Ægtepar forvandler møg til penge

Ægteparret Kristian Trolle og Gitte Rosenkilde står bag virksomheden Ecodrying i Brædstrup, som omdanner gødning til biomasse. Foto: Lars Juul

Ægtepar forvandler møg til penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Virksomheden Ecodrying i Brædstrup har fundet en ny metode til at omdanne gødning til biobrændsel med bioraffinering. På sigt håber virksomheden, at det kan løse en del af landbrugets forureningsproblemer.

Brædstrup: - Bioraffinering kan blive et nyt vindmølleeventyr for Danmark. Vi ser store perspektiver i det, og vi oplever allerede en stor interesse fra Danmark, England, Tyskland, Norge og Sverige.

Ordene kommer fra medejer af virksomheden Ecodrying i Brædstrup, Kristian Trolle, som så sent som i sidste uge fik de danske miljømyndigheders endelige godkendelse af et nyt bioraffineringsanlæg, som på sigt kan gå hen og blive en stor eksportvare inden for grøn energi.

Det er en stor ressource, som ikke bliver udnyttet. Hele tanken er, at der ikke er noget, som ikke har værdi, og med bioraffinering kan vi udnytte møget på en miljøvenlig måde.
Kristian Trolle, medejer Ecodrying.
Om bioraffinering
Bioraffinering er baseret på ideen om et grønt kredsløb, hvor intet går til spilde.Ved processen blandes hestemøg i en mixer, så møget får en ensartet masse.

Herefter puttes massen i et raffineringsrør, hvor det hen over en-to timer raffineres ved en temperatur på 190 grader. Her dræbes alle bakterier, og vandprocenten nedbringes fra omkring 50 pct. til 6-10 pct. Det gør tørstoffet nemmere at brænde af.

Dampen fra kondensatoren bliver til vand, som kan hældes i kloakken.

Tørstoffet falder ned i en buffertank. Det er fra denne tank, at fyret henter biomassen.

Produceres der mere biomasse, end der er brug for, skubbes resten over i en brikketpresser, som omdanner det til biobriketter.
Der er endelig kommet lys for enden af tunnelen for Gitte Rosenkilde og Kristian Trolle i Ecodrying. Efter to års udvikling og arbejde på at få miljøgodkendelser kom de sidste godkendelser i sidste uge i hus. Så nu skal deres nye bioraffineringsanlæg i produktion. Foto: Lars Juul
Der er endelig kommet lys for enden af tunnelen for Gitte Rosenkilde og Kristian Trolle i Ecodrying. Efter to års udvikling og arbejde på at få miljøgodkendelser kom de sidste godkendelser i sidste uge i hus. Så nu skal deres nye bioraffineringsanlæg i produktion. Foto: Lars Juul

Penge i hestemøg

Ecodrying blev stiftet i september 2015 af Kristian Trolle og hans hustru Gitte Rosenkilde, som bor i Rask Mølle, og den nu afdøde Per Ejlersgaard fra Højbjerg ved Aarhus, som ejede et stort hestestutteri.

Virksomhedens idé er at omdanne hestemøg til biobrændsel gennem en raffineringsproces. Processen omdanner gødningen til et tørstof, der kan brændes, og som kan levere varme til huset, mens restproduktet trykkes til biobriketter til videresalg. Fordelen ved det er, at der ingen udgifter er til bortskaffelse af møget, men i stedet bliver møddingen til en indtægt, da hestemøget forvandles både til varme og biomasse.

- Heste går ofte i dybstrøelse enten i form af halm eller træspåner, og der skal muges ud hver dag, så det bliver til ret megen møg, som bliver samlet i containere og kørt væk. Landmændene er ikke interesseret i at tage imod det, fordi der ikke er nogen gødningsværdi i det. Derfor er det en stor ressource, som ikke bliver udnyttet. Hele tanken er, at der ikke er noget, som ikke har værdi, og med bioraffinering kan vi udnytte møget på en miljøvenlig måde, siger Kristian Trolle.

Prisuddelingen "Inspire Horsens"
Business Horsens står bag uddelingen af i alt fire priser, som overrækkes 16. november ved et stort anlagt show i Insero Atrium.Inspire Horsens er det overordnede navn på eventen, og det er også navnet på den store pris, der gives for en ekstraordinær indsats til gavn for det lokale erhvervsliv. Her er 11 nominerede virksomheder, og vinderen kåres alene af en jury, sammensat af medlemmer af Business Horsens.

"Match for fremtiden" er en pris, der gives for at tage særligt ansvar for uddannelse af arbejdskraft. Her har juryen blandt 16 indstillede nomineret følgende tre virksomheder: Hansen/Nissen, Insero Software og Quadsat. Blandt de tre er det op til de fremmødte den 16. november at kåre vinderen.

"Iværksætterprisen" gives til virksomheder, der ikke har mere end fem år på bagen, som har sund udvikling og potentiale til mere. Her har juryen blandt 26 indstillet nomineret følgende tre virksomheder: Quadsat, Fyelmose Naturfiskepark og Ecodrying. Blandt de tre er det op til de fremmødte den 16. november at kåre vinderen.

Begrundelse for nominering af Ecodrying lyder: Ecodrying har et meget lovende produkt og koncept. Det er både bæredygtigt og skalerbart, og det er en fantastisk idé at lave affald om til energi. Stutterier kan slippe for bøvl og omkostninger ved bortkørsel af affaldet, som i stedet omdannes til fyringspiller, der kan bruges til opvarmning på stedet eller evt. sælges videre.

Årets Butik er også en del af Inspire Horsens. Byens handlende har stemt på deres favorit, og den endelige vinder blandt tre finalister afsløres ved arrangementet 16. november.
Der arbejdes hårdt i Ecodrying med den første ordre. Den går til Blue Horse i Randbøl ved Vejle, og den skal leveres i starten af det nye år. Foto: Lars Juul
Der arbejdes hårdt i Ecodrying med den første ordre. Den går til Blue Horse i Randbøl ved Vejle, og den skal leveres i starten af det nye år. Foto: Lars Juul

Godt for miljøet

Virksomhedsejeren håber, at Ecodrying på sigt kan tilpasse sit anlæg, så det også kan omdanne møg fra køer, grise og fjerkræ, hvilket kan give en miljøgevinst for landbruget.

- Jeg tror på, det kan være med til at løse nogle af landbrugets forureningsproblemer. Vi mærker allerede nu en stor interesse fra fjerkræproducenter, siger Kristian Trolle.

Det er dog ikke helt billigt at investere i et bioraffineringsanlæg, da prisen ligger på mellem 1,2 mio. kroner og 4,5 mio. kroner alt afhængig af størrelsen på anlægget. Tilbagebetalingstiden på investeringen er så til gengæld på blot mellem tre og syv år. Foreløbig har virksomheden to testanlæg oppe at køre i Højbjerg og et i England, og lige nu har Ecodrying sin første ordre i produktion fra Blue Horse ved Randbøl ved Vejle.

Indstillet til pris

Ecodrying er netop blevet indstillet til Business Horsens' iværksætterpris, og det vækker naturligvis glæde hos iværksætterparret.

- Vi er rigtig beæret over, at der er nogle, som har fået øje på os. Vi har jo levet lidt stille her i Brædstrup. Vi har brugt vores tid på udvikling og på at hente myndighedsgodkendelser, men vi ville ikke gå ud og sælge noget, før vi havde et fuldt lovligt anlæg. Det har været en langstrakt proces, hvor vi har brugt mere tid på lovliggørelser end på udvikling, siger Gitte Rosenkilde.

Hun har en baggrund som kontorassistent, mens Kristian Trolle er tidligere landbrugsmaskinmekaniker. Parret håber, at deres nye bioraffineringsanlæg nu for alvor skal sættes i produktion.

- Vi fik en ny ejer med Erik Videbæk ind i begyndelsen af 2017, hvilket både har hjulpet os med det finansielle, men også viden. Erik har en stor viden om produktion, og vi håber jo, at den skal have fuld skrue på produktionen i årerne fremover, siger Kristian Trolle.

Ægtepar forvandler møg til penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce