Løbeskoene gav Lars Thomsen en ny kurs

Lars Thomsen havde indtil for et år siden aldrig dyrket motion. Men han begyndte at løbe og tabte sig 22 kilo. Foto: Søren E. Alwan

Løbeskoene gav Lars Thomsen en ny kurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lars Thomsen fra Brædstrup blev motionist i en moden alder - og det virkede

Brædstrup: 48-årige Lars Thomsen fra Brædstrup får en lettere start på 2018 end de fleste. Bogstavelig talt. Det er nemlig lykkedes ham at tabe 22 kilo i løbet af det forgangne år. Og det betyder, at han træder ind i 2018 i en slank og trimmet udgave. Men sådan var det ikke forrige nytår.

- Jeg fandt ud af, at jeg var ved at blive for rund. Vægten havde sneget sig op på 100 kilo, og jeg kunne ikke se, om jeg var en mand eller en dame, siger Lars Thomsen selvironisk.

Han besluttede at gøre noget ved sagen den 4. januar 2017, og for første gang i sit liv begyndte han at dyrke regelmæssig motion. Han meldte sig ind i Brædstrups løbeklub 8740dk og kom på et begynderhold, hvor målet var at lære at løbe fem kilometer.

- Jeg havde faktisk aldrig prøvet at løbe fem kilometer i ét stræk før. Tidligere havde jeg altid hadet alle former for motion, og jeg har aldrig spillet fodbold eller dyrket andre former for sport, fortæller Lars Thomsen.

Samtidig med motionen begyndte han på et kostvejledningskursus hos Nina Følbæk, der driver Sport og Fitness i Brædstrup. Det resulterede i en varig kostændring:

- Et af de vigtige principper er: Hold dig fra sukker, understreger han.

Flere grøntsager er også en væsentlig del af kostændringen, og kosten har haft stor betydning for vægttabet.

- Nina har fortalt, at kostændringen står for 70 procent af vægttabet og motionen de sidste 30 procent. Jeg må også indrømme, at jeg spiste usundt før i tiden. Jeg havde en sød tand og spiste alt for meget med sovs og kartofler, siger Lars Thomsen, der er fast besluttet på at holde sin nuværende slanke linje, hvor han er nede på 78 kilo.

Kosten blev ændret
Lars Thomsen smed 22 overflødige kilo på et år, men det var ikke blot løbeturene, der gav resultat.Endnu større betydning havde en kostomlægning, hvor der blev skåret kraftigt ned på sukker, junkfood og fed sovs - og hvor grøntsager kom ind i billedet.

Lars Thomsen fulgte et kostvejledningskursus hos Nina Følbæk fra Sport og Fitness i Brædstrup, som 9. januar starter et nyt slankehold.

- Det handler om at spise sund og naturlig mad. Og vi begynder med at tage små skridt, siger Nina Følbæk.
Motionsvanen har bidt sig fast, og Lars Thomsen agter at fortsætte med løbeturene. Foto: Søren E. Alwan
Motionsvanen har bidt sig fast, og Lars Thomsen agter at fortsætte med løbeturene. Foto: Søren E. Alwan

Alvorlig advarsel

Det var ikke kun ønsket om at komme i form og se bedre ud, der fik Lars Thomsen til at ændre kurs. For seks år siden fik han en alvorlig advarsel i form af en serie blodpropper i hovedet, nyren og storetåen.

- Jeg slap nådigt, men det betød, at mit arbejdsliv ændrede sig. Jeg kom på fleksjob, da jeg stadig har behov for at sove midt på dagen, fortæller Lars Thomsen, der arbejder med at save jern på virksomheden Grædstrup Stål.

Trods blodpropperne gik der nogle år, før Lars Thomsen tog sig sammen og ændrede livsstil. Men han fik flere signaler om, at det nok var på tide at gøre noget.

- I 2016 deltog jeg sammen med min knægt i motionsløbet til Den Genfundne Bro. Det gik ikke ret godt. Det tog mig over en time at komme derned, beretter han.

Men i 2017 gik det langt bedre til broløbet. Allerede i april havde Lars Thomsen trænet sig op til at kunne løbe fem kilometer, og da det i maj var tid for broløbet, lykkedes det ham at løbe den 7,5 kilometer lange strækning fra Brædstrup til broen på 47 minutter.

Ømme muskler

Det kræver en indsats at få bedre kondi, og det har kostet Lars Thomsen om ikke blod og tårer, så i hvert fald sved og ømme muskler.

- Det gør ondt at komme i form. Man skal jo trænes op, og man slipper ikke for ømme ben. Men jeg vil blive ved med at løbe. Jeg synes, at alting er blevet nemmere. Jeg bliver ikke længere så forpustet, og jeg har lettere ved at udføre fysisk arbejde, fortæller han.

At være med i en løbeklub gør det nemmere at holde fast i den ugentlige træning.

- Ja, det hjælper at være med i en klub - man ved jo, at de andre venter. Vi har det sjovt, og vi griner og hygger meget sammen. Alle kan være med, og vi er ikke "frelste". Jeg synes absolut ikke, at vi er en flok kondi-idioter, siger Lars Thomsen.

Han deltog sammen med godt 70 andre lokale løbere i løbeklubbens nytårsløb 31. december i Brædstrup.

- Det var fantastisk hyggeligt. Vi fik champagne og ønskede hinanden godt nytår, og jeg håber, det bliver en tradition, siger Lars Thomsen.

Han har stadig en stor udfordring, før den sunde livsstil er slået helt igennem.

- Jeg har desværre ikke lagt tobakken på hylden. Jeg har skåret ned og ryger kun otte til 10 cigaretter om dagen. Men 2018 bliver måske året, hvor jeg prøver at kvitte cigaretterne, siger han.

Løbeskoene gav Lars Thomsen en ny kurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce