Vi bruger cookies!

hsfo.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.hsfo.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Gin med myrer og råm på Samsø-sukker

Peter Sørensen ser en fremtid for sig som økologisk opdrætter af ænder og dyrkning af æbler i en nyanlagt æbleplantage. Sammen med Mette Kjær driver han Øko And Samsø. Foto: Jørgen Høg

Gin med myrer og råm på Samsø-sukker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Samsø Kommune er blandt de fem bedste på Danmarks iværksætterliste. Samsø er sammen med Odder og Jammerbugt de eneste kommuner, hvor der sidste år startede mere end dobbelt så mange virksomheder op i forhold til dem, der lukkede.

SAMSØ: 400-500 berberiænder vralter rundt på en kløvermark og i to rigeligt store rundbuehaller.

- Der skal være plads til at vokse, både som and og som andeopdrætter, som det fremgår af hjemmesiden.

Øko And Samsø bliver aldrig en storproduktion på hundredetusinde ænder.

- Vi vil kunne stå inde for kvaliteten af dyrenes liv og deres vej til middagsbordet, og det kan vi bedst med den ro og omhu, som et lille opdræt tillader, siger Peter Sørensen, der driver Øko And Samsø sammen med Mette Kjær.

- Vi starter småt og udvikler produktionen og konceptet langsomt over de næste par år, så vi kan stå inde for dyrevelfærden og det færdige produkt. Vi sørger for, at ænderne har ekstra godt med plads under deres opvækst, at de får noget ekstra lækkert at spise og tilskyndes til at bevæge sig rundt og leve et så naturligt liv som muligt. Når dyrene er fire måneder gamle, sørger vi for stressfri transport til slagteriet, og der bliver de slagtet under dyrlægekontrollerede forhold for at sikre forbrugeren et sikkert og velsmagende produkt, forklarer Peter Sørensen.

Peter Sørensen fortæller, at de to iværksættere vil satse på en kombination af ænder og æbler.

- Men det tager tre-fire år at etablere en æbleplantage, så derfor er vi begyndt med ænderne. Ænder og æbler er en god kombination, for ænder er gode til at rense op i jorden omkring æbletræerne, forklarer han og tilføjer, at de desuden satser på produktion af økologiske grøntsager til de lokale restauranter.

- Vi lægger ud med opdræt af 900 ænder, to gange 450, et hold berberiænder og et hold danske landænder, der vil være klar til jul. Vi følger alle de økologiske regler, men vi stopper ikke der. Vi har besluttet at tilføre vores egne økologiske foranstaltninger, når vi mener, det er en god idé for dyrenes velfærd. Hos os er det lysten, der er drivkraften, og vi tror på, at økonomien nok skal følge efter, siger Peter Sørensen, der er uddannet skov- og landsskabsingeniør.

Samsø og iværksætteriet
Samsø Iværksætterfond låner penge ud rentefrit til projekter, der gavner hele Samsø.- Samsø Iværksætterfond er sat i verden for at hjælpe virksomheder i gang med projekter, som efter fondens vurdering har potentiale til at skabe vækst til gavn for Samsø Kommune. Fondens hovedmål var oprindeligt at etablere og drive et eller flere iværksætterhuse. Men fonden yder nu fortrinsvist lån til iværksættere, der har projekter, der vil bidrage til udviklingen af erhvervslivet på Samsø, hedder det på Samsø Kommunes hjemmeside.

Ingeniør og biolog

- Jeg har et konsulentjob for et museum ved siden af, og Mette, der er uddannet biolog, supplerer sin indtægt her i opstarten med et job på et lokalt hotel, forklarer Peter Sørensen.

Han regner med, at økonomien på Øko And Samsø næste år vil være så solid, at ænderne kan betale deres udgift til at forpagte gården, som er lejet gennem Jordbrugsfonden Samsøkologisk.

- Jeg forventer, at vi med vores projekt skaber op til fire arbejdspladser direkte knyttet til ænderne og æblerne, og dertil kommer en række afledte job, blandt andet til slagtning af ænder, siger han.

Gin med orangemyrer

Et andet sted på Samsø er Sams Island Distillery skudt i gang med et salg på 3000 flasker fra hobbydestilleriet i Onsbjerg, etableret sidste år af Mads Nielsen, Jesper Machholm og Claus Norlyk.

De tre iværksættere producerer gin på blandt andet lokale myrer, og vodka og rom. Eller råm, som det hedder, da produktet er destilleret på sukkerroer, og derfor ikke må kaldes rom.

- På Sams Island Distillery tror vi på enkelhed og balance. Vi har respekt for traditionen bag destillering, men det er igennem vores eksperimenter med produkter fra den danske natur og de danske marker, at vi er nået frem til vores Sams Island Gin, der blandt andet er lavet på orangemyrer og enebær fra den samske natur. Vores råm er lavet på dansk sukker og har fået farve og sødme fra egetræ på Samsø. Vores vodka er selvfølgelig er lavet på samsøkartofler, forklarer Mads Nielsen.

Mads Nielsen fortæller, at alle flasker håndtappes og nummereres i et begrænset antal for at sikre et produkt med en høj kvalitet.

- Allerede nu kan vi se, at vi ligger over vores budget for i år, og vi har en vækst på mindst 50 pct. i forhold til vores mål. Vi har ingen gæld, og vi skyder alle indtægter ind i virksomheden, siger Mads Nielsen.

Samsø i top fem

I 2016 startede 86 iværksættere nye virksomheder på Samsø, det svarer til 23 virksomheder per 1000 indbyggere, og dermed indtog Samsø femtepladsen blandt kommuner i Danmark med flest iværksættere. Året efter var Samsø hoppet op på fjerdepladsen, og kommunen var sammen med Odder og Jammerbugt de eneste kommuner, hvor der startede mere end dobbelt så mange virksomheder op i forhold til dem, der lukkede.

Tallene kommer fra analysevirksomheden Bisnode, som noterer:

- Samsø Kommune har i flere år rangeret højt på samtlige iværksætterlister, og der er et helt særligt iværksættermiljø, som blandt andet er skabt af den stigende turisme og nogle fødevarevirksomheder, der virkelig har formået at slå øen fast som en særlig gastronomisk perle i Danmark.

Iværksætteriet på Samsø er koncentreret inden for landbrug, fødevarer og turisme, og de mange nye virksomheder har været med til at presse ledigheden ned på øen. Sidste år - i juli - var der kun godt tre procent arbejdsløse på Samsø ifølge tal fra Region Midtjylland.

Gin med myrer og råm på Samsø-sukker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.