsyneladende ligeglade med.

Lussing til kommunen

- Det lyder som om I vil give kommunen en lussing, lød det fra Birthe Kristensen, der driver Skovboferie B&B i Blåhøj.

- For mig at se har de lavet en kæmpe fejl, som de ikke vil rette tilbage igen, returnerede Lars Andresen, mens der var opbakning til både turistchefen og bestyrelsen fra familien Blauw på Gyvelborg ved Nørre Snede:

- I har virkelig gjort et stort stykke arbejde. I mine øjne er det vigtigt, at vi holder stand i den turistforening, ellers har vi ikke noget talerør, sagde de.

I et svar til familien skriver udvalgsformand Annete Mosegaard blandt andet, at kommunen fra slutningen af 2020 ikke længere må give tilskud til en turistforening, hvilket er bestemt ved lov, at man håber, turistkontoret i de mellemliggende to år kan drives på "vedligeholdelsesniveau", at det er op til turistforeningen, hvilke opgaver man vil løse, og så understreger hun, at det ikke er kommunen, der lukker turistforeningen, men alene foreningens generalforsamling.

Det fik omgående Lars Andresen på banen:

- Det passer ikke. Det er ikke forbudt at have en turistforening efter 2021, og det er ikke forbudt at give tilskud til en hvilken som helst forening.

Kommunen trækker tæppet

Birthe Kristensen funderede over, hvorvidt det overhovedet er lovligt at fortsætte en forening, når den ikke kan leve op til sin formålsparagraf, og Hanne Frandsen supplerede sin formand:

- Det er kommunen, der har trukket tæppet ved at fjerne beløbet. Vi har haft nogle resultatkontrakter, der siger spar 2. Der er lagt et kæmpe arbejde i det. Det gode købmandskab - det forsvandt, konstaterede hun og var dermed på linje med flere andre.

Heriblandt uddeler Jan Nyrup fra SuperBrugsen i Nørre Snede, der kaldte en nedlæggelse for "en katastrofebeslutning for turisterhvervet".

Som flere andre forsøgte Jan Nyrup at gisne om politikernes motiver for at fjerne næsten halvdelen af foreningens årlige tilskud i et hug, men selvom flere fra bestyrelsen havde været til møde med Erhverv, vækst og bosætningsudvalget, var der ingen hjælp at hente her:

- Der var ingen begrundelser - nogen gange bliver vi bange for, at de ikke har tænkt over det, lød det fra Hanne Frandsen.

Pia Stræde Palmelund fra RemisenBrande betegnede hele forløbet som en "loose-loose-situation", men inden man skred til afstemning, kvitterede Lars Andresen for et mangeårigt velfungerende samarbejde med Ikast-Brande Kommune:

- Vi har haft det rigtig godt med kommunen fra dag 1, og vi har haft et rigtigt godt samarbejde med Erhvervskontaktudvalget, fastslog han, inden de fremmødte kunne gå hjem med uforrettet sag.

Turistforening: Flere redningsforsøg skudt ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce