Hotel: Vi må sige nej til gæster, fordi vi ikke har folk nok

Hotel Vejlefjord har i omkring fem år haft svært ved at finde kokke-, tjener- og receptionistelever. Arkivfoto: Lars Juul

Hotel: Vi må sige nej til gæster, fordi vi ikke har folk nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hotellet ved Stouby har både problemer med at finde og holde fast på elever og faglærte medarbejdere. - Det er hårdt at se, at vores fag og faglighed stille forsvinder, siger hoteldirektør Flemming Jakobsen.

Stouby: Mens antallet af overnatninger på hoteller er steget over de sidste år, får lokale hoteller stadig sværere ved at finde kvalificeret arbejdskraft.

Spahotellet Vejlefjord mærker det i en sådan grad, at de må sige nej til nogle arrangementer eller tage færre gæster ind for at bevare kvaliteten, fordi der ikke er medarbejdere nok.

- Jeg er en stolt fagmand, så jeg er rigtig ked af det. Det er hårdt at se, at vores fag og faglighed stille forsvinder, fordi vi ikke kan finde nok dygtig arbejdskraft, siger hoteldirektør Flemming Jakobsen.

Han har hørt om lignende problemer fra flere af sine kollegaer, hvor nogle hoteller ikke har en eneste faglært medarbejder.

På Hotel Vejlefjord kniber det både med at finde kokke-, tjener- og receptionistelever samt faglærte ansatte. Det problem har hotellet haft i omkring fem år.

- Den største udfordring er, at vi ikke har elever nok, i forhold til at vi så senere kan få nogle udlærte, fortæller Flemming Jakobsen.

Hotel Vejlefjord oplever også, at det er svært at holde fast i personalet, der søger andre steder hen.

- Vi mister kokke, som efter nogle år hos os rejser ind til kantiner. Vi er en fødekæde til andre brancher. Nogle kvinder tager også til kantiner for at få et 8-16-job, når de har fået børn, siger Flemming Jakobsen.

Vi mister kokke, som efter nogle år hos os rejser ind til kantiner. Vi er en fødekæde til andre brancher. Nogle kvinder tager også til kantiner for at få et 8-16-job, når de har fået børn.
Flemming Jakobsen, hoteldirektør

Svært med udenlandsk arbejdskraft

Ifølge Flemming Jakobsen er manglen på kvalificeret arbejdskraft størst i Jylland, fordi man i København kan hyre svenskere.

Udenlandsk arbejdskraft har Hotel Vejlefjord benyttet sig lidt af, men sproget er ofte en barriere.

- Havde vi produceret traktordæk, kunne vi godt tage en masse ind, men vi skal kommunikere med kunderne direkte, så de skal kunne tale dansk, forklarer Flemming Jakobsen.

Han har heller ikke held med at lokke udlændinge til "det mørke Jylland," som han kalder det.

Flemming Jakobsen fortæller dog, at hotellet har haft litauere som opvaskere, og de er nu gået i kokkelære på hotellet.

Ikke alle skal i gymnasiet

Flemming Jakobsen tænker i høj grad, at manglen på elever skyldes forældres iver efter at få deres børn i gymnasiet.

- Det er, som om en gymnasial uddannelse er blevet minimumskravet for at overleve i dag. Måske egner lille Peter sig ikke til gymnasiet, så måske skulle han tage en håndværksmæssig uddannelse som kok eksempelvis, foreslår han.

På Hotel Vejlefjord er der gerne 10 til 15 elever ad gangen, men der kan godt gå et halvt år, fra en elev stopper, til en ny kommer til.

Eleverne er en del af teams, ligesom de fastansatte er, så når en elev mangler, kommer der et hul. Derfor må medarbejderne i nogle tilfælde løbe lidt hurtigere for at udfylde den manglende elevs plads.

Gamle myter om skæve arbejdstider, tror Flemming Jakobsen også spiller ind, når færre unge bliver elever i hotel- og restaurationsbranchen.

Han fortæller, at da han startede som tjenerelev, gik der otte måneder, før han fik en friweekend. I dag har man dog mindst fri hver anden weekend.

Med i kontanthjælpsprojekt

Hotel Vejlefjord er for nylig gået med i Horesta (Hotel-, Restaurant- og Turisterhvervets Arbejdsgiverforening, red.) og fagforeningen 3F's projekt, hvor kontanthjælpsmodtagere får en smag på hotel- og restaurationsbranchen.

Efter et seks ugers skoleophold kommer kontanthjælpsmodtagerne i praktik i branchen i to uger.

Hotel Vejlefjord får i november to som kokke, to som tjenere og forhåbentlig to til rengøring. Flemming Jakobsen håber, at han kan motivere dem til at tage en læreplads eller ufaglært job, hvis de har kompetencerne til det.

Sådan har antallet af hotelovernatninger udviklet sig i Region Midtjylland:

Hotel: Vi må sige nej til gæster, fordi vi ikke har folk nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce