Annonce
Horsens

Yoga med tapas: Her bliver FN-dag fejret

Birgitte Søndergaard i det store, lyse lokale, der udgør Yogastudiet på Gedved Kultur- og Medborgerhus. Foto: Jens Amtoft
Birgitte Søndergaard er blevet selvstændig på fuld tid. Fredag tilbyder hun gratis yoga.

Gedved: Hvis vejret bliver godt, så tager vi vores måtter og sætter os ud i seminariehaven, hvor vi også kan spise vores tapas, fortæller Birgitte Søndergaard fra Yogastudiet i Gedved.

På fredag arrangerer hun en gratis yogaevent i anledning af, at den 21. juni er erklæret for international yogadag af FN.

- Det skal selvfølgelig markeres, og jeg håber, at mange har lyst til at komme forbi og prøve yoga. Man behøver ikke have prøvet det før, understreger Birgitte Søndergaard.

Hun har undervist i yoga siden 2002, og i august sidste år besluttede hun at blive selvstændig med Yogastudiet på fuld tid.

Hun har indrettet sig i et stort, lyst lokale på første sal i Gedved Kultur- og Medborgerhus.

Der er ikke mange møbler i lokalet. Gulvet er ryddet, så man kan sidde på hver sin måtte og dyrke yoga.

- Yoga er for alle, og man behøver ikke være smidig som en akrobat for at dyrke yoga. Min yoga er en meditativ form for yoga, hvor det blandt andet handler om at stresse af, understreger hun.

Annonce

International Yogadag

Program:

15-15.45: Afspænding

16-17: Yoga i seminarieparken

17.15-18: Meditation & åndedræt

15.30-17.30: Tapas i Café & Restaurant Schmidt

Oplysninger i øvrigt: www.Birgittesondergaard.dk

Virker på stress

Birgitte Søndergårds interesse for yoga startede allerede, da hun var teenager.

- Jeg tænkte dengang, at yoga var noget, jeg kunne beskæftige mig med, når jeg blev gammel. Jeg havde nok forestillet mig, at det var, når jeg blev pensionist, siger hun med et smil.

I stedet blev hun uddannet i kunst- og idéhistorie, men da hun mødte en yogalærer, fandt hun ud af, at det var det, hun ville, blandt andet fordi hun oplevede, hvordan yoga og meditation havde en gavnlig virkning på stress.

- Da yoga kom frem i 60'erne, så mange yoga som noget spirituelt og new age-agtigt. I dag er det helt almindeligt og meget udbredt, siger Birgitte Søndergaard.

Hun oplever, at folk på hendes yogakurser primært er lokale - ofte kvinder i alderen i 30-50 år.

- Men der er også mange unge og ældre, der dyrker yoga. De kommer typisk fra Gedved og omegnsbyerne. Jeg vil gætte på, at de typisk kommer fra en radius af omkring 20 kilometer fra Gedved. Jeg driver også klinik for healing og clairvoyance. Her kommer folk langvejsfra - også fra Fyn og Sjælland. Det skyldes nok, at man finder mig via nettet, siger Birgitte Søndergaard.

Når hun har kunder i healing og clairvoyance, bruger hun også yogalokalet. Så tager hun den sammenklappelige briks frem.

Tapas undervejs

På fredag tilbyder hun tre forskellige, gratis workshops, som man kan deltage i.

Arrangementet starter klokken 15 med afspænding i yogalokalet. Derefter er der yoga i parken, hvis vejret tillader det - man må meget gerne medbringe egen måtte. Til sidst er der en workshop i meditation & åndedræt, som man skal tilmelde sig i forvejen, da der kun er plads til et begrænset antal deltagere.

Undervejs vil man blive budt på en tapasanretning fra Café & Restaurant Schmidt.

Det hele er gratis, man er ifølge Birgitte Søndergaard meget velkommen til at donere et beløb til Læger uden Grænser. Det kan man for eksempel gøre via hjemmesiden www.birgittesondergaard.dk.

Yoga er for alle - uanset om man er smidig eller ej, fortæller Birgitte Søndergaard. Foto: Jens Amtoft
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Annonce