Annonce
Livsstil

Zoom giver nye, kreative muligheder i luften - men prisen er også røget i vejret

DJI har med Mavic Zoom givet private og professionelle nye måder at være kreativ på. Men overvej de billigere alternativer.

Annonce

Langsomt svæver den grå maskine rundt i en bred cirkel omkring mig. En svag summen høres, mens den i en glidende bevægelse ubesværet følger og filmer min gang.

Med en enkel finger trykker jeg opad på zoom-knappen. På min mobil fastspændt til controlleren kan jeg se, hvordan der langsomt zoomes ind på mig, mens rundturen fortsætter.

Da går det rigtig op for mig, hvilke muligheder zoom på en drone giver.

Resultatet er et lækkert, scenisk videoklip i 4K, som man for ikke mange år siden skulle bruge en kran, et dyrt kamera og en kameramand til. Med Mavic Zoom har verdens førende droneselskab, DJI, gjort det muligt for menigmand - dog menigmand med små 9000 kroner på lommen.

DJI Mavic Zoom er den første semiprofessionelle drone med en ægte zoom, der går fra 24 mm til 48 mm. Foto: Silas Bang
Annonce

Opgradering til Mavic Pro

Jeg har selv den første DJI Mavic Pro-drone, som kom på markedet i 2016, og i dag koster godt 7000 kroner. En drone, der meget hurtigt blev ekstremt populær på grund af sit foldbare design, lille størrelse og mørke ydre.

Siden har DJI lanceret de to endnu mindre og billigere droner Spark og Mavic Air, mens Mavic Pro i efteråret 2018 fik en opdatering med især et bedre kamera i den næsten 11.000 kroner dyre Mavic Pro 2. Samtidig blev Mavic Zoom lanceret, hvilket er den første semiprofessionelle drone med en optisk zoom-funktion.

De to nyeste droner ligner til forveksling den første Mavic Pro, men er begge lidt større og tungere. Dog ikke større, end at de stadig fint kan være i en rygsæk med andet grej.

I forhold til den første Mavic Pro har Zoom flere forbedringer. Propellerne bøjer i enden, hvilket giver en mere stille flyvning, og der er sensorer ikke bare foran og under men også bagved og på siden, hvilket gør det meget sværere at flyve ind i ting.

Dronen kan desuden flyve lidt hurtigere med 72 kilometer i timen og hele otte kilometer væk, hvor man samtidigt kan se et knivskarpt billede i HD af, hvad den optager. Men husk at man i Danmark altid skal kunne se sin drone.

Batteriet holder ifølge DJI i 31 minutter, hvilket dog ikke gælder på den kolde vinterdag, hvor jeg flyver med den.

Dronen kan identificere op til 16 personer på jorden og følge en af dem - selv når ruten brydes af træer. Foto: Silas Bang
Annonce

Video som Hitchcock

Det vigtigste på DJI Mavic Zoom er, som navnet antyder, zoomen fra 24 millimeter til 48 millimeter. Men hvorfor ikke bare flyve tættere på?

Nogle gange kan man ikke flyve tættere på, grundet de mange restriktioner for, hvor man må flyve i Danmark, og derudover kan man med zoom skabe en dybdeskarphed i 12 megapixel-billederne. 12 megapixel kameraet på dronen havde dog noget svært ved at håndtere det skarpe sollys på dagen, jeg var ude.

Men det er især ved videooptagelse, at zoomen - som nævnt i eksemplet i starten - kan gøre en signifikant forskel. Oveni kommer nye automatiske "flightmodes", som jeg dog desværre ikke kunne teste på min testversion af dronen.

Den meste hypede er en såkaldt dolly zoom, hvor dronen zoomer, samtidig med at den flyver bagud. Det skaber en sjov effekt brugt af blandt andre den afdøde instruktør Alfred Hitckcock.

Derudover kan dronen sammensætte ét stort panoramabillede ud af ni zoomede billeder eller kreere en såkaldt hyperlapse-video, hvor der skrues op for tiden, samtidig med at dronen bevæger sig.

En drone som DJI Mavic Zoom kræver dronebevis at flyve i Danmark. Og der er en lang række steder, hvor det ikke er tilladt at flyve. Foto: Silas Bang
Annonce

Overvej alternativerne

DJI Mavic Zoom er dog vigtigst af alt ekstremt lækker at flyve. Den suser ud over Randers Fjord med en voldsom fart og står bomstille i luften, når jeg slipper controlleren - uden jeg er nervøs for, om den falder til bunds i det kolde vand.

Det er imponerende, hvad dronefirmaer som DJI har opnået på så få år, og hvilke kreative muligheder vi alle kan få - med et dybt greb i lommen og selvfølgelig et dronebevis.

Men hvis grebet ikke skal være helt så dybt, kan jeg fortsat kraftigt anbefale både den første DJI Mavic Pro eller Spark, og især Mavic Air til godt 5.200 kroner.

Pris og tilgængelighed: DJI Mavic Zoom kan købes i danske butikker og på nettet til 8916 kroner.

Mavic Zoom blev lanceret samtidig med den godty 2000 kroner dyrere Mavic Pro 2, der har et bedre kamera, men ingen zoom-funktion. Foto: Silas Bang
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Er der en ledig plads i din boble?

Annonce