Annonce
Horsens

VisitDenmark om fejl i Fængslets besøgstal: Vi beklager, at vi ikke har været opmærksomme

Lad os få alt på det rene: Fængslet i Horsens havde i 2018 et besøgstal på 202.076. Af dem var 67.418 forbi Fængselsmuseet. Arkivfoto
To forskellige måder at tælle besøgende på er blevet sammenlignet i seneste turistopgørelse fra VisitDenmark. Derfor fremgik det fejlagtigt, at besøgstallet på Fængslet var faldet med 70 procent.

Horsens: I VisitDenmarks opgørelse over besøgstal på danske turistattraktioner blev det fejlagtigt oplyst, at Fængslet havde oplevet et fald på 70 procent i antallet af besøgende fra 2017 til 2018.

Årsagen til det var, at der i 2017 er blevet brugt et samlet besøgstal for alt, der er foregået på Fængslet, mens der i 2018 er blevet brugt et tal, der udelukkende dækker museumsbesøg.

Kigger man på det samlede besøgstal for 2017 og 2018, er Fængslet gået fra 224.952 til 202.076, mens Fængselsmuseet alene er gået fra 77.158 til 67.418. I begge tilfælde er der altså tale om fald, men slet ikke i samme størrelsesorden, som da VisitDenmark sammenlignede de 224.992 med 67.418.

Annonce

Lille fald i besøgstal

I første omgang fremgik det VisitDenmarks opgørelse, at Fængslet var faldet 70 procent i besøgende.

Det er dog ikke rigtigt, og her er det korrekte besøgstal:

Fængslet - hele attraktionen:

  • 2017: 224.952
  • 2018: 202.076
  • Udvikling: Fald på 10,2 procent

Fængselsmuseet:

  • 2017: 77.158
  • 2018: 67.418
  • Udvikling: Fald på 12,6 procent

Kilde: Fængslet

Har tilføjet rettelser

På Fængslet er man af gode grunde ærgerlige over, at der er kommet et misvisende billede af stedets besøgstal ud i en landsdækkende opgørelse, og hos VisitDenmark beklager man da også, at man ikke har opdaget det misvisende tal, da man indhentede data fra Danmarks Statistik.

- Efter at Attraktionslisten er udkommet, har vi været i dialog med Fængslet, og vi har tilføjet en rettelse i listen på vores hjemmeside. Det fremgår nu, at tallene for 2017 og 2018 ikke er sammenlignelige, og at det sammenlignelige tal for 2018 ville være 202.076. Jeg beklager, at vi ikke har været opmærksomme på dette, lyder det i et skriftligt svar fra VisitDenmarks chefkonsulent for kommunikation og presse, Mette Dahl-Jensen.

Ikke kun et museum

VisitDenmark og Fængslet indgik for år tilbage en aftale om, at det var det samlede besøgstal, der skulle bruges i de årlige opgørelser. Det skyldes, at Fængslet ikke kun er et museum, men en kulturel institution med mange arrangementer.

- Der er sket en udvikling hos os i forhold til, at kulturelle begivenheder fylder mere og mere. Vi har mange koncerter og arrangementer som ølfestival, julemarked eller for eksempel den grundlovsdebat, vi havde sidste måned, siger Maria Levy, kommunikations- og marketingmedarbejder hos Fængslet.

Kunne komme i top 40

VisitDenmark er dog gået over til at følge de tal for museumsbesøg, som de får fra Danmarks Statistik. Mette Dahl-Jensen påpeger, at der ikke er nogen tal, der er mere rigtige eller forkerte end andre, så derfor kan Fængslet sagtens selv oplyse, at de har over 200.000 besøgende.

- Men hvis vi skal sammenligne Fængslet med andre museer på grundlag af de tal, som Danmarks Statistik har anbefalet, at vi bruger, så er tal for besøg i udstillingen ”de rigtige”. Danmarks Statistik har ikke forholdt sig konkret til Fængslet, men generelt til, hvilket tal vi skulle bruge for at opnå den største generelle sammenlignelighed med tidligere år, lyder det fra Mette Dahl-Jensen.

Med VisitDenmarks anvendte besøgstal ligger Fængslet på en 87. plads over mest besøgte attraktioner i Danmark.

Fængslet oplyser dog, at de har fået godkendt en ansøgning om, at VisitDenmark skal bruge stedets samlede besøgstal på 202.076, hvilket vil sende det i top 40. Maria Levy forventer, at Fængslet vil få direkte besked, hvis proceduren ændres, og at de ellers skal tale om den fremtidige proces efter sommerferien.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Beboer i Østerbo i Vejle: Der må være noget helt galt med Casas måde at organisere arbejdet på

Læserbrev: Rygning er farligt, passiv rygning er farligt. Det er der ikke nogen tvivl om. Derfor er det helt uforståeligt, at Østerbo ikke har taget højde for, at tobaksrøg, mados og andre lugte uhindret stiger op gennem det nye ventilationsrør for til sidst at ende i de øverste lejligheder. Ifølge planen skulle opsætningen af det nye ventilationssystem tage 17 dage for en opgang. Fire en halv måned senere er ventilationssystemet stadig ikke taget i brug, og passiv rygning er blevet et stort og farligt problem. Desværre er det ikke kun ventilationssystemet, der tager alt for lang tid, det gør alle de andre arbejder også. Et andet eksempel er udskiftningen af fire indvendige døre, der ifølge planen skulle tage halvanden dag for en lejlighed. Fire måneder senere er dette arbejde heller ikke færdigt. "Hvorfor får de aldrig gjort noget færdig?", spørger alle. Direktørerne og projektlederne i Casa og Østerbo kan prøve at spørge deres egne familier, hvad de vil sige til, at de kan forvente, der kan komme fremmede og låse sig ind på alle tider af dagen de næste fire måneder, hvis de bestiller håndværkere til at lave et arbejde, der kan gøres på halvanden dag. Der må være noget helt galt med Casas måde at organisere arbejdet på. Håndværkerne bliver sendt rundt for at reparere ting, der er ordnet, og andre ting bliver ikke ordnet, fordi de glemmes, og sådan fortsætter det i månedsvis. Håndværkerne bliver frustrerede og stressede, og beboerne mistrives i en sådan grad, at det fører til trusler mod håndværkerne - noget, Casa og Østerbo let kan forebygge med lidt omtanke og respekt. Alle har ret til respekt for privatliv, familieliv og hjem ifølge FN's menneskerettigheder, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og grundloven, og målet helliger ikke midlet. Når vi har rettigheder, har andre pligter, og selvom tilgængelighedsprincippet til vore hjem blev ændret, da vi stemte ja til renovering, har vi stadig krav på respekt for hjem og privatliv. Casa skal naturligvis ikke have adgang til vore hjem længere end højst nødvendigt. Østerbo bliver nødt til at tage beboerne alvorligt og også lære at informere på en konkret og fyldestgørende måde, så vi ikke gang på gang bliver taget med bukserne nede, også i vore egne badeværelser, når der pludselig står fremmede i hjemmet. Beboerhåndtering og fagtilsyn består i, at beboerne skal henvende sig til Østerbo, men der er intet proaktivt tilsyn i lejlighederne. Henvendelserne fører sjældent til andet end en sludder for en sladder, og fem måneder efter min henvendelse har jeg stadig ikke fået svar fra Østerbo. Alt for mange har den oplevelse. Vi håber, Casa og Østerbo lærer af deres fejl og ændrer strategien for de sidste boligblokke.

Annonce