Indstillet til Årets Bojsen: Miljøingeniør Bygballe fortjener hæder

Miljøingeniør Tony Bygballe, i midten, i sit rette (våd)element. Her fra vådområdeprojekt ved Sverigesvej i Horsens. Bygballe er indstillet til Årets Bojsen. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Indstillet til Årets Bojsen: Miljøingeniør Bygballe fortjener hæder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den 58-årige miljøingeniør Tony Bygballe kom for alvor i fokus med en genfunden jernbanebro i 2014/2015. Nu er han indstillet til Årets Bojsen 2019 for ihærdigt arbejde med vandhuller og diverse åer.

Horsens: Der er bestemt plads hos os.

Sagt med et smil af Tony Bygballe, da vi vender en mulig Bojsen-hæder og skulpturen, der følger med.

Den 58-årige miljøingeniør i Horsens Kommune er af en læser indstillet til hæder i 2019-udgaven af den traditionsrige prisuddeling, der i år har klima som overskrift.

Bygballe med de karakteristiske grå, krøllede lokker nåede for en håndfuld år siden tæt på kendis-niveau, da han sammen med biolog Simon Marsbøll medvirkede i tv og aviser i forbindelse med udgravningen af den genfundne bro ved Gammelstrup.

Den var - og er stadig - et tilløbsstykke midt i den smukke natur på den gamle Horsens-Bryrup-banestrækning, og netop natur, genopretning og klimasikring er omdrejningspunkter for det arbejde, Bygballe og resten af teamet dagligt arbejder med.

Tony Bygballe
  • 58 år. Kommer fra Randers, bor nu i Horsens.
  • Gift og har to drenge, der begge er maskiningeniører.
  • Uddannet miljøingeniør i 1990.
  • Ansat i Vejle Amt fra 1991 og kom til Horsens Kommune i forbindelse med kommunalreformen i 2007.
  • Sidder i natur- og miljøafdelingen sammen med bl.a. biologerne Simon Marsbøll, Jan Kunstmann, Stine Wraae Bach og landmåler Flemming Degnbol.
  • Og så er der et tæt samarbejde med klimatilpasningskoordinator Rasmus Rønde, som vi har interviewet i Folkebladets klimaserie.
  • Tony Bygballe og Simon Marsbøll var indstillet til Bojsen-prisen i 2015 for arbejdet med den genfundne jernbanebro i Gammelstrup.
Tony Bygballe (t.h.) ved Dallerup Sø. Han ses her med ejeren af søen, Henrik Boller Laursen. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Tony Bygballe (t.h.) ved Dallerup Sø. Han ses her med ejeren af søen, Henrik Boller Laursen. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Ros for ihærdigt arbejde

I indstillingen fra Carsten L. Hansen roses det ihærdige arbejde med tilbageløb af diverse åer til deres oprindelige forløb og arbejdet med forskellige vandhuller.

- Vi skal helst ikke forringe naturen. Det er altid målet for os. Generelt er folk positive, siger Tony Bygballe som svar på, om diverse naturprojekter møder lokal modstand.

Han og afdelingen lægger stor vægt på offentlighed om projekterne. De stiller gerne op, da det ofte virker afvæbnende.

- Vi har oftest gang i syv-otte projekter ad gangen, fortæller Tony Bygballe.

I sensommeren og efteråret beskrev Folkebladet arbejdet med afløb fra Gedved Sø, der fyldes op nu, og rørlægning til Elling Bæk.

Før det gjaldt det en ny stor sø ved Sverigesvej i Horsens - op imod jernbanen bag industrikvarteret. Vådområdet fylder ca. 20.000 kvm og skal både fjerne kvælstof og øge klimasikringen.

Klima set fra Horsens
Folkebladet stiller skarpt på et altid aktuelt emne, klimaet. Og vi gør det med afsæt i den lokale virkelighed. Hvad er lokalt de største udfordringer på klima-området? Hvad gør kommunen? Og hvad er vigtigt for borgerne? Det er nogle af de spørgsmål, vi i en række artikler i de kommende uger forsøger at besvare.

Klimaet er i sig selv en artikelserie værd, men artiklerne fungerer også som en optakt til avisens uddeling af Bojsen-priserne 5. april.

Til forskel fra tidligere år uddeles priserne i år på baggrund af et tema. Det valgte tema er klimaet, og for at komme i betragtning til en pris skal man have udmærket sig på en måde, der har med klimaet at gøre.

Ud over at skrive artikler om emnet vil Folkebladets journalister løbende portrættere nogle af de forhåbentlig mange indstillede kandidater.
Tony Bygballe og biolog Simon Marsbøll fra Horsens Kommune blev lokale kendisser, da projektet med den genfundne bro i Gammelstrup endte som et tilløbsstykke. Arkivfoto: Morten Pape
Tony Bygballe og biolog Simon Marsbøll fra Horsens Kommune blev lokale kendisser, da projektet med den genfundne bro i Gammelstrup endte som et tilløbsstykke. Arkivfoto: Morten Pape

Meget har flyttet sig

Ved oversvømmelser holder søen 16.000 kubikmeter vand tilbage, og det vil kunne mærkes i byen, har Tony Bygballe tidligere forklaret her i avisen.

- Horsens har to problemer: Saltvand, der er værst og ødelægger al elektronik ved oversvømmelser, og ferskvand, som det er "bedst" at blive oversvømmet af, siger Tony Bygballe - og putter et tredje ben på udfordringerne: spildevand.

- En dæmning i Horsens Fjord kommer før, end vi regner med, lyder en forudsigelse fra miljøingeniøren.

- Da jeg læste i start-90'erne, var 10 minutters massiv regn det værst tænkelige. For tre år siden fik vi i Horsens ca. 150 mm regn på halvanden time. Det er ingen by dimensioneret til - det er for dyrt - men der er sket noget, siger Tony Bygballe.

En naturlig del af teamets arbejde er at sikre fri passage for fisk.

Tony Bygballe har øje for en ørredbestand, der lider gevaldigt under varme vintre. Der er meget færre gydebanker, og hele årgange kan dø, fordi temperaturen er atypisk høj.

Klimabevidst - med måde

- Hvad gør du selv for klimaet?

- Vi sorterer affald, og vi førsøger at spare på energien, men det skal være realistisk - alting med måde, siger Tony Bygballe.

"Når man skal ud at flyve, er der en grund til det", som han siger. Underforstået: Fanatisk er han ikke.

Han synes, det er positivt, at børn tænker klimatanker. Affaldssortering er noget naturligt for nye generationer, for "hvorfor smide en ressource ud?"

Tony Bygballe er aktiv i spejdergruppen Karen Jeppe, og han var i den forbindelse med til at samle skrald op til vinterferien ved en skole.

- Det gav en dialog, mens vi gik der. De unge er bevidste om klimaet, siger Tony Bygballe.

Han og teamet er lige nu i gang med et projekt over 50 hektar ved Julianelyst Gods i Østbirk - i et samarbejde med ejerne Agnete Kirk Thinggaard og Claus Thinggaard.

Årets tre Bojsen-priser uddeles 5. april. Fristen for indstillinger er 18. marts kl. 8.

Indstillet til Årets Bojsen: Miljøingeniør Bygballe fortjener hæder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce