Regioner anklager regeringen for at skævvride erhvervsudvikling

Jeg kan simpelthen ikke forstå, at man vælger at bevare den københavnske organisation og lukke den, der dækker Vestdanmark, siger regonsrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lohse. Region Midjylland og Region Nordjylland er enige.

Regioner anklager regeringen for at skævvride erhvervsudvikling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringen vil fjerne støtten til Jylland og Fyns fælles indsats for at trække udenlandske investeringer til, men vil samtidig bevare en lignende indsats for hovedstadsområdet. Forskelsbehandling, tordner de vestdanske regioner og kræver en forklaring af erhvervsministeren.

Det er ikke hvem som helst, der har skrevet under på det brev, der ligger på erhvervsminister Rasmus Jarlovs (K) bord. Ud over formændene for Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Nordjylland er det rektorerne for de tre vestdanske universiteter og erhvervsfolk som Grundfos-direktør Lars Aagaard. Og budskabet i brevet er også ganske klart: Regeringen er i gang med at begå en uretfærdighed mod det Danmark, der ligger vest for Storebælt, og det mener brevskriverne straks bør genovervejes.

- Regeringen vælger at nedlægge Vestdansk Investeringsfremme, mens den vælger fortsat at give 13,5 millioner kroner om året til hovedstadsområdets pendant, som hedder Copenhagen Capacity. Det er en besynderlig forskelsbehandling, at man ikke kan have et selvstændigt forum for investeringsfremme vest for Storebælt mens man kan i hovedstaden, siger Stephanie Lohse (V), der er regionsrådsformand i Syddanmark og desuden formand for Danske Regioner.

Ingen forklaring

Uretfærdigheden stammer fra en lovpakke om forenkling af erhvervsfremmesystemet, som skal tredjebehandles i Folketinget 13. december. Den går blandt andet ud på, at samle indstatsen for at trække investeringer til Danmark centralt hos Invest in Denmark under Udenrigsministeriet. Det skulle så overflødiggøre de to organisationer, som har haft det samme mål. Det er Copenhagen Capacity, som har fokus på Region Hovedstaden og Region Sjælland, eller som de kalder det: Greater Copenhagen-regionen. Og så er det Vestdansk Investeringsfremme, som har haft den samme funktion for Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Nordjylland - eller hele Jylland og Fyn.

Men ifølge regeringen skal kun den ene overleve forenklingen af systemet, og det har de vestdanske aktører ikke kunnet få en forklaring på:

- Vi har skrevet, og jeg har også forsøgt at henvende mig direkte til erhvervsminister Rasmus Jarlov på Twitter, men vi får ikke nogen fornuftige forklaringer, siger regionsrådsformand Stephanie Lohse.

- Jeg kunne sådan set godt se en logik i det, hvis man lukkede både den københavnske og den vestdanske funktion. Og jeg kan også se en løsning, hvor man bevarer dem begge. Men jeg kan simpelthen ikke forstå, at man vælger at bevare den københavnske og lukke den, der dækker Vestdanmark, siger hun.

S: Københavneri

Avisen Danmark har også forsøgt at få erhvervsminister Rasmus Jarlovs forklaring på, at Vestdansk Investeringsfremmes aktiviteter fremover skal varetages af Invest in Denmark under Udenrigsministeriet, mens Copenhagen Capacity bevarer sin status og sit årlige tilskud fra staten på 13,5 millioner kroner.

Erhvervsministeriet sender bolden videre til Udenrigsministeriet, der nu har overtaget Vestdansk Investeringsfremmes aktiviteter. Udenrigsministeriet oplyser i en mail til avisen Danmark, at: "Med aftalen om reform af erhvervsfremmesystemet gives der en økonomisk sikkerhed for en fortsat investeringsfremmeindsats både i Østdanmark og i Vestdanmark".

Socialdemokratiets vækst- og erhvervsordfører, Benny Engelbrecht, stiller sig stadig bag de tre vestdanske regioners kritik af regeringen:

- Det er det rene københavneri, siger han.

Engelbrecht mener ligesom Stephanie Lohse, at både Copenhagen Capacity og Vestdansk Investeringsfremme har vist fine resultater, og at de begge bør fortsætte indsatsen for hver deres del af landet med deres egne organisationer.

Regioner anklager regeringen for at skævvride erhvervsudvikling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce