Kamp om din stemme i bilen

Fra midten af 2018 opgraderer BMW til Alexa-stemmestyring, som kan bruges i USA, Storbritannien og Tyskland. Foto: BMW

Kamp om din stemme i bilen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stemmestyring af bilen vægter stadig mere. Apple, Google og Amazon kæmper om at være i forreste række.

Det er ikke kun bilfabrikkerne, der kæmper hårde kampe om kunderne. Bag ved kulisserne går de store it-giganter i clinch om at levere fremtidens software til de firehjulede. Tag bare talestyring af bilernes funktioner, der kommer til at fylde mere og mere. Her er både Apple med systemet Siri, som vi kender fra Apple Carplay i kamp mod Googles Assistant og Alexa fra Amazon.

I udlandet har Google i flere år været på banen med multimediesystemet Android Auto, der ligesom Apple Carplay omfatter en stribe apper med alt fra musik over navigation til telefonering og sms-styring. Her er brugt Google Voice Search, men nu er selskabet ved at opgradere til det mere avancerede Google Assistant, der lægger op til, at du med den rette forbindelse også kan talestyre installationer i dit hus som for eksempel garageporten, varmen og lyset - eller låse fordøren. Android Auto findes endnu ikke på dansk.

Stemmestyring
Siri: Udviklet af Apple. Bruges med Apple Carplay, hvor du kan betjene apper for navigation, musik og sms. Apple har også en funktion for stemmestyring af enheder i hjemmet, men den kan endnu ikke kobles op på Apple Carplay.Google Voice Search: Bruges med Android Auto, der svarer til Apple Carplay, men er for Android-telefoner som Samsung. Findes endnu ikke på dansk.

Google Assistant: Mere avanceret end Google Voice Search. Integreres nu i Android Auto. Kan fuldt integreret bruges til at styre funktioner i hjemmet som åbning af garageport, lys og varme.

Alexa: Amazons bud på en virtuel assistent, der ud over funktioner i bilen også kan styre enhed i hjemmet ligesom Google Voice. Findes endnu ikke på dansk.

Dragon Drive Nuance: Avanceret stemmestyringssystem, der er intuitivt og kan lære af sine kommandoer, kan skelne mellem forskellige stemmer. Findes endnu ikke på dansk.
Android Auto, som endnu ikke findes på dansk, er et af de systemer, som nu får en langt mere avanceret stemmestyring. Foto: Chevrolet
Android Auto, som endnu ikke findes på dansk, er et af de systemer, som nu får en langt mere avanceret stemmestyring. Foto: Chevrolet

Store forskelle

Men sideløbende indbygger bilfabrikkerne også talestyringen i bilernes infotainment og instrumenter. Der er dog store forskelle. For eksempel er systemet Linguatronic voice assistant, der kan fås til den nye A-Klasse, fabrikkens eget, mens Toyotas Entune-system, der bruges i USA, bygger på Siri fra Apple. Her vil man dog ifølge magasinet Gearbrain.com i visse lande kunne købe en overbygning fra Alexa, som kan spille sammen med langt flere funktioner. Det gælder for eksempel detaljeret styring af højttalerne.

Mercedes har også meldt ud, at en lang række modeller af årgangen fra 2016 og frem i USA kan udstyres med stemmestyring fra Amazon eller Google. Fra midten af 2018 opgraderer BMW og Mini også til Alexa-stemmestyring i modellerne, men som dog kun kan bruges i USA, Storbritannien og Tyskland. Flere af de mest avancerede systemer, for eksempel fra Mercedes, er samtidig sat op, så de kan lære af din adfærd og indrette sig efter det. Det gælder også et helt fjerde system, nemlig Dragon Drive Nuance, der kan fås til visse BMW-modeller, og som også kan skelne mellem forskellige stemmer.

40 bilproducenter har allerede 400 modeller, der kan klare Android Auto, og de opgraderes nu ifølge branchekilder til Google Assistant, det skulle blandt andet gælde Ford, GM, Nissan VW og Volvo.

Skal kunne tale sammen

En række amerikanske elektronikmagasiner har lavet en status, som viser, at det i dag er noget af en rodebutik, hvad bilfabrikker og Apple, Google og Amazon udbyder, fordi systemerne ikke kan tale sammen og samtidig afhænger af, hvilken telefon du har, hvis du skal have fuld udnyttelse. De systemer, som bilerne skal tale sammen med, er Apples Home kit, Google Home/Home Mini eller Amazon Echo. Over en kam går udviklingen hen med mere talestyring, der i høj grad skal omfatte vores hjem.

I bilerne skal funktionerne gøre det mere trafiksikkert at betjene bilen og lette overgangen til de selvkørende biler. Herhjemme har du i mange bilmodeller allerede længe kunnet styre telefonen med tale. Vi venter dog på det næste gennembrud, der meget vel kommer i takt med, at flere instrumentborde bliver rent digitale med færre gammeldags kontakter.

Kamp om din stemme i bilen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce