Annonce
Horsens

Voksende behov for sorggrupper til børn - selv om færre forældre dør tidligt

Børn, der har mistet en af deres forældre, mødes hvad anden mandag i sorggruppen for børn mellem 7 og 12 på Kildegade i Horsens. Foto: Søren E. Alwan
Det Nationale Sorgcenter hjælper børn og unge i sorg. Der er færre og færre forældre, der går bort tidligt, men gruppen af børn med en alvorligt syg mor eller far er blevet større.
Annonce

Horsens: Når et barn eller en ung mister en forælder eller en af sine søskende, er sorgen en helt naturlig del af processen. Men sorg har flere ansigter. Der er den naturlige sorg, og så er der de komplicerede sorgreaktioner, som for eksempel ptsd, angst og depression, der kræver specialiseret behandling.

I Det Nationale Sorgcenter, som tilbyder hjælp til behandlingskrævende sorgforløb, oplever de især udfordringer ved at komme ud til alle de børn og unge, som har brug for deres hjælp.

- En af udfordringerne er, at hvis man skal have specialiseret sorgterapi, er der ikke meget hjælp at hente i kommunerne, og der er stor forskel på, om man taler med en psykolog, som er specialiseret, eller en som ikke er, siger Preben Engelbrekt, direktør i Det Nationale Sorgcenter.

Annonce

Ny gruppe sørgende børn

Det Nationale Sorgcenter er for alle, og det er gratis. Har man, eller er man, et barn eller en ung med sorg, er det bare om at ringe. Og Preben Engelbrekt håber at få udbredt kendskabet til sorgcentret og kendskabet til sorg i det hele taget for at kunne hjælpe mange flere.

- Når vi bliver kontaktet, vurderer vores psykologer, om der er tale om en naturlig eller mere kompliceret sorgproces. Er der tale om komplicerede sorgreaktioner, visiteres barnet eller den unge til vores tilbud, som overvejende er sorgterapi i grupper med jævnaldrende, fortæller han.

Og selvom processen lyder lige til, kæmper sorgcentret med andre udfordringer. Selvom antallet af unge, som mister et nært familiemedlem, er faldende, er der ved at komme en ny gruppe til.

- I takt med at behandlingsmulighederne for kræft og andre livstruende sygdomme er blevet bedre, og mange derfor lever længere med sygdomme, ser vi bagsiden af den positive udvikling. Det er overset, at børn og unge kan have brug for psykologhjælp under forælderens sygdomsforløb, hvis vi skal forebygge nogle af de traumer og forstyrrelser i udviklingen, som en opvækst med langvarig syg forælder kan medføre, forklarer han.

Derudover har sorgcentret en geografisk udfordring, da det kun har adresser i landets tre største byer.

- Der er mange, vi ikke når ud til, fordi de har for langt til vores tre afdelinger. Noget af det, vi kigger på, er at åbne flere afdelinger, men det kræver økonomisk støtte fra regioner og kommuner, lyder det fra direktøren.

Annonce

Webterapi skal nå flere

For at imødekomme dem, som ikke bor i Odense, Aarhus eller København, arbejder Det Nationale Sorgcenter med et nyt webtilbud i et forsøg på at nå flere unge, uanset hvor langt væk de er. Men terapi over skærmen er både godt og skidt.

- Som noget nyt tilbyder vi derfor nu webbaseret gruppeterapi til teenagere, der er pårørende til alvorligt fysisk syge forældre, siger han og fortsætter:

- Nogle af overvejelserne har været, hvad kan der ske, hvis en ung lukker computeren ned eller bliver meget ked af det, når psykologen ikke er fysisk tilstede. Men vi har heldigvis rigtig gode erfaringer efter at have været i gang i nogle måneder. For eksempel er der få afbud til gruppegangene i de webbaserede grupper. Og det gode er, at teenagere fra hele landet på den her måde kan møde andre unge, der også lever med alvorligt syge forældre og modtage det samme gruppetilbud, som hvis de havde haft mulighed for at komme i en af vores tre afdelinger.

At hjælpe de børn og unge, som går igennem en stor sorg, hurtigt og rigtigt er helt afgørende, men faktum er, at alt for mange ender med at gå med en ubehandlet sorg, og det er et stort problem.

- Vi vil gerne have udbredt en større accept af, at man kan blive syg af sorg. For de fleste mennesker udvikler sorgen sig naturligt, men 10-15 procent oplever komplicerede sorgreaktioner, og det er der behov for en større anerkendelse af, siger han og uddyber:

- Derfor vil vi gerne have sorgvejledere i kommunerne, som kan opspore, hvem der er i risiko for at have komplicerede reaktioner, men også kan opspore de mennesker, der har brug for specialiseret terapi, lyder det fra Preben Engelbrekt, som håber, at flere kommuner kommer på banen, så mennesker med komplicerede sorgreaktioner ikke overses i sundhedsvæsnet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Forstå kravet om mundbind i Horsens: Hvor skal man have dem på? Hvem kan slippe for dem? Må man bruge et af stof?

Hedensted

Skoleleder: Der er brug for bedre corona-kommunikation til tosprogede familier

Odder

Odder er ikke længere grå: Første coronatilfælde registreret

Annonce