Formand er stærkt bekymret: 2018 blev et slemt år for svineproducenterne

Henrik Nielsen producerer selv smågrise. Han kalder 2018 for et af de værste år. Arkivfoto

Formand er stærkt bekymret: 2018 blev et slemt år for svineproducenterne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En gennemgang af 400 regnskaber viser, at grise giver underskud. Det går bedre for kvæg- og planteavlere.

Horsens: I løbet af den kommende uge holder rådgivningsvirksomheden inden for landbruget LMO økonomimøder rundt om i organisationens dækningsområde.

LMO har i samarbejde med rådgivningsselskaberne Landbosyd, Landbonord og Sagro netop lavet en analytisk gennemgang af 400 2018-regnskaber, og det er ikke rar læsning.

Gennemgangen viser, at 2018 har været et af de værste år nogensinde for svineproducenterne. Særligt smågriseproducenterne står med underskud på kontoen

- Det er stærkt bekymrende, at danske svineproducenter er kommet så skidt gennem 2018, siger formand for Østjysk Landboforening Henrik Nielsen, der selv producerer smågrise.

Det er kun et år siden, han kunne konstatere, at det gik godt for smågriseproducenterne.

- Det er rigtigt, at det blot er et år siden, at smågriseproducenterne havde det måske bedste år nogensinde. Sagen er, at der altid vil være udsving på priserne. Problemet er bare, at vi ikke når at blive polstret godt nok til at stå imod de her udsving. Der har altid været udsving, men udsvingene er blevet hyppigere og større. Det kan man jo bare se på det her ene år. Der er blevet længere mellem bølgetoppene, og gennemsnittet over en årrække er blevet lavere, siger Henrik Nielsen.

Til gengæld ser det ud til, at kollegaerne inden for kvæg- og mælkeproduktionen samt planteavlerne ifølge regnskabsgennemgangen har klaret sig nogenlunde gennem 2018, selv om overskuddet er halveret i forhold til året før.

Sagen er, at der altid vil være udsving på priserne. Problemet er bare, at vi ikke når at blive polstret godt nok til at stå imod de her udsving.
Henrik Nielsen, formand for Østjysk Landboforening

Flere usikkerheder

Problemet for landmændene er ifølge Henrik Nielsen den tørre sommer, en lav pris på svinekød og ikke mindst eftervirkningerne af finanskrisen.

- De, der har det sværest lige nu, er nok de landmænd, der foretog nogle investeringer lige før finanskrisen, som der måske ikke var økonomi i, siger Henrik Nielsen.

Der er ikke umiddelbart udsigt til bedring, og samtidig er der en række usikkerhedsfaktorer.

- Noget af det, man kan være bekymret for, er vildsvin og svinepest - det kan gå rigtig galt, hvis vi pludselig oplever at få svinepest til landet. Vi står i det hele taget med mange uvisheder, for der er også Brexit i England, hvor man endnu ikke har fået nogen aftale i hus. På plussiden tæller handelsaftalen med Japan, som vi måske kan forvente os noget af, siger Henrik Nielsen.

Han har oplevet flere landmænd, der har opgivet at fortsætte i løbet af efteråret.

- Jeg har ikke nogen konkrete tal for, hvor mange der er stoppet, men jeg kan på stående fod nævne fem-seks stykker, som, jeg ved, er stoppet her i efteråret. Jeg oplever, at det også er flere af de større bedrifter, der bukker under. Rådet til mine trængte kollegaer er, at man ikke nødvendigvis skal køre videre for enhver pris. Så er det bedre at få stoppet og komme videre med sit liv. Det er selvfølgelig hårdt, når det drejer sig om ens fødegård, ens hjem og ens børns hjem. Men når jeg taler med kollegaer, der har været i gennem det, siger de fleste, at de trods alt har fået en god tilværelse bagefter, siger Henrik Nielsen.

Formand er stærkt bekymret: 2018 blev et slemt år for svineproducenterne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce