Fjernvarmeværk dropper solvarmelager til 125 mio. kr.

Hos Brædstrup Fjernvarme vil formand Jørgen Korshøj stadig gerne øge mængden af solvarme. Foto: Henrik Sandvad

Fjernvarmeværk dropper solvarmelager til 125 mio. kr.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bræstrup Fjernvarme har i denne uge opgivet et stort byggeri af et kæmpe underjordisk lager til solvarme. Nu vil værket finde andre måder at øge mængden af solenergi på.

Brædstrup: Brædstrup Fjernvarme har i denne uge besluttet at droppe et ambitiøst projekt om at gemme solvarme i jorden. Projektet, som ville have kostet omkring 125 mio. kr., skulle have bragt Brædstrup Fjernvarme op i superligaen, når det kommer til solenergi.

Det lokale varmeværk havde planer om at bygge et stort underjordisk lager, et såkaldt dampvarmelager, til at opbevare solenergi i form af varmt vand. Det skulle have bragt Brædstrup Fjernvarme op på en andel på solvarme på omkring 50 procent.

Brædstrup Fjernvarme har i forvejen en høj andel af solenergi, da cirka 21-22 procent af byens fjernvarmebehov dækkes af solvarme. På landsplan er andelen af solenergi i varmesystemet blot på et par procent.

Et underjordisk solvarmelager ville imidlertid havde været for en risikabel investering, vurderer bestyrelsesformanden for Brædstrup Fjernvarme.

- I sidste uge fik vi nye beregninger, som viste, at tilbagebetalingstiden ville blive på over 20 år, og så synes vi ikke, at projektet var rentabelt for os. Samtidig indeholdt projektet også en helt ny teknologi, som ikke har været prøvet før. Brædstrup Fjernvarme har godt nok før været "first mover", når det kommer til solvarme, men vi synes, der var for mange usikkerheder. 125 mio. kr. er også en stor investering for et lille fjernvarmeselskab som Brædstrup, siger Jørgen Korshøj.

 

 

 

Brædstrup Fjernvarme har godt nok før været "first mover", når det kommer til solvarme, men vi synes, der var for mange usikkerheder. 
Jørgen Korshøj, formand for Brædstrup Fjernvarme

Andre muligheder for mere sol

Ifølge formanden vil varmeværket nu se sig om efter andre løsninger for at øge andelen af solvarme. Det sker for, at værket også i fremtiden kan tilbyde forbrugerne billig fjernvarme, og her er solenergi en god løsning, da solenergi modsat mange andre energiformer ikke er belagt med afgifter fra staten.

- Vi har stadig muligheder for at øge andelen af solenergi. I øjeblikket er vores solanlæg tilpasset byens behov, men hvis vi på sigt får mulighed for en translokationsledning til Østbirk, kan vi udvide igen. Der er også mulighed for at sætte nogle ekstra solpaneler op og køre med en lille overskudskapacitet, og så blæse overskudsvarmen ud i luften, hvis systemet bliver for varmt om sommeren. Det vil kun være de virkelig varme somre, hvor vi vil få problemer med det. Andre værker bruger samme teknik, og de får stadig en rentabel forretning ud af det, siger Jørgen Korshøj.

Løsningen med overkapacitet vil øge andelen af solenergi på værket til omkring 25 procent, men skal værket højere op, er det nødvendigt at lagre solvarmen til brug om vinteren.

- Vi vil fortsat se os om efter forskellige løsninger. Vi synes bare, at projektet med dampvarmelageret ville være for risikabelt. Vi vil fortsat kunne levere billig fjernvarme, uanset om vi har et lager eller ej, med de nuværende gaspriser. Men vi ser selvfølgelig hele tiden på løsninger, som kan optimere varmeproduktionen til glæde for forbrugerne, siger Jørgen Korshøj.

Fjernvarmeværk dropper solvarmelager til 125 mio. kr.

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce