Annonce
forside

Vitus Bering går i disse dage i 3D

Med fødderne placeret det rette sted, træder 3D-effekten i Vitus Bering-maleriet tydeligt frem. De to kunstnere har placeret søfareren på Beringsøen, hvor han døde i 1741.
HORSENS - Fire pile og ordene "3D Foto Point". Sådan skal de to gademalerier, som i disse dage tager form på Åboulevarden i Horsens, ses fra det rette sted.

Placerer man fødderne, som pilene anviser, træder Vitus Bering frem i 3D.

Går man et par skridt eller tre til siden - ja, så forvrænges billedet og ligner et mislykket projekt.

Den horsensianske søfarer har fået sin egen ø, hvor Åboulevarden møder Rådhustorvet. Mens det andet maleri, som endnu er ved at blive malet, kommer til at pryde fortovet ud for bindingsværks-pakhuset - Pakhus 88, som det hedder. Her vil man - igen med fødderne placeret det rette sted - kunne se et dansk havnemiljø, som sagtens kunne være Horsens.
Sådan! Her skal man stå, hvis man vil have Bering og hans ø fra den virkningsfulde vinkel.

Vanskelige dage

Horsens Kommune og projekt Mærk Byen har hyret de tyske kunstnere Marion Ruthardt og Gregor Wosik til at sætte lidt flere farver på den brede gade.

De to har specialiseret sig i 3D-gade- og gavlmalerier og illustrerer med de to malerier, hvad det vil sige i praksis.

Tyskerne gik i gang i mandags og har haft nogle vanskelige dage med generende regn og vind.

Regnen får farverne til at løbe, mens vinden blæser til dem, når der males. Men trods de vanskelige vilkår er Vitus Bering blevet placeret på sin ø.

Og når farverne først har tørret, er det ikke vind og vejr, der bekymrer Marion Ruthardt.

- Billederne kan sagtens tåle vejrliget. Jeg er mere bekymret for sliddet fra dem, der færdes på fortovet, siger hun, mens han lader foden glide hen over en af Åboulevardens ru fliser.

Hun og Gregor Wosik arbejder i Horsens til på fredag. Derfra går turen til den årlige Street Art Festival i Brande, hvor de to er næsten selvskrevne deltagere.
Marion Ruthardt og Gregor Wosik arbejder lige nu ud for det gamle pakhus på Åboulevarden. Rammerne omkring det kommende maleri er streget op. På glaspladen (i forgrunden af billedet), som er spændt op på en trefod, kan man se de vigtigste streger i det tredimensionelle maleri, som vil vokse frem på fortovet. Skitsen er placeret, så der kan sigtes efter den, når motivet skal på plads.
Marion Ruthardt og Gregor Wosik har gjort gademalerierne til deres levevej.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Hvor skal pædagogerne komme fra?

Et vigtigt skridt til en bedre kvalitet i landets daginstitutioner. Sådan beskriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil resultatet af den aftale, som regeringen har indgået med støttepartierne fra SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Aftalen sikrer 1,6 milliarder kroner ekstra til landets kommunale børnehaver og vuggestuer frem mod 2025. Første del af puljen på 500 millioner kroner er på vej ud i kommunerne om meget kort tid. Pengene er øremærket til mere personale, så "børnene får den opmærksomhed, de har fortjent" som ministeren udtaler i en pressemeddelelse. Og det er mere end blot tomme ord. Kommunerne skal nemlig bevise, at de har brugt pengene på netop mere personale, og samtidig skal kommunerne dokumentere, at de flere voksne i daginstitutionerne ikke må føre til et fald i andelen af uddannede pædagoger. Man kan med andre ord ikke blot bruge pengene på uuddannede pædagogmedhjælpere for at få flest mulige hænder for pengene. De 500 millioner kroner er fordelt efter antallet af børn i 0-5 års alderen. De ekstra millioner betyder dog også, at det bliver lidt dyrere for forældrene at få deres børn passet. Ifølge SF's Jakob Mark bliver det dog ikke et problem, idet han mener, at mange forældre er villige til at betale mere for flere hænder omkring deres børn, hvilket han meget vel kan have ret i. På et budgetborgermøde i Odder i efteråret var der i hvert fald flere forældre, der spurgte, hvorfor kommunen ikke bare satte taksterne op, hvis der manglede penge. Svaret var, at det kan man ikke, fordi kommunerne ifølge loven kun kan sende 25 procent af prisen for en vuggestue- eller børnehaveplads videre til forældrene. Det betyder så, at forældrene nu skal betale lidt ekstra for de millioner, regeringen har fundet til kommunernes daginstitutioner. Spørgsmålet bliver bare, om man kan finde det antal uddannede medarbejdere, der skal til for at leve op til regeringens aftale. Ifølge tal fra pædagogernes fagforening, BUPL, var der i december 2019, hvad der svarer til mindre end 70 fuldtidsledige pædagoger i Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder kommuner tilsammen. Dertil kommer selvfølgelig pædagogiske assistenter. Alene i Horsens regner man med, at der kan ansættes mindst 35 flere voksne allerede i år. I Odder bliver der kun penge til en lille håndfuld, mens Hedensted får råd til cirka det dobbelte. Der skal med andre ord også kigges på, hvor de mange flere hænder skal komme fra.

Annonce