Den danske vindrøm afsnit tre: - Vi kunne gang på gang se, at vi kunne slå gode champagner

Sven Moesgaard er direktør i Pharma Nord, og så er han vinbonde på 21. år på sin gård i Dons ved Kolding. Han har vundet adskillige priser for sine vine, og efterhånden er Skærsøgaard på vej mod at give overskud. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Den danske vindrøm afsnit tre: - Vi kunne gang på gang se, at vi kunne slå gode champagner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I over 20 år har vinbonde og Pharma Nord direktør Sven Moesgaard eksperimenteret med vin på sin gård i Dons ved Kolding. Men først nu nærmer vingården sig en status som overskudsgivende virksomhed. En rejse du kan høre meget mere om i tredje afsnit af vores podcastserie Den Danske Vindrøm.

Med et smæld forlader en klump af frossen gær den grønne flaske, som skummet straks står ud af.

Det er sidste trin i at færdiggøre en flaske mousserende vin efter den traditionelle Champagne-metode. En proces, der hedder degorgering, afledt af det franske dégorgé, og som betyder, at man tager gæren "ud af halsen" på flasken, efter flaskegæringen er overstået.

Men det franske islæt til trods, står der ikke Champagne, men derimod Dons på den prop, der sættes i flasken.

Dons er titlen på de mousserende vine, som siden 2001 er blevet fremstillet på vingården Skærsøgaards otte hektar jord. Men Dons, der ligger i en smeltevandsdal ved Kolding Fjord, er også navnet på Nordeuropas nordligste vindistrikt.

En titel som det 500 hektar store område har kunnet smykke sig med siden april sidste år, hvor det lykkedes den 67-årige vinbonde og direktør i Pharma Nord, Sven Moesgaard, at få området anerkendt af EU som et vinområde med en Beskyttet Oprindelses Betegnelse.

- Vi kunne gang på gang se, at vi kunne slå gode champagner fra Champagnedistriktet (ved blindsmagninger, red.). Så jeg tænkte, at hvis vores vin var så hæderlig, så måtte vi hellere se at få en certificering på vores vine, så de kunne komme i samme kvalitetsklasse som Bordeaux, Bourgogne og champagne, fortæller Sven Moesgaard.

Skærsøgaard
Skærsøgaard er den første danske autoriserede vingård, der er beliggende i Dons ved Kolding.Vingården er den mest præmierede vingård i Danmark med i alt 213 medaljer fra ind- og udland.

Den ejes af Sven Moesgaard, der sammen med fem ansatte varetager den daglige drift på gården.

De første vinstokke blev plantet på stedet i 1998, og den første årgang blev frigivet i 2001, der også var det første år, det var muligt at sælge vin efter EU's vinforordning trådte i kraft i august 2000.

I dag har Sven Moesgaard omkring 30.000 vinstokke plantet ud på otte hektar jord med druesorterne Rondo, Leon Millot, Regent, Cabernet Cortis, Pinot Noir Précoce, Orion, Solaris, Madeleine Angevine, Zalas Perle og Souvignier Gris, som han laver rødvin, hvidvin, rosé, dessertvine og mousserende vin ud af.

Kilde: Skærsøgaard (www.dansk-vin.dk)
Voila! Sådan skal en mousserende vin serveres. Med sabel selvfølgelig. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Voila! Sådan skal en mousserende vin serveres. Med sabel selvfølgelig. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Lidt til grin

Certificeringen har bragt vinbonden lidt tættere på at bevise, at kvalitetsvin i verdensklasse også kan laves under vores nordlige himmelstrøg - en drøm, Sven Moesgaard har haft, lige siden han i 1998 plantede de første vinstokke på sin jord. Omend han dengang ingen idé havde om, hvor projektet ville bære hen.

- I begyldensen var det lidt til grin at lave vin i Danmark. Og det var lidt ligesom en overskudshandling, for hvorfor skulle man dog det? Det gør de jo allerede i Spanien og Italien, fortæller Sven Moesgaard, der alligevel fortsatte arbejdet i vinmarken og med en stor startkapital tillod sig at eksperimentere for at finde den rette retning.

Hvorfor Sven Moesgaard endte med at pejle sig ind på lige netop mousserende vine, og hvad certificeringen efterfølgende har betydet for vingården, kan du høre meget mere om i dette afsnit af Den Danske Vindrøm, hvor du også får svaret på, hvordan boblerne i en god flaske mousserende vin skal lyde.

Den første årgang fra Sven Moesgaards vingård i Dons blev frigivet i 2001 - det var allerede året efter Danmark blev godkendt som vinproducerende land af EU. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Den første årgang fra Sven Moesgaards vingård i Dons blev frigivet i 2001 - det var allerede året efter Danmark blev godkendt som vinproducerende land af EU. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Der er fem ansatte til at tage sig af produktionen på Skærsøgaard. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Der er fem ansatte til at tage sig af produktionen på Skærsøgaard. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Den danske vindrøm afsnit tre: - Vi kunne gang på gang se, at vi kunne slå gode champagner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce