Brevkasse: Vi kom for sent med krav til konkursbo

Advokaterne Jannik Haahr Antonsen (t.v.) og Lars Langhoff svarer på erhvervsretlige spørgsmål. Spørgsmålene kan sendes til jha@codexlaw.dk. Foto: Morten Pape

Brevkasse: Vi kom for sent med krav til konkursbo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jeg er en del af ledelsen i en mindre lånevirksomhed. En af vores debitorer er gået konkurs. Vi har et stort beløb til gode hos debitor.

Det er fem uger siden, at konkursen blev offentliggjort i Statstidende. Vi har imidlertid først i dag opdaget, at debitor er gået konkurs. Jeg er blevet i tvivl om, om vi er kommet for sent i forhold til at få anmeldt fordringen i konkursboet?

Svar

Skifteretten bekendtgør, at debitor er gået konkurs, i Statstidende. I den forbindelse er anmeldelsesfristen som udgangspunkt fire uger.

Hvis der først sker anmeldelse efter udløbet af anmeldelsesfristen, risikerer kreditor, at boet ikke kender kreditors ret. Hvis anmeldelseskravet eksempelvis drejer sig om rettigheder over en genstand, så er der risiko for, at boet efter anmeldelsesfristen har solgt genstanden. Den senere anmeldelse af kravet (i genstanden) vil betyde, at der kun vil kunne kræves nettoudbytte af salget.

Fristen i konkursloven er ikke præklusiv. Det vil således sige, at I som kreditor ikke mister jeres krav mod boet, selvom I først anmelder kravet efter fire-ugers fristen. Det sker blot det, at jeres krav først vil kunne prøves på en senere skiftesamling.

I visse situationer kan skifteretten imidlertid fastsætte en frist for anmeldelse af et krav, f.eks. i de tilfælde, hvor kurator har et sådant overblik over boets økonomiske situation, og der ikke forventes, at der vil komme flere anmeldelser. I dette tilfælde vil en anmeldelse efter den pågældende frist betyde, at den anmeldte fordring ikke tages i betragtning ved a conto-udlodningen (en a conto-udlodning er en udlodning, før boet afsluttes). Kreditor må vente med at få udbetalt en eventuel dividende enten i forbindelse med en ny a conto-udlodning eller i forbindelse med boets slutning.

I forhold til jeres situation handler det altså om, at I skal have anmeldt jeres fordring. Der er alene forløbet fem uger fra konkursens bekendtgørelse i Statstidende. Anmeldelse efter anmeldelsesfristen på fire uger betyder, at jeres fordring først bliver prøvet på en senere skiftesamling.

Brevkasse: Vi kom for sent med krav til konkursbo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce