Kunstner fandt et nyt fællesskab

Anne Risum er i gang med et maleri, der er inspireret af indtryk fra et besøg på Vestbredden i Palæstina. Foto: Peter Hald

Kunstner fandt et nyt fællesskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anne Risum fra Sdr. Vissing har erstattet skov-atelier med fællesværksted i Ry.

Sdr. Vissing: Kunstneren Anne Risum fra Sdr. Vissing kommer vidt omkring. Det seneste års tid har hun både været i Hvide Sande, Ramallah og Bethlehem, og nok så væsentligt har hun fundet et værksteds-fællesskab, som hun vil holde fast i.

Hendes private bopæl er stadig et lille hus i en skov i nærheden af Sdr. Vissing, men hun har nu rykket arbejdspladsen væk fra hjemmet til fordel for et fællesskab med tre andre billedkunstnere i et gammelt værksted i en baggård i Ry. Stedet hedder kort og godt Værk / Stedet og ligger på Skanderborgvej.

- Det fungerer virkelig godt. Jeg har det sådan, at jeg skal bæres væk herfra, siger Anne Risum muntert og ser sig om i det tætpakkede atelier. Der er malerier overalt, men der er dog blevet plads til hendes elcykel.

Jeg suger indtryk til mig og prøver at lave mine egne øjenvidneberetninger.
Anne Risum, kunstner
I år blev Anne Risum del af et nyt kunstner-fællesskab, der hedder Værk / Stedet. Det har adresse på Skanderborgvej i Ry. Foto: Peter Hald
I år blev Anne Risum del af et nyt kunstner-fællesskab, der hedder Værk / Stedet. Det har adresse på Skanderborgvej i Ry. Foto: Peter Hald

Flere gæster

For to år siden forsøgte Anne Risum at etablere et tilsvarende kunstnerværksted på Bredgade i Brædstrup, men det holdt ikke i længden. Der kom simpelthen alt for få kunder, og det var for stor en mundfuld at trække i gang alene, fortæller hun.

I værkstedet i Ry er der derimod jævnt tit besøg af nysgerrige kunst-interesserede, der faktisk også køber noget kunst af og til.

Anne Risum indrømmer dog gerne, at hendes indtægt ikke er eksploderet.

- Jeg kan ikke helt leve af min kunst, så det er nok godt, at min mand Søren har en indtægt som direktør for Cirkus Tværs i Gellerup. Nu er det jo heller ikke "sofa-stykker", jeg laver, og det bliver det aldrig. Jeg går ikke på kompromis med tingene, og jeg er blevet for gammel til at prøve at være en anden end den, jeg er, siger den 47-årige kunstner.

Hendes malerier, der ofte er fotorealistiske i stilen, rummer altid et budskab. Ikke skåret ud i pap og bøjet i neon, men på en finurlig måde, så tilskuerne selv kan lægge deres egne tolkninger ind.

Anne Risum arbejder ofte i den fotorealistiske stil, men hun leger med motiverne. Maleriet her har titlen
Anne Risum arbejder ofte i den fotorealistiske stil, men hun leger med motiverne. Maleriet her har titlen "United colors of freedom". Foto: Peter Hald

Indtryk fra Vestbredden

Der er ingen tvivl om, at Anne Risum har meget på hjerte.

Et besøg på Vestbredden i Palæstina har således inspireret hende til et nyt værk, der er en kommentar til den tilsyneladende uendelige og uløselige konflikt mellem palæstinensere og israelere. Den ene halvdel af billedet viser to unge mænd, der er i gang med at lave mad i et køkken... men de har gasmasker på. Den anden del af billedet viser et udsnit af en af de omdiskuterede mure, der adskiller Israel og Vestbredden. Der er grafitti på muren og et vagttårn, og blandt andet ser man ordene "hungry for freedom" malet på vagttårnet.

- De ord stod der faktisk på tårnet. Det var nærmest en foræring, fortæller Anne Risum.

- Jeg suger indtryk til mig og prøver at lave mine egne øjenvidneberetninger ved at fortælle noget, som andre måske ikke ser, tilføjer hun.

Hendes beretninger i streg og farver kan også være meget poetiske indtryk. Et nyt, stort maleri forestiller en meget smuk rødhåret kvinde, der står i vejkanten og blaffer i udkanten af Ramallah. Maleriet er baseret på et foto, som Anne Risum fik øje på en dag, da hun besøgte en bekendts Facebook-side.

- Kvinden på billedet er dansk og hedder Loa - jeg kender hendes mor, som var min gamle studievejleder. Da jeg så billedet på Loas Facebook-side blev jeg så betaget, at jeg måtte male det. Det er nærmest ikonisk. Jeg fik så tilladelse til at bruge motivet fra Loa og fra fotografen, der tog billedet, fortæller Anne Risum.

Hun er tilfreds med resultatet og er derfor gået i gang med at lave en serie grafiske tryk baseret på maleriet.

I det hele taget er Anne Risum en meget produktiv kunstner, og hun har haft et travlt år.

Blandt andet har hun deltaget i flere kunstmesser, heraf den ene i Fængslet i Horsens. Desuden har hun haft en udstilling på Galleri Kvist i Horsens og været på kunstnerkoloni i Hvide Sande.

Stort marked

Ikke mindst har hun været optaget af at etablere sig i det nye fællesskab i Ry, og netop i disse dage har Anne Risum og hendes kolleger travlt med at gøre klar til et stort decembermarked i den kommende weekend 1.og 2. december i Værk / Stedet, hvor de inviterer en større flok gæstekunstnere.

- Vi bliver 12 kunstnere i alt. Det er første gang, vi prøver sådan et stort marked, fortæller hun.

Men ikke alle dage byder på mylder og travlhed. Der er også mange timer, hvor Anne Risum sidder alene - fordybet i arbejdet.

- Det har jeg det fint med. Jeg keder mig aldrig på værkstedet, fastslår hun.

Kunstner fandt et nyt fællesskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce