Første vandingsforbud i mange år: Sdr. Vissing skal spare på vandet

Bo Skov Johansen, næstformand i Sdr. Vissing Vandværk, opfordrer folk til at spare på vandet. Nu kan tørken virkelig mærkes, siger han. Arkivfoto

Første vandingsforbud i mange år: Sdr. Vissing skal spare på vandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den ekstreme tørke får Sdr. Vissing Vandværk til at indføre vandingsforbud for første gang i mange år.

Sdr. Vissing: Vandværket i Sdr. Vissing har nu taget konsekvensen af den vedvarende tørke. Mandag 16. juli indførte vandværket et totalt forbud mod at vande haver og bruge drikkevand til badebassiner.

Vandværket er ikke ved at løbe tør for vand, men vandingsforbuddet indføres for at undgå at presse systemet for hårdt og for at bevare en høj vandkvalitet. Det oplyser næstformanden for vandværkets bestyrelse Bo Skov Johansen.

- Vandstanden i rentvandstanken daler på grund af tørken, og i går (mandag, red.) faldt det meget, så vi blev enige om et vandingsforbud for at sikre, at vi stadig kan levere det, vi skal til forbrugerne uden at gå på kompromis med kvaliteten. Hvis vi skruer højere op for forbruget, kan vi nemlig ikke rense vandet med den hastighed, vi gerne vil, siger Bo Skov Johansen.

- Vi risikerer ikke at løbe tør for vand, men vi vil gerne have, at folk er påpasselige, forklarer han.

Teknikken fejler ikke noget. Vandværket i Sdr. Vissing blev renoveret og moderniseret for kun tre år siden, og den moderne teknologi har flere fordele. Blandt andet kan systemet fjernovervåges på nettet.

Vi risikerer ikke at løbe tør for vand, men vi vil gerne have, at folk er påpasselige.
Bo Skov Johansen, næstformand i Sdr. Vissing Vandværk
Vandværksbygningen i Sdr. Vissing er ikke stor, men teknikken indvendig er ny. Det kommer værket til gode nu under tørken. Arkivfoto
Vandværksbygningen i Sdr. Vissing er ikke stor, men teknikken indvendig er ny. Det kommer værket til gode nu under tørken. Arkivfoto

Tørstige dyr

Sdr. Vissing Vandværk betjener 245 husstande, og cirka halvdelen af værkets forbrug ligger hos to store svinefarme.

- De har også fået at vide, at de skal være påpasselige med vandet, og det er de, men det er jo vigtigt, at der er drikkevand nok til dyrene, siger Bo Skov Johansen.

I det hele taget kan landmænd og dyreejere i allerhøjeste grad mærke tørken.

- Her i tørken drikker heste for eksempel tre-fire gange så meget vand, som de plejer. Også grise skal have mere vand, oplyser vandværkets næstformand.

Det er usædvanligt, at Sdr. Vissing indfører vandingsforbud.

- Vi har ikke haft vandingsforbud i de 17 år, hvor jeg har boet i Sdr. Vissing. Men tørken kan mærkes. Vi kan se, at de lokale søer har lav vandstand. Min egen sø, der ligger omkring 100 meter fra vandværket, er sunket halvanden meter - det har jeg aldrig været udsat for før. Normalt mister den kun 40 centimeter om sommeren. Branddammen i Sdr. Vissing er også sunket så meget som aldrig før, siger Bo Skov Johansen.

Drikkevandsboringerne i Sdr. Vissing er dog ikke truede.

- Der er ikke noget alarmerende lige nu. Vi vil bare gerne være på forkant og sikre, at der ikke opstår fejl i systemet på grund af et for højt forbrug. I går aftes var rentvandstanken nede på en halv meter og den skal normalt stå på to meter, siger Bo Skov Johansen.

Altså er der god grund til nøjsomhed med vandet. Derfor er der også forbud mod at bruge badebassiner i haverne:

- Det er lidt fråds at bruge drikkevand til badebassiner... specielt når vi bor i et område med flere skønne søer - Nedenskov Sø, Ring Sø og Blidsø, så vi anbefaler folk at tage en dukkert i en af søerne i stedet for i et havebassin, understreger Bo Skov Johansen.

Første vandingsforbud i mange år: Sdr. Vissing skal spare på vandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce