Parkinsonramte skal ud på dansegulvet: Nyt tiltag skal styrke motorik og livsglæde

Ulla Pedersen fra Danske Seniorer, fysioterapeut Nicolaj Clemmensen og fitnesinstruktør Tina Jelling vil byde de lokale parkinsonramte op til dans. Det sker i byens nye sundhedshus, som huser Brædstrup Fysioterapi og Sund & Fit. Foto: Lars Juul

Parkinsonramte skal ud på dansegulvet: Nyt tiltag skal styrke motorik og livsglæde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Dans med Parkinson" hedder et nyt tiltag med ballroom fitness for parkinsonramte, som starter op i Brædstrup.

Brædstrup: Musik, bevægelse og dans er ikke kun noget, som bringer smilet frem på de fleste. Det er også noget, som landets cirka 7500 parkinsonpatienter kan have glæde af.

I Brædstrup kommer netop denne gruppe af patienter i spotlyset, når Parkinsonforeningen i Sydøstjylland under navnet "Dans med Parkinson" byder på ballroom fitness for parkinsonramte og deres pårørende i byens nye sundhedshus på Søndergade.

Projektet, der gennemføres med støtte fra TrygFonden i en tre-årig periode, sker i et samarbejde mellem Parkinsonforeningen, TrygFonden og Danske Seniorer, og i Brædstrup er det ballroom fitnessinstruktør, Tina Jelling, som vil styre dansen.

- Ballroom fitness er en pardans, hvor de parkinsonramte kan have deres pårørende eller en anden med til støtte. Parkinsonpatienter er ramt i deres signalstof i hjernen, så de har svært ved at styre deres bevægelser, men ved at de bevæger sig til musik og danser, er det lægefagligt bevist, at det hjælper på deres motorik og ikke mindst livsglæde. De bliver ganske enkelt gladere og får dermed også forbedret deres livskvalitet, siger Tina Jelling.

Dansen giver ro og ballance og er med til at træne de parkinsonsramtes gang og motorik. Men frem for alt er det med til at give en masse livsglæde.
Tina Jelling, ballroom fitnessinstruktør

Enkle dansetrin

"Dans med Parkinson" er baseret på flere undersøgelser, der viser, at parkinsonramte får det bedre fysisk, mentalt og socialt, når de danser regelmæssigt.

Således oplever parkinsonpatienter, at de får forbedringer i forhold til stivhed, stabilitet, bevægelse i hænder samt ansigtsudtryk, hvilket gør dem i bedre stand til at udføre hverdagsaktiviteter.

- Til ballroom fitness øver vi nogle af de enkle grundtrin på det laveste plan, så alle kan være med. Undervisningen er meget differentieret, fordi der er stor forskel på, hvad den enkelte kan. Nogle kan godt gå rundt, mens andre sidder i kørestol, men selvom man sidder ned, kan man godt danse med armene. På den måde får vi dansen ind i hovedet på dem, siger Tina Jelling.

Dans skaber glæde

Det er Ulla Pedersen fra Danske Seniorer i Østjylland, som har taget initiativ til at starte et hold op for parkinsonramte i Brædstrup, hvilket til dels skyldes, at sygdommen hovedsageligt rammer ældre.

- Det, som satte mig i gang, var, da jeg så en række tv-udsendelser omkring emnet. Jeg så, hvor glade de blev, og jeg husker især en ældre mand, som helt glemte, at han ikke kunne gå, og gik alene ude i sin have. Der tænkte jeg, at det må vi også have til Brædstrup, fortæller Ulla Pedersen.

Ballroom fitness er dog ikke kun godt for motorikken, sundheden og livskvaliteten. Det kan også være med til at styrke båndet i parforholdet.

- I et ægteskab, hvor den ene part er blevet ramt af Parkinson, kan man flytte samtalen fra at tale om sygdom og til at tale om dans. Det kan være med til at give nyt liv i ægteskabet, siger Tina Jelling.

Ballroom fitness i Brædstrup starter onsdag 22. november kl. 14, og det er herefter planen, at det skal udbredes til flere byer i østjylland. Der findes i forvejen tilbud om "Dans med Parkinson" i Horsens og Vejle.

Parkinsonramte skal ud på dansegulvet: Nyt tiltag skal styrke motorik og livsglæde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce