DMI udsender varsel: Voldsomme torden- og haglbyger på vej med kraftig regn og lokale skybrud

Der er en våd lørdag i vente. Store dele af Jylland har udsigt til kraftig regn, tordenvejr og loakle skybrud. Arkivfoto: Michael Svenningsen

DMI udsender varsel: Voldsomme torden- og haglbyger på vej med kraftig regn og lokale skybrud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jylland: Efter flere dage med ustadigt vejr med byger, er der lørdag udsigt til endnu mere vand fra oven. DMI har udsendt et varsel om kraftig regn og lokale skybrud.

Varslet gælder fra ved middagstid og til sidst på eftermiddagen i et område i Østjylland, store dele af Midtjylland og Nordjylland. Derudover er der udsendt en risikomelding i et område omkring varslingsområdet med blandt andet Vejle, Hedensted, Billund, Varde, Ringkøbing-Skjern og Holstebro. Her kan der også komme kraftig regn og lokale skybrud, men risikoen er mindre.

- Det er sådan en dag, hvor der kommer byger hele dagen igennem, men ikke heldagsregn, siger vagthavende meteorolog ved DMI Jesper Eriksen.

Da der netop er tale om byger, er det meget uforudsigeligt, præcist hvor regnen rammer, og hvor meget der kommer.

- I det varslede område forventer vi, at der er stor chance for, at der nogle steder kommer over 24 millimeter inden for nogle få timer, men om det så ender på 28 millimeter lokalt eller meget højere, det kan vi ikke rigtig sige, fortæller Jesper Eriksen.

DMI forventer også, at der nogle steder kan komme mere end 15 millimeter regn inden for en halv time, som er kriteriet for skybrud. Bygerne kan også byde på både hagl og torden.

Jesper Eriksen forklarer, at bygerne kommer ind over Jylland fra vest, og risikoen for kraftige regnskyl stiger, efterhånden som de bevæger sig ind over land, hvor luften er varmere. De kraftige byger skyldes store temperaturforskelle i atmosfæren med kold luft i de højere luftlag og varm luft i de lavere luftlag ved jordoverfladen.

De kommende dage er der fortsat udsigt til ustabilt vejr med byger, og Jesper Eriksen opfordrer folk til løbende at holde øje med vejrmeldingerne, da der kan komme nye varsler om kraftig regn og skybrud.

DMI's vagtchefs melding klokken 08.40
  • Vi har et varsel ude om kraftig regn/lokale skybrud gældende for den nordlige og østlige del af Jylland, samt dele af Midtjylland, fra sidst på formiddagen og frem til sidst på eftermiddagen. Der er også en risikomelding ude for samme fænomen lidt vest og syd for dette område i Jylland, samt for den nordlige del af Sjælland.
  • En risikomelding betyder at risikoen for at kriteriet for kraftig regn eller skybryd overskrides er noget mindre end i de varslede områder. Kraftig regn er mere end 24mm over en 6 timers periode, og skybrud er mere end 15mm på 30 minutter.
  • Der kommer mange byger i dag og samtidigt tiltager vinden, dette gør at bygerne bevæger sig hurtigt, hvilket gør risikoen for at skybrudskriteriet overskrides mindre. Men kommer der flere krafige byger lidt under dette kriterie inden for få timer, er der en større sandsynlighed for at kriteriet for kraftig regn overskrides.
  • Der forventes store lokale udsving i nedbørsmængderne i dag, hvilket er bygers natur. Så det er kun lokalt inden for de varslede områder at varslingskriterierne ventes at blive overskredet. Ligesom der også kan komme en god skylle uden for de varslede områder."


Kilde: DMI

DMI udsender varsel: Voldsomme torden- og haglbyger på vej med kraftig regn og lokale skybrud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce