Kongen af konsollerne: Xbox One X er landet

Xbox One X Console Controller White Background

Kongen af konsollerne: Xbox One X er landet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Microsoft har bygget en flot og meget kraftfuld konsol, men man skal have udstyret i orden for at få mest muligt ud af den.

Xbox One X: Halvandet år efter, at Microsoft annoncerede Project Scorpio, er den kraftigste konsol nogensinde en realitet: Xbox One X er i handlen - men hvordan adskiller den sig fra sine forgængere og fra konkurrenterne?

Xbox One X gør et godt førstehåndsindtryk. Det er den mindste Xbox til dato, og den har endelig smidt den irriterende eksterne strømadapter. Den er flot at se på, med et elegant og minimalistisk udtryk, der signalerer, at "less is more" - og så er den i øvrigt dejligt støjsvag. Blandt konsoller må den siges at have en høj WAF (wife acceptance factor).

Men selv om den er lille og diskret at se og høre på, praler "den lille ny" af at være den kraftigste konsol nogensinde - og den har noget at have det i.

Under motorhjelmen har den lille boks en otte-kernet cpu, der kan clockes til 2,3 GHz, samt 12 GB GDDR5 ram og en grafikprocessor, der kan håndtere hele seks teraflops. Oversat til dansk: Den kan køre rigtig flotte spil meget hurtigt. Til sammenligning kan nærmeste konkurrent, PS4 Pro, "kun" håndtere 4,12 teraflops - hvilket vel og mærke er næsten fire gange mere end den oprindelige Xbox One.

Når konsollen starter, føler man sig som Xbox One-bruger hurtigt hjemme, da dashboardet ligner sig selv. Men så snart man begynder at navigere rundt i menuerne eller starte spil og andre programmer, er det tydeligt, at der er flere hestekræfter på spil.

Microsoft har altså haft held til at bygge en både flot designet og uhyre kraftfuld konsol, der kan afvikle spil i de forjættede 60 fps samt både spil og film i 4K og HDR. Men mens det ikke skorter på film, der kan udnytte mulighederne, er historien en lidt anden med spillene.

Xbox One X Console Front Ortho White Background
Xbox One X Console Front Ortho White Background

Hvad betyder enhanced egentlig?

Allerede før lanceringen af Xbox One X begyndte der at dukke små nye logoer op i butikken på Xbox One. "Xbox One Enhanced" stod der ud for spil som "FIFA 18", "Forza Motorsport 7" og "Gears of War 4". Men det betyder ikke nødvendigvis, at spillene vises i 4K eller HDR. Microsoft giver logoet til spil, hvor udvikleren har gjort sig ekstra umage for at optimere et givent spil til Xbox One X. Hvis spillene derudover har enten 4K eller HDR, fremgår det med separat logo. På Xbox.com/enhanced kan du se den aktuelle liste over spil, der har fået et eller flere af logoerne.

I skrivende stund er der over 40 spil, der er optimeret til den nye konsol - i en eller anden forstand - og der er heldigvis mange flere på vej, 70 i den første uge alene.

"Assasins Creed: Origins" har både 4K og HDR, og her kommer den egyptiske ørken flot til live. Særligt planter, lys og skygger ser flotte og realistiske ud. I "Call of Duty: WWII", der også kører i 4K, er detaljegraden skræmmende realistisk, når regnen gør kammeraternes uniformer våde, og sandkornene springer op, mens kuglerne danser omkring og igennem soldaterne på D-dag. Ronaldo står desuden skåret knivskarpt i "FIFA 18" i 4K, og spillet føles naturligt flydende i 60 fps.

Xbox One X er "bare" markedsført som en videreudvikling af Xbox One, men oplevelsen, når man spiller, kan faktisk sammenlignes med skiftet fra Xbox til Xbox 360 og fra Xbox 360 til Xbox One - altså hvis man spiller på en skærm, der kan vise 4K og HDR. Hvis ikke er oplevelsen mindre overvældende, og det vender vi tilbage til.

Xbox One X Console Back Ortho
Xbox One X Console Back Ortho

Dyrt legetøj

Xbox One X sælges ved lanceringen for ca. 3999 kroner i Danmark, altså den dyreste konsol på markedet med en vis margin. Historien viser dog, at priserne hurtigt plejer at falde, og det vil overraske, hvis der ikke er gode tilbud på vej op til jul.

For prisen får man den kraftigste konsol til dato, og den er bagudkompatibel med både spil og tilbehør fra dens forgænger. Prikken over i'et er, at den kan afspille UHD Blu-ray.

Vi har testet UHD-afspilleren med "Planet Earth 2", "Wonder Woman" og "Alien: Covenant".

"Planet Earth 2" er naturoptagelser i en liga for sig, og de flotte optagelser kommer for alvor til deres ret, når de vises i 4K. Hvad end det er den kridhvide sne i Himalaya-bjergene, det azurblå vand ved Galapagos-øerne eller regndråber i den grønne regnskov, så ser det fantastisk flot ud, og "Planet Earth 2" er virkelig et must på hylden, hvis man vil fodre sit tv med de bedst mulige billeder. "Wonder Woman" byder på eksplosioner, kugleregn og Gal Gadot i lak og læder - og filmen er altså sjovere, når den ser så flot ud. "Alien: Covenant" fik en hårdere medfart blandt anmelderne, end den fortjente, og den er bestemt ikke dårligere eller mindre uhyggelig, når billedet ser skarpt ud. De kolde hvide, grå og blå nuancer skaber den helt rigtige uhygge i rummet, og de mange mørke scener viser, hvor sort sort kan og skal være, hvis udstyret er i orden. Og udstyret skal altså være i orden, før det for alvor giver mening at opgradere til en Xbox One X.

Hvis man har et stort tv, der viser 4K og HDR, så får hjemmebiografen og spiloplevelsen et løft, der kan mærkes, når man slutter Xbox One X til - men hvis man sidder med en lille skærm eller ikke har mulighed for hverken 4K eller HDR, så er oplevelsen på Xbox One X ikke en markant større oplevelse end forgængeren. Og så er det straks sværere at forsvare prisforskellen. I regnestykket skal man også tage højde for, at Xbox One X har en indbygget harddisk på magre 1 TB i en tid, hvor flere nye spil fylder 50-100 GB.

Xbox One X Console Explode Dark Gray
Xbox One X Console Explode Dark Gray

Kongen af konsollerne

Microsoft er nået i mål med missionen: Xbox One X er den stærkeste konsol nogensinde, den er flot at se på og endnu sjovere at lege med.

Spørgsmålet er så, om gamerne har udstyret i orden, så de kan drage nytte af mulighederne, og om Microsoft kan levere flere eksklusiv-titler a la "Gears of War", "Halo" og "Forza", så de kan overbevise gamerne om at vælge deres konsoller frem for konkurrenterne.

Xbox One X blev sat til salg i hele verden 7. november.

Xbox One X Console Controller Gray Shadow
Xbox One X Console Controller Gray Shadow

Kongen af konsollerne: Xbox One X er landet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce