Europa har fået øje på Brædstrup-firma: 2019 skal være vores år

Ecodrying vandt iværksætterprisen i Horsens Kommune i 2017, og nu har udlandet også fået øje på den gode idé. Her ses ægteparret bag virksomheden Kristian Trolle og Gitte Rosenkilde. Arkivfoto

Europa har fået øje på Brædstrup-firma: 2019 skal være vores år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ecodrying i Brædstrup har udviklet en teknik, der kan omdanne gødning til biobrændsel med bioraffinering, og det har vakt opsigt i både Europa og USA.

Brædstrup: De første anlæg til bioraffinering har forladt produktionshallen på Søbækvej i Brædstrup, og der er snart flere på vej.

For knap tre år siden stiftede ægteparret Kristian Trolle og Gitte Rosenkilde i samarbejde med nu afdøde Per Ejlersgaard fra Aarhus virksomheden Ecodrying, som producerer anlæg, der kan omdanne gødning til biobrændsel.

Metoden er især en fordel for hestestutterier og fjerkræsproducenter, hvor der opsamles møg med begrænset gødningsværdi. Den kan i stedet omdannes til biobrændsel, som kan sælges eller bruges til opvarmning. Denne form for genbrug af gødning er der flere, der har fået øjnene op for uden for den danske grænse.

- Vi mærker en meget stor interesse, synes vi selv. Vi har allerede solgt et anlæg i Tyskland, og vi er snart på vej til at sælge flere i Danmark, og der er også stor interesse fra Norge. Der er i det hele taget en stor interesse fra Europa, men også fra USA. Så vi synes, det går den rigtige vej, selvom der også har været nogle udfordringer, siger Kristian Trolle, direktør og medejer af Ecodrying.

Alle synes, det er en god idé, og det er god løsning også i forhold til miljøet. Spørgsmålet er bare, hvornår det for alvor går hul på bylden, men vi fornemmer, vi er meget tæt på nu.
Kristian Trolle, direktør for Ecodrying
Om bioraffinering
Ecodrying i Brædstrup har udviklet et anlæg til bioraffinering af gødning til biobrændsel.

Ved processen blandes f.eks. hestemøg i en mixer, så møget får en ensartet masse. Herefter puttes massen i et raffineringsrør, hvor det hen over en-to timer raffineres ved en temperatur på 190 grader. Her dræbes alle bakterier, og vandprocenten nedbringes fra omkring 50 pct. til 6-10 pct. Det gør tørstoffet nemmere at brænde af.Dampen fra kondensatoren bliver til vand, som kan hældes i kloakken.Tørstoffet falder ned i en buffertank. Det er fra denne tank, at fyret henter biomassen. Produceres der mere biomasse, end der er brug for, skubbes resten over i en briketpresser, som omdanner det til biobriketter.

Tror på et vendepunkt

Ifølge direktøren er det især det at få lukket ordrer og få solgt anlæg, som har taget længere tid end beregnet, men han forventer, at virksomheden får rigtig gang i produktionen i 2019.

- Vi håber på, at 2019 bliver vores år, og det er her, vi får rigtig fat. Vi regner med, at vi får lukket fem til 10 ordrer næste år, og i 2020 satser vi på 15-20 ordrer. I år bruger vi mest tiden på udvikling af teknologien og gøre det hele helt salgsklar og få lukket nogle ordrer, siger Kristian Trolle.

God modtagelse

Det er ikke småpenge, hestestutterierne skyder i et bioraffineringsanlæg fra Ecodrying. Prisen for et anlæg ligger således mellem 1,7 mio. kroner og 8,0 mio. kroner alt afhængig af størrelsen på anlægget. I øjeblikket bliver de store anlæg produceret af virksomhedens syv ansatte i Brædstrup, men det vil nok ændre sig på sigt.

- Vi regner med, at vores underleverandører skal producere rigtig meget for os, når det for alvor tager fat. Vi skal så selv stå for udvikling, servicering og montering, mens underleverandørerne leverer resten. Vi mener, det er bedst at andre tager sig af selv produktionen af anlæggene. Det er de nemlig rigtig dygtige til, siger Kristian Trolle.

Han glæder sig over, at kunderne har taget rigtig godt imod ideen om genbrug af møg.

- Alle synes, det er en god idé, og det er god løsning også i forhold til miljøet. Spørgsmålet er bare, hvornår det for alvor går hul på bylden, men vi fornemmer, vi er meget tæt på nu, siger Kristian Trolle.

Europa har fået øje på Brædstrup-firma: 2019 skal være vores år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce