Annonce
Erhverv

VitaPark har brug for flere ildsjæle

Siden kommunen overtog de gamle sygehusbygninger og omdøbte stedet til VitaPark, er der sket meget. Men stedet kan rumme flere aktiviteter, og ildsjælen skal hjælpe til. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Har opfundet et nyt ord til sine mange planer. Hospitarium skal læne sig op ad tre ben og hvile på bæredygtighed

Annonce

Odder: En klimavæg, en sovseskole eller et kreativt refugium. Det er nogle af de tanker, der i de seneste måneder er kommet frem om, hvad der skal ske i VitaPark. Men nu er der brug for folk til at realisere de mange ideer.

- Det er nu, processen skal stå sin endelige prøve. Nemlig når vi skal have realiseret alle de kreative og gode tanker fra tegnebordet. Det kræver mindst lige så mange gode kræfter og ildsjæle, så jeg kan kun opfordre alle i Odder Kommune til at byde ind - også selv om de ikke har deltaget i den forudgående proces, siger Stine Jylov, der er leder af VitaPark, i en pressemeddelelse.

Mange kender VitaPark som det gamle sygehus, som kommunen købte for nogle år siden. I dag har mere end 350 borgere deres daglige gang på stedet, der både rummer kommunale og private arbejdspladser.

Men der er stadig tomme lokaler, og i løbet af foråret har kommunen sammen med 70 borgere og to proceskonsulenter fra VIA University College Aarhus lavet en såkaldt samskabelsesproces. Den har givet nogle idéer til fremtidens brug af stedet.

Jeg kan kun opfordre alle i Odder til at byde ind.

Stine Jylov, leder af VitaPark
Annonce

Endestation: Hospitarium

Hele projektet har haft sit eget sprog. Idéfasen blev kaldt en rumrejse, og endestationen har fået navnet Hospitarium. Den skal ifølge VitaPark være en skinnende planet for bæredygtige fællesskaber.

Bæredygtigheden skal handle om energi, fødevarer, kultur og det sociale område. Samtidig skal der holdes fast i, at VitaPark har tre ben: erhverv, kultur og sundhed.

- Hele formålet med samskabelsesprocessen er at få VitaPark åbnet op for alle og blive et "Vores hus" for Odder Kommune, siger Stine Jylov.

Undervejs i forløbet har der været holdt fire workshops, og der bliver også en femte og sidste. Her skal det videre forløb planlægges, og her skal deltagerne aftale, hvordan idéerne skal føres ud i livet.

Det er her, Stine Jylov og VitaPark gerne vil have flere til at hjælpe.

- Vi holder workshop søndag 26. august, hvor alle de gode idéer skal udmøntes i konkret arbejde, og vi kan sagtens bruge flere hænder og hoveder, hvis der sidder nogle derude og ærgrer sig over, at de ikke har været med. I kan nå det endnu, siger Stine Jylov.

Annonce

Skal selv hjælpe til

Men man skal have mere end gode idéer, hvis man vil præge arbejdet. Samskabelse går nemlig ud på at få ting til at ske i fællesskab.

- Det er her, at samskabelsesprocessen adskiller sig fra andre borgerinvolverende processer. Denne proces er vi nemlig alle medejere af og dermed også ansvarlige for. Et "Vores hus" kræver nemlig fællesskab, og at vi alle løfter i flok, siger Stine Jylov.

Derfor er det op til borgerne, om der skal laves urtesansehave, eller der skal laves et sted, hvor hyggebedster kan mødes med børn. En anden idé er at lave parken til at aktivt rum med motionsredskaber, skaterbane og springvand.

Den afsluttende workshop holdes søndag 26. august kl. 9-15. Man kan læse om de idéer, der allerede er opstået, på www.rumrejsen.vitapark.dk, og her kan man også sende flere idéer ind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce