Annonce
Horsens

Voldsom stigning: Corona-trafik øger trængslen på motorvejene i ferieugerne

På motorvejsstrækningen mellem Hatting og Lund har det gennemsnitlige antal køretøjer om dagen (i begge retninger) været 68.788 i uge 27 og 28, der er de travleste perioder på vejen. Det mest trafikerede tidsrum er generelt mellem klokken 15 og klokken 16. Foto: Søren E. Alwan
Vejdirektoratet melder om betydelige forandringer i sommerferie-trafikken på de danske veje i 2020. Motorvej E45 ud for Horsens mærker også trængslen.
Annonce

Horsens: Trafiktallene fordeler sig væsentligt anderledes i 2020, end de gjorde i 2019. Og selvom trafiktætheden på motorvejsstrækningerne mod grænseovergangene er stærkt reduceret, er der betydeligt flere bilister på vejene i resten af landet.

Sådan lyder konklusionen i den rapport om forskydninger i trafikken i 2020, som Vejdirektoratet onsdag offentliggjorde - naturligvis med skelen til corona-situationen, der har medført flere opsigtsvækkende ændringer.

Lørdag 18. juli var der gennemsnitligt 10 procent flere bilister på vejene end samme lørdag i 2019.

- Det er en meget, meget voldsom stigning, som jeg ikke kan mindes, vi har set før. Normalt drejer det sig højest om et par procent fra år til år, siger Niels Moltved, der er projektleder hos Vejdirektoratet.

Stigningen mærker sig også på vejene omkring Horsens, hvor der lørdag, som traditionelt er en stor skiftedag, blev registreret to procent flere bilister på strækningen end sidste år.

På E20 ved Fredericia og Østjyske Motorvej ved Aarhus lød de tilsvarende tal på henholdsvis 11 og syv procent.

Annonce

Indenrigsturister vender op og ned på trafikken

Kigger man på den samlede trafik i Danmark, har den indtil videre i 2020, ligget en smule under niveauet fra sidste år. Noget, der, ifølge Vejdirektoratet, kan tilskrives de stille måneder i marts, april og maj, hvor corona'en lagde vejene mere øde end ellers.


Corona'en har jo betydet, at vi ikke - eller kun i meget begrænset omfang - har kunnet rejse ud af landet, som vi plejer. Så folk holder ferie herhjemme. Sommerhusene er fuldt bookede, og tyskerne har fået lov at køre herop. Det mærkes selvfølgelig på trafikken.

Niels Moltved, projektleder ved Vejdirektoratet


Niels Moltved fortæller, at der generelt er tale om "et meget underligt år for trafiktallene".

- Tag for eksempelvis motorvejene omkring Holstebro. Her er trafikken steget 20-25 procent, mens vi ser et kæmpe fald ved strækningerne op mod grænserne. Især på Øresundsmotorvejen, hvor der er næsten 50 procent færre bilister end sidste år, siger han - ganske klar i mæglet om, hvor forklaringen skal findes.

Ferietrafikken på E45 ved Horsens

På motorvejsstrækningen mellem Hatting og Lund - altså mellem Horsens C og Horsens N - var trafikken tættest i uge 27 og 28.

Her passerede i gennemsnit 68.788 om dagen; i det travleste time gennemsnitligt 103 køretøjer pr. minut.

Fredag 3. juli var det døgn, hvor flest passerede strækningen: 71.795.

Der har typisk været mest trafik i timen mellem 15 og 16.

- Corona'en har jo betydet, at vi ikke - eller kun i meget begrænset omfang - har kunnet rejse ud af landet, som vi plejer. Så folk holder ferie herhjemme. Sommerhusene er fuldt bookede, og tyskerne har fået lov at køre herop. Det mærkes selvfølgelig på trafikken.

Vejdirektoratet gennemførte for nylig en undersøgelse af mulighederne for at udbygge motorvejsstrækningen mellem Vejle N og Skanderborg S.

Her bliver det bl.a. vurderet, at der ikke er tilstrækkelig kapacitet ved til- og frakørslerne i Horsens S og Horsens V.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Lokal meningsmåling: S udbygger føringen - to nye partier er på vej ind i Horsens Byråd

Annonce