Nye boligformer skal vende udviklingen i Hampen

Utraditionelle huse i stil med dem, der findes for eksem ved Frilands-byggeriet i Feldballe, kunne måske skaffe flere indbyggere til Hampen. Arkivfoto

Nye boligformer skal vende udviklingen i Hampen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ildsjæl fra Hampen slår til lyd for alternativt byggeri med billige og bæredygtige boligformer.

Hampen: Det er ikke let at skaffe nye indbyggere til Hampen, men nye boligformer kan måske være noget, der kan få flere mennesker til at rette blikket mod den lille by. Birk Karlson fra Hampen har med opbakning fra Hampen Borgerforening indsendt et forslag til Ikast-Brande Kommune, hvor han slår til lyd for nye og eksperimenterende boligformer i Hampen-området. Det skal ske for at sætte gang i en positiv udvikling i byen.

- Vi vil gerne prøve at løfte Hampen ud af den lidt mørke situation, byen befinder sig i. Børnetallet er faldende, og det er meget svært at sælge huse i Hampen. En af mine naboer har haft sit hus til salg i over 1000 dage, og en anden i 1800 dage, fortæller Birk Karlson, der er uddannet bygningssnedker.

- Hampen ligger jo i nærheden af god og flot natur, og det tager ikke lang tid at nå motorvejen. Men det er åbenbart ikke nok til at tiltrække nye indbyggere - vi er nødt til at tænke kreativt, understreger han i sit forslag.

Et af de største problemer er ifølge Birk Karlson, at det er svært at låne penge til huskøb eller traditionelt nybyggeri i et område som Hampen. Men netop det er baggrunden for hans forslag om at åbne for nye boligformer, hvor husene kan bygges meget billigt.

Birk Karlson er blandt andet inspireret af alternative boligprojekter i stil med andelsboligforeningen Friland i Feldballe, hvor husbyggere har brugt natur- og genbrugsmaterialer og bygget huse med lave omkostninger - uden at det har været nødvendigt med kreditforeningslån. I beskrivelsen af Friland på foreningens hjemmeside står der: "Friland er en økolandsby, hvor mennesker eksperimenterer med at indrette hverdagen anderledes med vægt på bæredygtig livsstil, gældfrihed og selvstændigt erhverv".

Også den alternative udstykning i Skovdalen i Nr. Snede er et eksempel på, at det kan lade sig gøre at bygge utraditionelt i mindre bysamfund. Her er der for eksempel bygget flere halmhuse.

Borgerne i Hampen skal have medindflydelse, så i nærmeste fremtid er det planen at indkalde til et borgermøde.
Birk Karlson

Borgemøde snart

Ifølge Birk Karlson er Hampen Borgerforening åben overfor, at der kan eksperimenteres med forskellige boligformer, men han understreger, at alle indbyggere skal tages med på råd:

- Borgerne i Hampen skal have medindflydelse, så i nærmeste fremtid er det planen at indkalde til et borgermøde, hvor vi kan drøfte ideerne, siger Birk Karlson.

Der er både i Danmark og udlandet gennemført flere forskellige utraditionelle boligbyggerier, hvor der er lagt vægt på miljørigtigt byggeri med genbrugs- og naturmaterialer.

- Sådanne boligformer kunne være med til at profilere Hampen. Måske kunne vi få arkitektskolen i Aarhus til at medvirke i projektet, siger Birk Karlson.

I sin projektbeskrivelse overfor kommunen påpeger Birk Karlson, at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen afsætter midler til byfornyelse, og nogle af de penge kunne måske komme Hampen til gode. En udviklingsplan for Hampen kunne også have det sigte at gennemføre byfornyelse i den eksisterende del af Hampen, lyder det i forslaget.

Nye boligformer skal vende udviklingen i Hampen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce