Hjemstavnsforening på gaden med nyt årsskift om Brædstrup

Der er blevet lagt mange frivillige timer i det nye årsskrift fra Brædstrup Hjemstavnsforening, røbede formand Benny Andersen til præsentationen af den lokale årsbog. Foto: Henrik Sandvad

Hjemstavnsforening på gaden med nyt årsskift om Brædstrup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brædstrup Hjemstavnsforening er på gaden med det populære årsskift for Brædstrup og omegn, og det byder på otte nye artikler om den lokale historie.

Brædstrup: Selvom det er 31. gang, at Brædstrup Hjemstavnsforening udgiver sit årsskrift med lokalhistorie, har bogen stadig et godt tag i sine kernelæsere. Hvert år bliver årsskriftet trykt i 700 eksemplarer, og salget plejer at ligge omkring de 500 ifølge formanden for Brædstrups Hjemstavnsforening.

- Vi er glade for, at bogen bliver så godt modtaget i butikkerne, og salget har altid ligget meget stabilt. Vi sælger også en del bøger til folk uden for sognet. Det kan være til tidligere Brædstrup-borgere, som stadig er interesseret i at læse om deres barndomsegn. Vi er glade for den gode opbakning, for den er med til, at vi kan sælge bogen så billigt, som vi kan, sagde Benny Andersen, da han torsdag præsenterede Årsskrift 2017 ved et lille traktement i Tinghuset.

Vi er glade for, at bogen bliver så godt modtaget i butikkerne, og salget har altid ligget meget stabilt. Vi sælger også en del bøger til folk uden for sognet. Det kan være til tidligere Brædstrup-borgere, som stadig er interesseret i at læse om deres barndomsegn. 
Benny Andersen, formand Brædstrup Hjemstavnsforening
Christian Balslev har i årets udgave af årsskiftet skrevet om sin gode ven, kunstneren Ulrik Schmedes. Foto: Henrik Sandvad
Christian Balslev har i årets udgave af årsskiftet skrevet om sin gode ven, kunstneren Ulrik Schmedes. Foto: Henrik Sandvad

Personlige beretninger fra gamle dage

Dette års bog om lokalhistorien i Brædstrup og omegn indeholder otte nye fortællinger om den lokale historie. Således har Knud Møller fra lokalarkivet dykket ned i arkivet og skrevet en spændende beretning om Brædstrups oprindelige seks gårde tilbage i 1600-tallet, som siden har udviklet sig til den by, man kender i dag.

Det er dog ikke alle, som er gået tilbage til byens oprindelse. Andre har valgt at fortælle personlige beretninger om livet fra deres barndom og ungdom tilbage i 1950'erne.

Således kan man læse om skolelærer Bent Bjerre Bach, da han som nyuddannet lærer lidt modvilligt tog imod et vikariat på Hårup Skole i 1957. Opholdet endte dog med, at han blev begejstret for lærergerningen og børnene, og vidste derfor, at det var lærer, han gerne ville være.

Brædstrups store kunstner

Udvalget i dette års fortællinger er meget varieret og byder på alt lige fra livet ved sømosen til Vestbirk Klædefabrik. Det er også blevet til en fortælling om Brædstrups store, men for de fleste ukendte kunstner Ulrik Schmedes, som levede fra 1928 til 2013. Ulrik Schmedes voksede op i lægeboligen i Søndergade 16 i Brædstrup og var en kvik knægt, der dog var noget doven i skolen. Det var faktisk kun kunst, som vakte drengens interesse, og det skabte også en del bekymringer i hjemmet, da han som ung i 1940'erne erklærede, at han ville være kunstner.

Hele historien om Ulrik Schmedes er skrevet af hans nære ven Christian Balslev, som ved præsentationen af årsskriftet gav sit eget bud på, hvorfor Ulrik Schmedes aldrig fik slået sit navn fast blandt de store kunstnere, selvom talentet var til det.

- Ulrik var meget dårlig til at sælge sit produkt. Som kunstner modsatte han sig penge, og salg og udstillinger interesserede ham ikke. Når han var færdig med et billede, kunne han efterfølgende godt finde på at male det over flere gange, eller også på bagsiden. Han havde bare noget, han skulle ud med, og når det var færdigt, gik han videre til næste projekt, fortalte Christian Balslev.

Årsskift 2017 fra Brædstrup Hjemstavnsforening kan købes i SuperBrugsen i Brædstrup og Østbirk, ABC Lavpris, Bladcentralen i Brædstrup, Torvehallen i Sdr. Vissing og på gårdmuseet Stjernholm i Nim.

Hjemstavnsforening på gaden med nyt årsskift om Brædstrup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce