Juletræ-eksporten har taget et dyk - men Heinrich fortsætter, til han bliver 80

Juletræerne køber Heinrich Andersen af en planteskole. Efter syv-otte år i jorden på hans grund har de vokset sig sig høje nok til, at de kan fældes og sælges. 180 centimeter er den mest normale højde for et juletræ. Foto: Martin Ravn

Juletræ-eksporten har taget et dyk - men Heinrich fortsætter, til han bliver 80

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den pensionerede tømrermester Heinrich Andersen har produceret juletræer i tyve år, og han fortsætter nogle år endnu, selvom salget ikke er, hvad det har været.

Glud: I tyve år har Heinrich Andersen eksporteret juletræer fra sin gård i udkanten af Glud, og den pensionerede tømrermester vil ikke se tilbage på det indeværende år som det bedste. Tværtimod. Han har sendt langt færre træer ud af landet end tidligere.

1.000 styk er det blevet til i den korte sæson, som strækker fra november til december. De bedste år har tallet været fem gange så højt, og også prisen har været højere.

- Går vi syv år tilbage, så var der rigtig gode penge i det. Dengang fik jeg dobbelt så meget for træer som i dag, siger han.

Hver morgen sidder vi her og kigger ud, og hvis vejret er godt, så går vi ud og laver lidt. Er det dårligt, finder vi på noget andet. Heinrich Andersen, juletræsproducent.
Nordmannsgranen
Nordmannsgranen (Abies nordmanniana) er kendetegnet ved at have ikke stikkende nåle samt en lang holdbarhed efter høst - særligt hvis træet sættes i vand. Nordmannsgranen har generelt en god nåle- og grenfylde.

Nordmannsgranen er den foretrukne juletræsart mange steder i Europa på grund af dens udseende og gode holdbarhed. Gennem de sidste 15 år har nordmannsgranen således fortrængt mange oprindelige juletræsarter såsom rødgran, blågran og forskellige fyrrearter. Kilde: Danske Juletræer
Lørdag formiddag kom flere hold kunder forbi for at finde det helt rigtige juletræ. Heinrich Andersen forventer at sælge en 100-stykker lokalt. Foto: Martin Ravn
Lørdag formiddag kom flere hold kunder forbi for at finde det helt rigtige juletræ. Heinrich Andersen forventer at sælge en 100-stykker lokalt. Foto: Martin Ravn

Større konkurrence

I stuehusets køkken, hvor Folkebladet har taget plads, kan 73-årige Heinrich Andersen se ud på gårdspladsen og de fældede nordmannsgraner, som ligger klar til lokale kunder.

Dem forventer han max. 100 af. Fokus har altid været rettet på eksport, fortrinsvis til Sydtyskland, Østrig og Holland. Konkurrencen i disse lande er blevet større, forklarer han.

- Tyskland er begyndt at producere rigtig mange nordmannsgraner selv, og Polen og Frankrig er også kommet med, fordi priserne har været høje. Nu er markedet dårligt, og de kan lettere få økonomien til at hænge sammen, fordi arbejdslønnen ikke er så høj, siger han.

De seneste år har han ikke tjent nævneværdige penge på produktionen, og dette år tegner til at give et lille underskud. Heldigvis lever han ikke af nåletræerne. De har altid været en hobby for ham og en måde at udnytte jorden til gården på.

Heinrich Andersen gør normalt ikke så meget ud af salget i Danmark, men i år, hvor det står lidt stille med eksporten, har hans datter oprettet ham på Facebook under navnet
Heinrich Andersen gør normalt ikke så meget ud af salget i Danmark, men i år, hvor det står lidt stille med eksporten, har hans datter oprettet ham på Facebook under navnet "Bedstes juletræer i Glud". Foto: Martin Ravn

Noget at stå op til

At bruge den til almindeligt landbrug kunne ikke betale sig, mente naboen, der for tyve år siden satte Heinrich Andersen i forbindelse med en skovfoged.

I mange år, mens han stadig drev tømrerforretning, havde han folk til at stå for produktionen, men efter at han er gået på pension, har han og hustruen, Jytte, brugt mere tid på træerne selv.

Ægteparret står for plantning og pasning, og de hygger sig med det.

- Træerne er noget at stå op til, siger Heinrich Andersen og fortsætter:

- Hver morgen sidder vi her og kigger ud, og hvis vejret er godt, så går vi ud og laver lidt. Er det dårligt, finder vi på noget andet.

Stopper som 80-årig

Arbejdet består i at beskære og sprøjte de knap 40.000 træer. Der er en ro forbundet med at gå rundt mellem dem under åben himmel, og ægteparret vil gøre det nogle år endnu.

For i jorden står unge træer, som først er modne til at blive taget op om syv-otte år i en højde af 180 centimeter.

- De sidste, vi har sat, er høstklar, når jeg er 80 år. Og så holder vi, siger Heinrich Andersen.

- Det er tosset, at vi har plantet dem. Vi kunne da vel lige have stukket en finger i jorden og talt, hvor gamle vi ville nå at blive, indskyder Jytte Andersen og griner.

Om andre til den tid vil plante juletræer i deres jord, må tiden vise. I så fald skal timelønnen nok været steget.

- Min eksportør sagde til mig, jeg ikke skulle regne med mere, end hvad der svarer til en timeløn på ti kroner i år, og det er nok sådan noget, det bliver til, siger Heinrich Andersen, der tror på, at markedet bedrer sig i årene, der kommer.

Juletræ-eksporten har taget et dyk - men Heinrich fortsætter, til han bliver 80

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce