Hva' fanden, er du her endnu? Ja, den lokale sheriff er her skam stadig

Flemming Bækgaard gør klar til udrykning. Han har i 17 år været en del af bybilledet i Brædstrup. Foto: Søren Alwan

Hva' fanden, er du her endnu? Ja, den lokale sheriff er her skam stadig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brædstrup - Goddaw og velkommen til Brædstrup...

Den hilsen har Brædstrups landbetjent Flemming Bækgaard brugt ofte i de 17 år, han har haft posten som den lokale ordenshåndhæver.

Og velkomstordene vil også lyde i de kommende år.

I modsætning til mange andre landbetjente bliver Flemming Bækgaard på sin post. Sydøstjyllands Politi fastholder de 17 landbetjente i kredsen. Andre politikredse er derimod i færd med at nedlægge landbetjentstillinger i stor stil.

Det har ført til, at en del mennesker i Brædstrup-området har fået opfattelsen af, at Flemming Bækgaard var røget med i købet - men det er han så langtfra.

- Jeg har hørt flere sige noget i retning af: "Hva' fanden, er du her endnu?", fordi de har troet, at jeg var stoppet. Men jeg fortsætter skam som landbetjent. Og når jeg er gået på pension om et par år, går jeg stærkt ud fra, at der kommer en afløser for mig. Landbetjentstillingen i Brædstrup er ikke blevet nedlagt, siger Flemming Bækgaard.

Den 61-årige Flemming Bækgaard er glad for, at han kan fortsætte som landbetjent. Han trives i den rolle, og det har han altid gjort. Og langt de fleste indbyggere i Brædstrup-området sætter stor pris på deres betjent. Måske med undtagelse af et par uromagere hist og her.

Færre ballademagere

Men der er faktisk ikke så mange ballademagere i Brædstrup-området.

- Det er ikke så ofte, at jeg skal anholde voldsmænd og andre urolige elementer. Der er blevet mere fredeligt herude, og især er ungdomskriminaliteten faldet meget. Før i tiden var der en del unge, der begik hærværk og lignende, men nu om dage er det yderst begrænset. Jeg tror, de unge tænker sig mere om, og det er overhovedet ikke "trendy" at lave ballade, siger Flemming Bækgaard.

Han er aktiv i det forebyggende arbejde og er derfor en hyppig gæst på Brædstrup Skole og de andre skoler i området.

- Jeg kan godt lide at besøge skolerne og få en god snak med ungerne og lærerne, fortæller han.

De fleste i området er "på kasket" med Flemming Bækgaard, og han har ikke spor imod at være et kendt ansigt. Det er en fordel i jobbet, understreger han.

Bækgaards omfattende lokalkendskab kommer kollegerne til gode. Da politiet torsdag 2. februar rykkede talstærkt ud til et såkaldt mistænkeligt dødsfald i en bolig på Vestergade i Brædstrup, var Flemming Bæk­gaard på stedet og bidrog til at få styr på alle navnene i sagen.

Det viste sig senere, at der ikke var tale om et drab, som det først var frygtet. Derimod var det en ældre mand, der var død af naturlige årsager.

Flemming Bækgaard har oplevet barske ting i sin lange karriere i Brædstrup. Færdselsuheld med dødelig udgang, selvmord, ulykker, men - syv-ni-tretten - ingen mord.

- Nogle gange bliver jeg spurgt om, hvad der er det værste i jobbet. Og det er, når man skal ud til de efterladte og underrette dem om et dødsfald. Det er altid svært - især når det er unge mennesker, der er døde. Min erfaring er, at det handler om at få fortalt budskabet rimelig hurtigt, siger han.

Forebyggende hjemmebesøg

Politifolk er gode til at hjælpe hinanden, og Flemming Bækgaards kolleger underretter ham, hvis de får at vide, at en af "de gamle kendinge" fra kriminalstatistikkerne flytter til Brædstrup. Så tager Flemming Bæk­gaard på et forebyggende hjemmebesøg.

- Jeg er altid meget høflig. Jeg siger "goddaw og velkommen til Brædstrup" - og så får vi en lille hyggelig snak. Det virker rigtig fint, siger Flemming Bækgaard med et finurligt smil i mundvigen.

En af årsagerne til, at eventuelle urolige elementer bliver ganske rolige, når de hilser på Bækgaard, er hans udstråling. Den 197 centimeter høje og 100 kg tunge landbetjent gør et vist indtryk på de fleste.

Flemming Bækgaard har en fleksibel indstilling til arbejdstid, og folk må gerne ringe til ham uden for kontortid.

Men politiuniformen bliver også lagt væk engang imellem. Ikke mindst når han skal på motorcykeltur.

At køre på motorcykel er en af Bækgaards yndlings-fritidsinteresser. og det bliver til mange kilometer hvert år. Sidste år skiftede han sin veltjente Honda CB 1000 ud med en ny Suzuki V-Strom - en lidt mindre maskine med en motor på 650 kubik.

- En af mine kolleger har en mage til, så nu bliver vi drillet med, at vi har købt en Suzuki 1300 - til deling, siger Flemming Bækgaard.

Ud over motorcykler er det familielivet, der optager ham. Han og hustruen Randi har to voksne børn, Martin og Tanja, der begge bor i Horsens. Og det er blevet til i alt fire børnebørn.

På længere sigt er det derfor Flemming og Randi Bækgaards hensigt at flytte til Horsens. Parret har faktisk allerede sat deres hus på Søndervang i Brædstrup til salg, men selv om huset - der rummer landbetjentkontoret - blev solgt allerede i morgen, ville det ikke få Flemming Bækgaard til at droppe landbetjent-jobbet.

- Så vil jeg blot indrette et kontor i Borgerservice på det tidligere rådhus i Brædstrup, oplyser han.
Landbetjentkontoret har til huse i Flemming Bækgaards eget hjem på Søndervang. Huset er sat til salg, men betjenten fortsætter. Foto: Søren Alwan
Landbetjentkontoret har til huse i Flemming Bækgaards eget hjem på Søndervang. Huset er sat til salg, men betjenten fortsætter. Foto: Søren Alwan
En amerikansk sheriff-stjerne hænger på væggen i kontoret. Et minde fra en tur til USA. Foto: Søren Alwan
En amerikansk sheriff-stjerne hænger på væggen i kontoret. Et minde fra en tur til USA. Foto: Søren Alwan

Hva' fanden, er du her endnu? Ja, den lokale sheriff er her skam stadig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce