Havheksen og Åmanden har nytænkt fiskesøen - og det kan de få en erhvervspris for

Lene Valbjørn har tidligere haft en karriere som erhvervskvinde i Asien. Hun trækker på sin erfaring i opbygningen af Fyelmose Naturfiskepark. FOTO: MORTEN PAPE

Havheksen og Åmanden har nytænkt fiskesøen - og det kan de få en erhvervspris for

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To senioriværksættere har gjort Fyelmose Naturfiskepark til meget mere end en fiskesø. Nu er de indstillet til erhvervspris.

Vestbirk: Det er kun halvandet år siden, at Havheksen og Åmanden alias Lene og Svend Erik Valbjørn overtog det, der i dag hedder Fyelmose Naturfiskepark ved Vestbirk.

Siden er der sket meget. Så meget, at fiskeparken er blevet nomineret til Business Horsens iværksætterpris, der bliver uddelt 16. november.

- Det betyder rigtig meget, at vi er nomineret til prisen. Vi blev meget overraskede, fordi jeg synes, at erhvervspriser i lang tid har været forbeholdt teknologiske virksomheder. Det er ikke så tit, jeg har registreret, at virksomheder som os, der favner mennesker og som gør noget for mennesker, kommer med i betragtning. Så det er meget glædeligt, siger Lene Valbjørn.

Det er blot få år siden, Svend Erik og Lene Valbjørn blev gift. 55-årige Lene Valbjørn har haft en karriere som erhvervskvinde med bopæl i Asien - som vækstrådgiver inden for byggeri.

Svend Erik Valbjørn har været åmand i Silkeborg Kommune og har drevet put & take-sø ved Silkeborg.

- Vi kalder os selv senioriværksættere. Vi baserer det på de kompetencer, vi har - og en hel masse erfaring. Hvorfor er der ikke flere i vores alder, der er iværksættere? Man har en hel anden ballast, end når man famler rundt i den første del af dit liv, siger Lene Valbjørn.

Hun og hendes mand har i den korte tid, de har ejet Fyelmose Naturfiskepark, haft travlt med at føre mange idéer ud i livet.

- Der er masser af søejere, der drømmer om at leve af deres søer - det er der mange, der ikke kan - hvor det er en fritidsbeskæftigelse. Jeg vender den om og siger: vi er stadig loyale over for fisken, men nu tager vi nogle produktområder ind, således at vi har et fundament til en helårsbeskæftigelse. Det betyder også, at vi skaber arbejdspladser, siger Lene Valbjørn.

Et af tiltagene er, at ægteparret er ved at ved at lave Danmarks første center for lystfiskeri.

- Man kan komme til at gå til fiskeri, lige som man går til spejder. Vi skal have nogle flere til at gribe det at fiske - at komme ud i naturen. Vi kalder det for Åmandens fiskeskole. Her kan man lære om naturen, lære om vand, lære at fiske. Og så laver vi Havheksens Madskole. Jeg vil gerne lære folk at spise mere fisk. Folk siger, der er ben i, og det lugter af fisk. Jeg vil gerne lære dem at lave ørred, hvor der ikke er ben i og som ikke lugter af fisk, fortæller hun.

Det betyder rigtig meget, at vi er nomineret til prisen. Vi blev meget overraskede, fordi jeg synes, at erhvervspriser i lang tid har været forbeholdt teknologiske virksomheder.
Lene Valbjørn, Fyel Mose Naturfiskepark
Prisuddelingen "Inspire Horsens"
Business Horsens står bag uddelingen af i alt fire priser, som overrækkes 16. november ved et stort anlagt show i Insero Atrium.

Inspire Horsens er det overordnede navn på eventen, og det er også navnet på den store pris, der gives for en ekstraordinær indsats til gavn for det lokale erhvervsliv. Her er 11 nominerede virksomheder, og vinderen kåres alene af en jury, sammensat af medlemmer af Business Horsens.

"Match for fremtiden" er en pris, der gives for at tage særligt ansvar for uddannelse af arbejdskraft. Her har juryen blandt 16 indstillede nomineret følgende tre virksomheder: Hansen/Nissen, Insero Software og Quadsat. Blandt de tre er det op til de fremmødte den 16. november at kåre vinderen.

"Iværksætterprisen" gives til virksomheder, der ikke har mere end fem år på bagen, som har sund udvikling og potentiale til mere. Her har juryen blandt 26 indstillet nomineret følgende tre virksomheder: Quadsat, Fyelmose Naturfiskepark og Ecodrying. Blandt de tre er det op til de fremmødte den 16. november at kåre vinderen.

Begrundelse for nominering af Fyelmose Naturfiskepark er, at "Lene og Svend Erik har drive og power. De har rent faktisk realiseret deres iværksætteridé. Det er stærkt, at de har købt en nedlagt fiskesø og omdannet den til et sted som flere og flere kommer for at opleve og til en forretning. De tænker ud af boksen med mange nyskabende tiltag, som kan skalere deres forretning, fx kommercielt salg af fisk og en satsning på øko-produkter. Og så tager de ansvar for både natur og mennesker omkring dem. "  

Årets Butik er også en del af Inspire Horsens. Byens handlende har stemt på deres favorit, og den endelige vinder blandt tre finalister afsløres ved arrangementet 16. november.
Svend Erik Valbjørn skal stå for den kommende lystfiskerskole ved Vestbirk. Arkivfoto
Svend Erik Valbjørn skal stå for den kommende lystfiskerskole ved Vestbirk. Arkivfoto

Ti fiskebiler

Derfor er det nyeste tiltag forarbejdning og salg af fiskene.

- Jeg har købt min egen fiskebil - det er som en slags pølsevogn, hvor jeg skal køre rundt og sælge sund fastfood. Til hverdag skal den stå som gårdbutik her på stedet. Vi har fået fødevaregodkendelse til at slagte og opskære, så vi kan komme til at sælge ørreden også i forarbejdet stand. Jeg vil også lave færdigretter. Jeg vil lære folk at spise ørreden på mange måder, siger Lene Valbjørn.

Fyelmose Naturfiskepark har netop indført den børnesø i Danmark med økologiske fisk.

- Det er den økologiske ørred, jeg vil køre fiskevogn på. Jeg har også fået godkendelse til at sælge til en gros, så jeg kan sælge til kantiner, storkøkkener, restauranter og hoteller, siger Lene Valbjørn.

Hun har ansat den første medarbejder, og flere er på vej.

- Jeg ser jo gerne, at der bliver en ti ørredvogne rundt omkring. Vi vil gerne ud og have en sund "pølsevogn" i gadebilledet. Jeg har allerede fået henvendelser fra firmaer, der gerne vil leje den til events og søndagsmarkeder osv. Den kommer ud ved årsskiftet eller januar måned, siger hun.

Hun fortæller, at hun er glad, uanset om Fyelmose Naturfiskepark vinder iværksætterprisen.

- Vi har inviteret vores ansatte og dem vi håber bliver vores kommende ansatte, og vores dambruger, med til uddelingen - så vi kommer et selskab på otte. Vi skal feste og vi er stolte, uanset, om vi bliver nummer et, to eller tre, siger Lene Valbjørn.

Havheksen og Åmanden har nytænkt fiskesøen - og det kan de få en erhvervspris for

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce