Annonce
Kultur

Mobil prædikestol i spil efter pyroman-brand i Vor Frelsers

Hele kirken, der kort før branden i 2018 havde gennemgået en omfattende renovering, blev beskadiget. De fleste skader er repareret igen, men prædikestolen skal erstattes af en ny, og det arbejde trækker ud. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Klenodie gik op i røg. Nu skal langvarige overvejelser snart munde ud i en erstatning, der passer til nutid og fremtid i en musikglad kirke.
Annonce

Horsens: En mobil prædikestol, der kan rykkes rundt alt efter, om det er præsten, der er på job en søndag, eller om musikere skal bruge pladsen ved alteret til en koncert.

Det kan blive resultatet af langvarige overvejelser i Vor Frelsers Kirke i Horsens.

Her skal menighedsrådet snart beslutte sig for hvilken løsning, der bedst erstatter stedets i kirkekredse berømmede prædikestol, der i august 2018 blev totalt ødelagt i en katastrofal brand antændt af en sindsforvirret mand. En brand, der samlet gav skader for over 17 millioner kroner.

Siden er andre dele af kirken blevet restaureret, og tidligere var håbet, at man kunne have ny prædikestol på plads allerede omkring påske i år.

Det kommer dog ikke til at ske, for opgaven har vist sig alt andet end let, konstaterer Henning Frederiksen fra kirkens menighedsråd og prædikestol-udvalg.

Intet kan erstatte den prædikestol, vi mistede, og vi var lammede i en lang periode, hvor vi skulle komme os over, at vores klenodie var borte.

Henning Frederiksen, menighedsrådsmedlem

Annonce

Dyb respekt

- Intet kan erstatte den prædikestol, vi mistede, og vi var lammede i en lang periode, hvor vi skulle komme os over, at vores klenodie var borte, siger han.

Nu er målet at få den helt rigtige løsning, snarere end at det skal gå hurtigt, forklarer han.

- Som kirke lægger vi stor vægt på musik og koncerter, så vi arbejder på en fleksibel løsning, der både kan bruges ved prædikener og køres væk til koncerter. Det skal være funktionelt, men samtidig passe ind rent æstetisk. Vi skal nok finde noget, men vi har en dyb respekt for opgaven, siger Henning Frederiksen.

Annonce

Beslutning før sommerferien

Han forventer, at menighedsrådet inden sommerferien endeligt har besluttet, hvem der får opgaven med at udforme den ny prædikestol.

Dermed håber han, at den kan tages i brug omkring påske næste år, men det afhænger helt af opgavens kompleksitet, understreger han.

- Vi har været kolde over for forsinkelser i den her proces, for en prædikestol bliver ikke sådan lige skiftet ud igen. Den, vi mistede, blev skabt i 1670 (dengang til Klosterkirken, hvorfra den i 1790'erne blev flyttet til kirken på Torvet, red.), siger han og uddyber, at flere kunstnere og eksperter er i kikkerten til at vinde opgaven med at skabe en ny platform til forkyndelse.

Den gamle prædikestol i Vor Frelsers Kirke blev betragtet som byens fineste kirkekunst. En ældre, sindsforvirret mand, der nu er dømt for sin ugerning, satte i august 2018 ild til den, og klenodiet blev fuldstændig ødelagt. Arkivfoto: Horsens Museum
Annonce

Kendte og unge navne

- Vi har talt meget om Bjørn Nørgaard (som blandt andet er rigt repræsenteret på Horsens Kunstmuseum, red.). Men også Erik Heide (en af landets mest benyttede kunstnere i kirkesammenhænge, red.), der står bag vores alterudsmykning er i spil. Derudover er der flere unge navne, som vores arkitekt ser nærmere på, siger Henning Frederiksen, som spår, at kirken ikke nødvendigvis får en prædikestol i traditionel stil.

- Vi leger med tanken om, hvordan en prædikestol skal bruges i fremtiden. Skal der være plads til flere på den, skal den kunne bruges til andet? Måske står den gamle måde at prædike på ikke ved magt i fremtiden. Hvordan imødekommer vi det, spørger han forud for den beslutning, menighedsrådet skal træffe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Vaccinerer 400-500 om dagen - og trods besværlig start er ikke en dråbe vaccine gået til spilde

Horsens

Nu er Danmarks største bilvask klar i Horsens

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Horsens

Læser spørger ind til spærring af Sundvej: Her er planen for bybusserne

Annonce