Stort optag på håndværker-uddannelser skaber glæde: Der er brug for dem

Industritekniker-uddannelsen er en af de uddannelser, der for nogle år siden manglede elever. Flere af branchens virksomhedsledere i området har derfor gjort en stor indsats for at øge kendskabet til uddannelsen, og de seneste år har optaget ligget stabilt på otte nye elever. Arkivfoto

Stort optag på håndværker-uddannelser skaber glæde: Der er brug for dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Markant flere elever fra 9. og 10. klasse har valgt en håndværks-uddannelse, men når det gælder de 18-24-årige, er der færre, der går håndværker-vejen.

Horsens: Erhvervskolen Learnmark har i denne uge taget imod 295 nye elever til skolens tekniske uddannelser på Vejlevej. Det er 23 flere end sidste år.

Godt halvdelen - 152 elever - er begyndt på grundforløb 1, som er 20 ugers introduktion til samtlige af skolens uddannelsesretninger.

De resterende 143 elever er kommet direkte ind på grundforløb 2, hvor de specialiserer sig til en fremtid som f.eks. tømrer, maler eller gastronom. Optaget fordeler sig her inden for 13 forskellige brancher.

Grundforløb 1 og 2
  • Grundforløb 1 er 20 uger med en fælles introduktion til alle Learnmarks udbudte fagretninger. Det er tiltænkt elever, der kommer direkte fra folkeskolen, og det udbydes kun i august.
  • Grundforløb 2 er derimod målrettet et specifikt fag, f.eks. murer, tømrer og elektriker. Det er dels for unge, der har været væk fra folkeskolen i mere end 14 måneder, og dels for elever, der har gennemgået første grundforløb for herefter at vælge en fagretning. Grundforløb 2 udbydes både i januar og august.
  • Elever fra grundforløb 1 kan efterfølgende fortsætte på grundforløb 2. Det sker kun i januar. I august er alle grundforløb 2-elever nye elever.
  • I denne uge har Learnmark modtaget 152 elever på grundforløb 1 - heraf har 50 valgt EUX-retningen. Det betyder, at de kombinerer den faglærte uddannelse med gymnasifag, der gvier adgang til at lære videre.
  • 143 nye elever er begyndt direkte på grundforløb 2.

Flere fra folkeskolen, færre 18-24-årige

De elever, der begynder på det almene grundforløb 1, kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, og her stod det allerede i marts klart, at markant flere end tidligere har valgt en håndværksuddannelse. Sidste år tog Leanrmark Horsens imod 104 elever fra grundskolen, mens det i år altså er 46 pct. flere.

Til gengæld er optaget på grundforløb 2 faldet - her drejer det sig om elever, der har været væk fra folkeskolen i mere end 14 måneder, eller som er fyldt 18 år. Sidste år tog Learnmark imod 168 elever på grundforløb 2. I år er det 15 pct. færre.

Enkelte uddannelsesretninger kan bryste sig af stigende elevtal. Det faldende optag sætter derimod spor i form af mindre hold på f.eks. tømrer-, maler- og vvs-uddannelsen. Murer-uddannelsen har ikke trukket nok elever til overhovedet at oprette et hold.

Ifølge Learnmark-direktør Niels Yde kan der være flere forklaringer på den dalende tilslutning til grundforløb 2.

- En af årsagerne er formodetlig den gunstige økonomi, som giver travlhed i virksomhederne og dermed får dem til at ansætte ufaglærte for at kunne følge med ordrerne, siger han.

Brug for faglærte unge

Nationalt er det regeringens målsætning, at 25 pct. af de unge skal vælge en erhvervsuddannelse direkte fra grundskolen. I Horsens Kommune er tallet nu 24,9 pct. mod 20,9 pct. for et år siden.

Learnmark-direktør Niels Yde glæder sig over udviklingen - først og fremmest, fordi håndværksvirksomhederne i Horsens og omegn inden for en overskuelig tidshorisont kan se frem til flere kvalificerede faglærte, siger han.

I den forbindelse er et godt samarbejde mellem grundskolerne og uddannelsesinstitutioner uvurderligt, mener direktøren.

I flere år har Learnmark samarbejdet med grundskolerne i både Horsens og Hedensted, bl.a. gennem innovations-valgfag og det rullende Learnmark, hvor Learnmark-elever underviser grundskoleelever med førstehåndserfaringer fra de forskellige uddannelser.

- Det er vigtigt, at eleverne har kendskab til hele rækken af uddannelser, så de træffer deres valg på et kvalificeret grundlag, siger Niels Yde.

Direktøren håber, at den stigende interesse for erhvervsuddannelserne fortsætter, så antallet af faglærte snart kan leve op til efterspørgslen i f.eks. byggebranchen og industrien.

- Der er brug for de unge, og der er gode muligheder for lærepladser, fastslår han.

Stort optag på håndværker-uddannelser skaber glæde: Der er brug for dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce