Selvstændige bestyrelser i det offentlige dur ikke. DSB og PostNord bør bytte honorar med skolebestyrelsen


Selvstændige bestyrelser i det offentlige dur ikke. DSB og PostNord bør bytte honorar med skolebestyrelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Villum Christensen, MF for LA, transportordfører og statsrevisor
Villum Christensen
Debat. 

Selskaber: Efter at jeg som transportordfører er kommet tættere på bestyrelserne under transportministeriet, er jeg blevet mere og mere overbevist om, at armslængdeprincippet og selvstændige offentlige bestyrelser er en fejlkonstruktion. Uanset om vi taler om DSB, PostNord, Femern Bælt A/S eller andre mægtige bestyrelser under diverse ministerier, så oplever jeg, at det er utroligt svært at placere et reelt ansvar. Og det er ikke kun DR, der er rundhåndet med store direktørlønninger, det sker også på universiteter og kulturinstitutioner. Hver gang offentlige opgaver bliver lagt ud i selvstændige enheder, så bliver de lønførende ift. den øvrige offentlige sektor.

Skal der i disse bestyrelser træffes kæmpe store investeringsbeslutninger og strategiske satsninger, som rækker mange år frem, så vil man altid garnere beslutningen i et væld af dyre specialistrapporter, helst udenlandske specialister, som så bliver "kvalitetssikret" af Deloitte eller McKinsey og måske endnu en gang i ministeriets departementet. 

Herefter træffer man så beslutning på fællesskabets vegne, Når det så går galt, og det sker desværre rigtig tit, så henviser man selvfølgelig til den dyre vejledning, man har fået, og sender så regningen for fejlbeslutningen til skatteborgerne. Det så vi særdeles tydeligt ifm. DSB`s beslutning om at overtage forpligtelsen til at få IC4 togene til at køre. Statsrevisorerne har lige behandlet sagen. Helt aktuelt så er PostNords problemer endevendt af hele tre konsulenthuse.

Vi har jo rigtig mange bestyrelser i det offentlige, formentlig kan de tælles i mange tusinder, og der bliver gjort et formidabelt arbejde i bunden af samfundspyramiden. Jeg synes det skriger til himlen, at disse megabestyrelser under ministrene hæver hundrede af tusinder i honorar, mens formanden i eks.vis en friskolebestyrelse får et stort nul, eller en julefrokost sammen med lærerne, når det går højt til.

Jeg har lige oplevet, hvordan en formand måtte tage tæsk fra naboer til et skole, der vil udvide i et boligkvarter. En formand der både må tage klø, arbejde helt tæt med ledelsen i det daglige og praktisk med skolens opgaver -  og bruger formentlig 10 gange så meget tid på sin skole, end det bestyrelsesformanden i Transportministeriet gør.

Ret beset burde de bytte honorar. Jeg har i hvert fald meget mere respekt for skolebestyrelsens arbejde og al det knofedt, det kræver at sidde der. Og de kan ikke bare henvise til McKinsey, når det går galt.

Selvstændige bestyrelser i det offentlige dur ikke. DSB og PostNord bør bytte honorar med skolebestyrelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce