Stadig under smertegrænsen: Minkpriserne steg - og faldt på samme tid

Danske minkskind går gerne for ca. 50 kr. mere end de udenlandske. Alligevel dækker prisen igen i år ikke produktionsomkostningerne. Arkivfoto: Morten Stricker

Stadig under smertegrænsen: Minkpriserne steg - og faldt på samme tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De lokale minkavlere kunne ved årets første store auktion hæve armene over en marginal højere pris for deres skind - og sænke dem igen på grund af en dollarkurs i retræte. Trods tredje år som underskudsforretning er minerne fortrinsvis positive.

Hedensted: For tredje år i træk må de lokale pelsdyravlere slå sig til tåls med salgspriser, der end ikke vinder produktionsomkostningerne hjem igen.

Det ligger fast efter Kopenhagen Furs netop overståede januar-auktion - årets første og største af sin slags, der gerne fungerer som rettesnor for det generelle prisleje.

Godt nok steg gennemsnitsprisen på et dansk minkskind en lille håndfuld kroner til 261 kr., men da minkavlerne typisk har omkostning på knap 300 kr. pr skind og desuden er ramt af en faldende dollar, er glæden begrænset.

- Lige nu er prisen ikke tilfredsstillende, for vi skal højere op for at det kan løbe rundt. Prisen skyldes, at verdensproduktionen fra 2011 til 2014 blev fordoblet. Den pukkel har taget nogle år at komme over, men mens alle andre har skåret kraftigt ned, har de danske minkavlere hele vejen igennem holdt sig på samme niveau. Det viser, at vi kan stå imod, er konkurrencedygtige og er på plads, når det igen går fremad, siger formand Tage Pedersen fra Dansk Pelsdyravlerforening, der også selv er minkavler i kommunen.

Produktionen på verdensplan forventes i år at falde med ca. 10 pct.

Man synes altid, det tager for lang tid at komme over en overproduktion, men nu er vi på den anden side af bjerget.
Tage Pedersen, formand, Dansk Pelsdyravlerforening
Minkavl i Hedensted Kommune
Hedensted Kommune har med sine 29 minkavlere en af landets største koncentrationer af minkavl.

Minkavlerne producerer hvert år mere end 500.000 skind.

Da priserne i 2013 toppede på godt 600 kr. pr. skind, svarede det til en omsætning på næsten 315 mio. kr.

Siden er priserne netop faldet til 261 kr., hvilket ikke er nok til at skabe overskud.

Optimisme

Hedensted Kommune har med 29 minkavlere en af landets største koncentrationer, og de kunne på grund af deres højere kvalitet hente ca. 50 kr. mere hjem pr. skind end deres udenlandske konkurrenter.

Derfor er alt da heller ikke lutter mørke skyer. Auktionens 3,4 mio. skind blev praktisk talt revet væk, og væsentlig flere interesserede købere end sidste år signalerer et marked i god gænge.

- Der er ingen overproduktion længere, og vigtigst af alt har salget aldrig været bedre. Situationen havde været en helt anden, hvis vi producerede varer, som ingen ville købe. Lige nu skinner solen, men på samme måde som jeg ikke kan spå om aktiekurserne, kan jeg heller ikke spå om de fremtidige minkpriser. Vi har fået en fin start, og så håber vi på en bedre afslutning, siger Tage Pedersen.

Kopenhagen Fur forventer i år at sælge 29 mio. skind.

Stadig under smertegrænsen: Minkpriserne steg - og faldt på samme tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce