Autostole er blevet meget bedre

Sikkerheden er blevet større, især for autostole til de allermindste børn. Det er dog en god idé at holde stolen bagudvendt så længe som muligt. Foto: FDM

Autostole er blevet meget bedre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sikkerheden for nye autostole er i top. Det viser den seneste test fra FDM. Børn bør dog sidde bagudvendt så længe som muligt, mens det er vigtigt, at barn og stol passer sammen.

Der er blevet længere mellem de brodne kar, og niveauet er hævet, så sikkerheden er langt bedre end før.

Sådan lyden den gode nyhed til de af landets børnefamilier, som er på jagt efter en ny stol til familiens yngste. Af 42 stole, som FDM har testet sammen med flere europæiske bilklubber og forbrugerorganisationer, klarer de 24 sig rigtig godt, mens 10 får stemplet "tilfredsstillende", og otte stole falder helt igennem og kan ikke anbefales.

Det er især stolene til de helt små, som er oppe at ringe i den gode ende sikkerhedsmæssigt, både hvad sikkerhed, betjening, komfort og indhold af skadelige stoffer. For alle stolene her gælder, at barnet sidder bagudvendt, men nogle kan vendes, efterhånden som barnet bliver større. Men lad være med at vende stolen for tidligt, lyder advarslen fra FDM, som har hele teste i det nyeste nummer af bladet Motor.

- Det kan være fristende som forældre at vende autostolen, når barnet når en vis alder, så det sidder fremadvendt. Enten for at få en bedre kontakt med barnet, eller hvis en ældre søskende allerede sidder i en fremadvendt autostol. FDM anbefaler dog, at børn sidder bagudvendt så længe som muligt. Jo ældre barnet er, når man vender stolen, jo mindre risiko er der for, at barnets knogler belastes i tilfælde af en kollision. Det er også derfor, at det ifølge den nye i-Size-standard er et krav, at børn skal sidde bagudvendt de første 15 måneder, siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen. 

I kategorien for de lidt større børn er der flere stole, som dumper eller kun opnår bedømmelsen "tilfredsstillende". Det er især sikkerheden og besværlig montering, flere falder igennem på.

- Mange af autostolene til de større børn er lavet, så de kan følge barnet gennem flere år, hvilket kan være fristende for forældrene. Selv om de såkaldte kombi-stole kan være en god løsning, viser testen, at flere af de mindre kendte producenter slipper dårligt fra den konstruktion. Også selv om de er isofix-monteret. Enten er sikkerheden ikke god nok, eller også er risikoen for at fejlmontere stolen eller at spænde barnet forkert fast for stor, siger Søren W. Rasmussen.  

- Vores seneste autostoletest illustrerer, at markedet for autostole er stort og kan virke uoverskueligt, og at langtfra alle stole er lige gode. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i de forskellige stoles egenskaber og evner i vores test og eventuelt søge rådgivning, inden man køber. Det afgørende er, at stolen passer til barnet og er monteret korrekt i bilen, inden barnet spændes fast, lyder det.

Autostole er blevet meget bedre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce