Nej til sprøjtegift i øl og whisky, men ja til børnemad

Der kan stadig være pesticidrester i mad til børn, hvorimod DLG har krævet, at maltbyg til øl og whisky ikke længere må sprøjtes. Arkivfoto

Nej til sprøjtegift i øl og whisky, men ja til børnemad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sprøjtegift: Danmarks største grovvareselskab, DLG, kræver nu, at maltbyg ikke sprøjtes med glyphosat-holdige ukrudtsmidler før høst. Det fremgår af en pressemeddelelse fra DLG, 26.6.2017.

Det sker for at følge markedskrav fra de malterier og bryggerier, der aftager det danske korn til produktion af øl og whisky. En million EU-borgere har underskrevet en protest mod glyphosat, og det gør indtryk på danske DLG. Derimod vil børnemad stadig kunne fås med pesticidrester, hvis det står til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

I et samråd på Christiansborg 23.6.2017 forsøgte Lunde Larsen at dæmpe bekymringen for skader på hjernen og nervesystemet efter fund af pesticidrester i danske børns urin.

- Med den nuværende viden er vurderingen, at danskernes samlede indtag ikke udgør en risiko. Denne vurdering gælder også for gravide og børn, påstod Esben Lunde Larsen.

Udmeldingen kom, efter at forskere på baggrund af en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet har påpeget, at der er tale om foruroligende høje mængder af visse sprøjtegifte i urinen hos danske børn og deres mødre. Undersøgelsen viste, at 90 procent af forsøgspersonerne havde spor af pesticider i urinen.

For et år siden påviste Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet rester af glyphosat i urinen fra samtlige børn, man undersøger. Også i Tyskland er der konstateret en udbredt forekomst af sprøjtemidler i folks urin. Det er baggrunden for, at de tyske bryggerier kræver sprøjtefrit maltbyg til deres produktion. Så fremover kan de voksne drikke deres rene øl og whisky, mens børn og gravide må tage til takke med den forurenede mad. Men det er ikke noget problem ifølge miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). På samrådet fastslog ministeren:

- Man kan stole på, at myndighederne sikrer høj forbrugerbeskyttelse. Samtidig med at landbrug og gartneri fremover kan bruge de stoffer, der er nødvendige for produktionen.

Nej til sprøjtegift i øl og whisky, men ja til børnemad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce