Beskyt din virksomhed mod it-svindel

Mark Bruun Mathiassen er erhvervsdirektør i Danske Bank, Vejle.

Beskyt din virksomhed mod it-svindel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

At sikre sig mod it-svindel handler ikke længere kun om at have styr på antivirusprogrammer, firewalls og lignende. I dag spiller medarbejderne i de enkelte virksomheder en helt central rolle.

Erhverv: For nylig holdt vi et morgenmøde for flere af vores erhvervskunder i Vejle og omegn. Temaet var it-svindel, fordi det i stigende grad udgør en trussel for både små og store virksomheder.

Blandt andet havde vi besøg af it-ingeniør Michael Jensen fra Nationalt Cyber Crime Center, der fortalte om de metoder, svindlerne ofte bruger til at franarre koder fra brugere og medarbejdere - og hvordan det kan lykkes en hacker at komme igennem alle sikkerhedssystemer.

Gode råd om it-svindel i virksomheder
- Sørg for, at alle medarbejdere er opmærksomme på svindel- Sørg for at have systemer på plads, som giver medarbejderne mulighed for at bekræfte hasteoverførsler eller ændringer i kontooplysninger- Lav en arbejdsgang, hvor medarbejderne kan tjekke, at ordren fra chefen også er rigtig, for eksempel hvor en anden leder bekræfter- Hvis en leverandør beder om at få ændret i kontooplysninger, så foretag altid et kontrolopkald til det nummer, I plejer at bruge og kender- Overvej, hvilke oplysninger I deler om medarbejdere og leverandører på jeres eksterne hjemmeside. Er det eksempelvis nødvendigt at dele e-mail adresser?
It-sikkerhed handler om meget mere end passwords og antivirussystemer. Foto: Danske Bank
It-sikkerhed handler om meget mere end passwords og antivirussystemer. Foto: Danske Bank

Inddrag medarbejderne

At sikre sig mod it-svindel handler ikke længere kun om at have styr på antivirusprogrammer, firewalls og lignende. I dag spiller medarbejderne en helt central rolle - og derfor er det vigtigt, at de kender og kan identificere truslerne - og ikke mindst tage de rette forholdsregler. For det er langt nemmere for svindlerne at få en intetanende ansat til at åbne døren i god tro end at bryde ind i komplekse sikkerhedssystemer.

Et godt råd er derfor at få lavet en it-politik for hele virksomheden, der tager højde for medarbejdernes adfærd og rutiner i dagligdagen.

Snyd med direktør-titel og leverandører

Blandt de mest almindelige former for it-svindel i øjeblikket er CEO-snyd.

Svindleren udgiver sig for at være virksomhedens direktør og sender en mail til medarbejderen - for eksempel i bogholderiet - og beder om at overføre til en ny konto i forbindelse med et hemmeligt projekt.

Et andet udbredt trick er ændring af leverandøroplysninger, hvor svindleren udgiver sig for at være en af virksomhedens faste leverandører og på den måde får en af de ansatte til at ændre kontooplysningerne til en falsk konto.

Tit har svindleren et godt indblik i relationen mellem virksomheden og leverandøren - og kender måske til de faste betalinger. Ofte bliver svindlen derfor opdaget sent og først, når den rigtige leverandør kontakter virksomheden om manglende betaling.

Enkle greb i hverdagen

It-svindel kan få alvorlige konsekvenser, hvis man bliver ramt. Og har pengene først forladt kontoen, er de svære at få hjem igen.

Som bank er vi meget optaget af, at vores kunder - både private og erhverv - er godt beskyttet. Vi tager gerne del i, hvordan vores kunder ruster sig bedst muligt. Nogle gange er det blot enkle og lette greb, der skal til i hverdagen, men som ikke desto mindre kan gøre en enorm forskel.

Ingen tvivl om, at vi kan gøre meget selv - både som privatpersoner og på arbejdspladsen. Ekstra opmærksomhed omkring passwords og fokus på falske mails er blot nogle få af dem.

Er uheldet alligevel ude, er det selvfølgelig en god idé at være forsikret mod it-kriminalitet. Og det gælder både hacker- og virusangreb, men også indbrud i netbanken, hvor virksomheder ikke er dækket ligesom privatpersoner.

Beskyt din virksomhed mod it-svindel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce