Annonce
Hedensted

Voksende trend giver rejsegilde en masse: Firmaer har købt 34 byggegrunde for at sælge nøglefærdige huse videre

Direktør René Husballe fra udlejningsselskabet Norlind i Lindved har de seneste år købt ni grunde i Hedensted udelukkende med henblik på at bygge et hus, der kan sælges videre. Foto: Mads Dalegaard
I højere grad end tidligere er firmaer begyndt at købe parcelhusgrunde udelukkende med henblik på at sælge et hus videre. Ønsket om at slippe for en potentielt opslidende og overraskende byggeproces har skubbet bag på markedet.

Hedensted/Lindved: Aldrig tidligere har Hedensted Kommune haft så godt et salg af parcelhusgrunde som lige nu. Mere end 150 gange har et skøde skiftet hænder alene de seneste godt to år.

Men det er ikke kun de klassiske nybyggerfamilier med mor, far og en familieforøgelse undervejs, der banker på hos kommunen for at købe de lokale kvadratmetre. Faktisk er hele 20 af grundene alene i Hedensted by solgt til firmaer med planen om først at bygge og siden videresælge et nøglefærdigt parcelhus til en flytteklar familie.

Trenden bekræftes af, at der i samme periode er solgt yderligere 14 grunde til byggefirmaer i den private del af kæmpe-udstykningen Lille Dalby Bakker i Hedensted.

Annonce

Mest flittig med underskrifterne har Norlind i Lindved været. Hele ni gange har firmaet i perioden overtaget en byggegrund udelukkende med henblik på efterfølgende at sælge den med en bolig på.

Selvom der egentlig er tale om et udlejningsfirma med ca. 50 lejemål i primært Hedensted og Østbirk, så ejer René Husballe en mulig forretning i at være del af den voksende tendens.

En mavefornemmelse baseret på selv at have boet i byen i 20 år.

- Man kan godt sige, at jeg har taget lidt en chance, og jeg fik da i begyndelsen også at vide, at jeg ikke var rigtig klog. Helt så risikobetonet synes jeg ikke, det var - og det har da også vist sig at være en okay beslutning, siger direktør René Husballe.

Alternativet til opslidende proces

Han ser en lang række fordele i fremgangsmåden.

Ikke mindst er der for køberne tale om en langt lettere og mere bekymringsfri løsning, uden behov for at tage stilling til alverdens spørgsmål såsom elplan, bordplader og mursten.

Man står ikke i en pludselig situation, hvor uforudsete udgifter til ekstrafundering eller byggestrøm koster hundredetusindevis af kroner og kan få banken til at kræve andre indrømmelser.


For mig er der tale om en nebengeschæft - et hobbysupplement - hvor der hverken er bedre eller dårligere forrentning end udlejning.

René Husballe, direktør, Norlind


Og alligevel bliver slutresultatet et nyt hus med lave omkostninger til opvarmning og vedligehold - som det endda er muligt at flytte ind i straks frem for at afvente en længere byggeperiode.

- Jeg ser det som to forskellige målgrupper, for dem, der vil formidle alle deres egne drømme ind i et hus, gør det. Men der er også en gruppe, der foretrækker alternativet uden at gå på kompromis med ønsket om et nyt hus. Det bliver måske ikke 100 pct. det hus, man ellers ville have - men det er et sindssygt godt alternativ, siger René Husballe.

Han peger eksempelvis på, at han senest satte tre huse til salg på Lille Dalby Bakker. De 151 kvm med dobbelt carport og moderne planløsning kostede 2.685.000 kr., hvilket lå i samme leje som mange langt ældre boliger i Hedensteds sølvbryllupskvarterer.

- Personligt synes jeg, priserne er ved at stikke af, så springet fra et ældre hus i Lilleskoven til komfortable løsninger med energioptimering, genveks og gulvvarme er pludselig ikke særlig stort, siger René Husballe.

Annonce

Var ikke gået i nabokommunerne

Processen har han ikke fra fremmede. For år tilbage købte han og hustruen nemlig selv et nøglefærdigt udstillingshus i den daværende byggeudstilling på Neptunvej i Hedensted.

Lig de nuværende købere havde parret på daværende tidspunkt ikke selv mod på at stå midt i den potentielt opslidende byggeproces og vekslede derfor bekymringer og mulige overraskelser til fordel for et hus, de ved selvsyn kunne konstatere, de ville blive tilfredse i.

Selvom flere mente, det var alt for risikabelt at bygge for at sælge, havde René Husballe et andet mindset - heldigvis for ham. Foto: Mads Dalegaard

Endnu har René Husballe ikke lavet samme manøvre i andre byer, og det er der ganske gode grunde til. Dels er hans lokalkendskab bedst i Hedensted - dels er området stadig fornuftigt prissat i forhold til nabokommunerne.

- Fordi jeg kender byen, ved jeg, hvor attraktiv Lille Dalby Bakker er. Det er ret vigtigt for mig at være sikker på, når jeg investerer 10 mio. kr. I eksempelvis Tirsbæk Bakker (i Bredballe, red.) koster samme vare groft sagt en million mere - jeg tror simpelthen ikke, det ville være muligt. Og i Horsens er der i forvejen rigtig mange dygtige om buddet, siger René Husballe med henvisning til de store firmaer som Huscompagniet, Hybel og Milton.

Det er i øvrigt hele byen som helhed, han ser muligheder i. Skulle der eksempelvis igen komme nye grunde på den anden side af golfbanen, kunne det lige så vel være et område, han ville tage del i.

Annonce

Foregår i populære områder

Den næststørste aftager af byggegrunde i Hedensted er typehusfirmaet Milton Huse fra Horsens, som har købt otte af slagsen den seneste tid.

Direktør Lars Arenfeldt Jensen bekræfter, at der er tale om noget, firmaet gør i stigende omfang.


Der er ved at være ryddet ud i grundene nu, og det har selvfølgelig også betydning for, hvad man tør. Det er jo en helt anden snak, hvis der lå 100 grunde til salg.

René Husballe, direktør, Norlind


- Vi gør det i hele landet i populære områder med mange udstykninger, hvor vi ved, at der er stor søgning til området, siger han.

Til trods for at der fra flere sider er enighed om, at Hedensted er et populært sted, er René Husballe ikke sikker på, hvorvidt de fire villaer, han har undervejs i fjerde etape af Lille Dalby Bakker, også bliver de sidste.

- Jeg er jo bare en lille mand, der synes, det er sjovt at tage del i byens udvikling. Men nu er der ikke rigtig mere på vej, og så må vi se, hvordan mavefornemmelsen har det til den tid, siger han.

Udviklingen i antallet af solgte byggegrunde til husfirmaer er boostet af, at byggeudstillingen Hedensted Bygger blev påbegyndt i 2020 og gentages i 2021.

Her har firmaerne købt grunde

2017: Mårvej 8 i Hedensted, Hybel.

2018: Fredsbovænget 2 og 7 i Korning, Toft GVC Ejendomme.

2019: Lille Dalby Bakker 143, 173, 175 i Hedensted, Nordlind.

2019: Lille Dalby Bakker 135 i Hedensted, Milton Huse.

2021: Lille Dalby Højen 11, 13, 19, 21 i Hedensted, Milton Huse.

2021: Lille Dalby Højen 5, 7 i Hedensted, Norlind.

Derudover har Eurodan Huse, Huscompagniet, Hybel, Milton Huse, Preben Jørgensen Huse samt Menzer & Kristensen hver købt to grunde i byggeudstillingerne Hedensted Bygger i henholdsvis Remmerslund Skovby i Hedensted og Lille Dalby Ager i Hedensted. Også JJ Hansen Ejendomme og Villa Nordic har købt en enkelt grund i byggeudstillingerne.

Slutteligt er der solgt yderligere fire grunde til Norlind og to grunde til Milton Huse i den private del af udstykningen Lille Dalby Bakker i Hedensted.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Efterkommere var helt vildt stolte: Modstandsfolk æres med vejnavne i helt ny bydel

Horsens

Kvik borger afslørede narkohandel

Horsens For abonnenter

Intens stemning ved retten: Dømte for dødsvold ført væk i håndjern under tilråb fra vennerne

Annonce