Annonce
Danmark

World Aids Day fylder 30: Det skal du vide om hiv og aids

A man places a placard as he prepares a message during an HIV/AIDS awareness campaign on the eve of World AIDS Day in Kolkata, India, November 30, 2017. REUTERS/Rupak De Chowdhuri
Annonce

Det var i 1988, at international aids-dag første gang så dagens lys. Det var også i 1988, at Sanne, Søs, Lis og Thomas sang "Den, jeg elsker" som led i Sundhedsstyrelsen og Danmark Radios oplysningskampagne "Tænk dig om" for at få os danskere til at huske at beskytte os.

Der er sket meget på de 30 år, og hvor det dengang var lig med en dødsdom at få diagnosen hiv, er behandlingen i dag så effektiv, at man sagtens kan leve et langt liv uden nogensinde at udvikle den dødelige aids-sygdom.

HVAD ER HIV?

Hiv er en forkortelse for Human Immundefekt Virus.

Human betyder, at det angriber mennesker.

Immundefekt fortæller, at det ødelægger immunforsvaret.

Virus fortæller, hvilken type "angriber" hiv er - at det er en virus og ikke (for eksempel) en bakterie.

Når man er smittet med hiv, er man også hiv-positiv.

HVAD ER AIDS?

Aids er en forkortelse for Acquired Immune Deficiency Syndrome. På dansk oversættes det til Erhvervet Immundefekt Syndrom.

Erhvervet fordi man bliver smittet (med undtagelsen af børn smittet ved fødslen af hiv-smittede mødre).

Immundefekt fordi virussen ødelægger immunforsvaret.

Syndrom fordi aids er en samling forskellige sygdomme, som alle skyldes, at immunforsvaret er blevet ødelagt på grund af hiv.

HVORNÅR BLIVER HIV TIL AIDS?

Det er relativt få hiv-smittede i Danmark, der udvikler aids, fordi behandlingen af hiv i dag er så effektiv. Størstedelen af dem der får diagnosen aids, får den samtidig med hiv-diagnosen.

Det betyder typisk, at de har levet med hiv i mange uden at vide det, og det er også her den største smittefare er. Er man derimod i behandling for hiv, smitter størstedelen reelt ikke, fordi hiv-behandlingen så effektivt reducerer mængden af virus i de kropsvæsker, der ellers ville overføre virussen via sex.

HIV I DANMARK

Statens Serum Institut skønner, at 6200 lever med hiv i Danmark. Af dem ved cirka 600 endnu ikke, at de er smittede.

I 2016 fik 182 personer i Danmark diagnosen hiv. 136 mænd og 36 kvinder. Af dem var de 100 mænd, der har sex med mænd. 71 var heteroseksuelt smittet. Fem var intravenøse stofmisbrugere. Seks havde anden eller ukendt smittemåde.

De største smittegrupper er mænd, der har sex med mænd og indvandrere, der er blevet smittet heteroseksuelt, før de kom til Danmark.

HIV OG AIDS I VERDEN

UNAIDS skønner, at 36.7 millioner lever med hiv på verdensplan. Mere end halvdelen af alle smittede er i Sydøstafrika, hvor 19.4 millioner lever med hiv. I Asien og Stillehavsområdet er det 5.1 millioner. 1.6 millioner lever med hiv i Østeuropa og Centralasien - og hvor tallet i det meste af verden er faldende, stiger antallet af nye hiv-smittede i de her regioner. Værst er det i Rusland og Ukraine.

I 2016 blev 1.8 millioner voksne og børn smittet med hiv og det er 16% lavere end de seneste tal fra 2010. Andelen af nysmittede børn (160.000) er halveret siden 2010, fordi gravide smittede har fået bedre adgang til den behandling, som kan forhindre smitten fra mor til barn.

I 2016 havde 19.5 millioner hiv-smittede på verdensplan adgang til behandling.

1 million mennesker døde i 2015 af aids. Tallet af døde på grund af aids-relaterede sygdomme er faldende, og stadig flere får adgang til hiv-behandling.

I følge verdenssundhedsorganisatione WHO er ialt 39 millioner mennesker døde af aids, siden epidemien brød ud.

Kilde: Aidsfondet.dk og Statens Serum Institut. De seneste tal er fra 2016.

"Den jeg elsker"

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

HFS rystede topholdet

Annonce