Annonce
Mad og drikke

Voksne må også gerne drikke saftevand

Hvad skal man gøre for at holde humøret oppe i denne tid? Vores bud er at drikke bedre vin, og her er fire forslag til gode flasker.
Annonce

Kan man være bekendt at fremhæve en vin, som måske ikke længere kan købes, fordi der ikke er tappet ret mange flasker? Jeg vover det og beder på forhånd dig, kære læser, om forladelse, hvis/når du finder ud af, at vinen er udsolgt. Missionen i disse spalter er netop ikke at ærgre, men at øge livsglæden i en tid, hvor der er nok af andre ting at ærgre sig over.

Men når jeg sidder med så god vin i glasset - fra en dansk vinbonde - bør det som minimum kunne inspirere til at opsøge lignende gode oplevelser. I Sdr. Nærå syd for Odense har kok, kogebogsforfatter og vinbonde Jacob Klitgaard i godt 15 år dyrket vindruer, og forleden satte han cirka 100 flasker mousserende vin fra 2018 til salg.

- Vinen er et billede på den tid, vi gennemlever for tiden - eksplosiv, uforudsigelig og grumset, forklarer han om Govin-18 (sic!), der er en blanding af pinot noir précoce (en mutation af pinot noir) og hvidvinsdruen solaris.

Vinen har efter gæringen lagret cirka et halvt år sur lie (dvs. med gær- og druerester), og derefter har den gennemgået en andengæring på flaske. Den er ikke blevet degorgeret, så der er stadig gærrester i flasken, ligesom man finder det i pet-nat-vine ("pétillant-naturel" betyder naturligt boblende).

Det er ikke vin, man skal tænke dybt og længe over, forklarer Jacob Klitgaard, og det er ikke en vin, han planlægger at producere igen. Den er en optakt til de, med hans ord, "seriøse" mousserende vine, som han begynder at frigive i løbet af efteråret. Det er en optakt, som kun kan få et smil frem og hæve humøret - både her og nu og ved tanken om, hvad der venter.

Der er som nævnt ikke mange flasker af denne vin, men der findes heldigvis oplagte alternativer. Vinen minder om de mousserende roséer, som naturvinsbønder i Loire muntrer sig med, eksempelvis Béret et Compagnies "Ze Bulle" på en blanding af cabernet franc, grolleau og gamay, som har en smule restsødme. Gladvin.dk sælger den for 174 kroner (145 kroner v. køb af seks flasker).

Også Domaine Mirebeaus Folie des Grains rosé, som vi tidligere har anmeldt, hører til samme kategori af letlevende og festlig vin. Den forhandles desværre ikke i Danmark p.t., men den findes i en (også meget opmuntrende) hvid udgave på chenin blanc, som Gladvin.dk sælger for 174 kroner (145 kroner v. 6 flasker).

Selvom coronakrisen forhindrer eksempelvis sommerens roséfestivaler, kan man godt holde humøret oppe i trygge rammer hjemme på terrassen eller altanen med et glas lyserød vin, for eksempel fra Danmark. Arkivfoto: Agata Lenczewska-Madsen.
Annonce

Tysk rosé og spansk kraftkarl

Er du ikke til mousserende vin, kan du måske finde glæde i en rosé uden bobler. Max Pfannebecker laver både hvidvin, rosé og rødvin i Pfeddersheim nogle kilometer vest for Worms i Rheinhessen, og vinen Werkstoff findes både i en hvid og rosafarvet udgave.

Den lyserøde vin er en blanding af spätburgunder, merlot og cabernet sauvignon, og den er bestemt heller ikke lavet som en vin, der kræver nogen større analyse. Men med den nyeste årgang, 2019, i glasset får man et løfte om en god sommer, trods dette håbløse forår, og det kan forhåbentlig sætte positive tanker i gang.

Skal det være endnu dybere, og mørkt, er vi vel endnu ikke så langt henne i foråret, at der ikke kan snige sig en kraftkarl af en spansk rødvin op på bordet? Viña Sastres 2016 crianza med 14 måneders lagring på fransk og amerikansk eg (70 procent nye fade) er stadig en ung vin, og den vil formentlig være en lækkerbidsken om både fem og 10 år for alle, som holder af vin med alderstegn.

Druen er tinta del país (tempranillo), og vinen har en klassisk smagsprofil med mørke bær, fadpræg og tydelige tanniner. Alkoholen er høj, men virker ikke for påtrængende. Det er dog en vin, der mætter, og den vil gøre sig godt til for eksempel en rød bøf.

Annonce

Hele klaser med og uden gasdække

Og så kommer vi til Beaujolais. I yuppie-firserne berømmet i Danmark af Thorkild Thyrring, som i en Ford Sierra (!) proppet med Beaujolais Nouveau fik politieskorte fra Kastrup til Hotel d’Angleterre, hvor den nye vin direkte fra gæringstankene i Frankrig blev skænket til de ventende gæster.

Men i Beaujolais laves også vin, som smager meget bedre. Beaujolais nouveau fremstilles med den teknik, som kaldes macération carbonique, hvor en gæringstank fyldes med kuldioxid (hvilket tømmer tanken for ilt). Hele klaser af ubeskadigede druer anbringes i tanken, og der begynder en proces, hvor enzymer i druen angriber dens celler. Det får cellerne til at frigive sukker, som enzymerne nedbryder til alkohol, og i løbet af en til to uger produceres op til to-tre procent alkohol. Den indre gæring får druerne til at revne, og den most, som er trængt ud af druerne, tappes, og druerne presses for at få resten af mosten ud af dem. Sidste del af fremstillingen foregår som en normal gæring, hvor enten druernes egen gær eller en tilsat gær får lov at gøre arbejdet færdigt i den blandede most.

En variant af denne metode er den metode, som er brugt til dagens vin; her er også brugt hele klaser af druer, men de er blevet hældt i et åbent gæringskar, som ikke er blevet fyldt med kuldioxid. Vægten af de øverste druer maser de nederste, og de gærceller, som sidder på drueskallerne, starter en gæring, når de kommer i kontakt med den most, som bliver presset ud i bunden af gæringskarret. Den alkoholiske gæring udvikler foruden alkohol og varme kuldioxid, og da den er tungere end luften i toppen af gæringskarret, lægger den sig som en dyne over de øverste drueklaser. Det får enzymerne i druerne til at starte den indre gæring i druerne. Når de revner og frigiver den gærende most, presses alle druerne, og gæringen færdiggøres på normal vis.

Denne metode giver ikke samme påtrængende aroma af især banan og kirsch og kanel, som findes i en beaujolais nouveau, men bidrager med gamay-druernes søde frugt. Dagens vin har efterfølgende lagret på store, gamle egetræsfade, der udsætter vinen for en lille iltning og dermed hjælper udviklingen af lagringsaromaer.

I Danmark importerer Vinova i Horsens Clos de la Roilette, og hvis man holder af vin, som er bygget med gennemtrængende bærfrugt og en nydelig struktur af tanniner og syre, der lader vinen udvikle sig i flere år - skal man unde sig selv at smage vinene fra Fleurie. Der er et meget godt forhold mellem pris og kvalitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Vaccinationscenter er i mål med ældregruppe, men i Horsens Kommune mangler der stadig nogle

Horsens

Forældre opfordres til at holde små børn hjemme: Otte ud af 10 børn møder op i vuggestuer og børnehaver i Horsens Kommune

Annonce