Annonce
Horsens

VisitDenmark om fejl i Fængslets besøgstal: Vi beklager, at vi ikke har været opmærksomme

Lad os få alt på det rene: Fængslet i Horsens havde i 2018 et besøgstal på 202.076. Af dem var 67.418 forbi Fængselsmuseet. Arkivfoto
To forskellige måder at tælle besøgende på er blevet sammenlignet i seneste turistopgørelse fra VisitDenmark. Derfor fremgik det fejlagtigt, at besøgstallet på Fængslet var faldet med 70 procent.

Horsens: I VisitDenmarks opgørelse over besøgstal på danske turistattraktioner blev det fejlagtigt oplyst, at Fængslet havde oplevet et fald på 70 procent i antallet af besøgende fra 2017 til 2018.

Årsagen til det var, at der i 2017 er blevet brugt et samlet besøgstal for alt, der er foregået på Fængslet, mens der i 2018 er blevet brugt et tal, der udelukkende dækker museumsbesøg.

Kigger man på det samlede besøgstal for 2017 og 2018, er Fængslet gået fra 224.952 til 202.076, mens Fængselsmuseet alene er gået fra 77.158 til 67.418. I begge tilfælde er der altså tale om fald, men slet ikke i samme størrelsesorden, som da VisitDenmark sammenlignede de 224.992 med 67.418.

Annonce

Lille fald i besøgstal

I første omgang fremgik det VisitDenmarks opgørelse, at Fængslet var faldet 70 procent i besøgende.

Det er dog ikke rigtigt, og her er det korrekte besøgstal:

Fængslet - hele attraktionen:

  • 2017: 224.952
  • 2018: 202.076
  • Udvikling: Fald på 10,2 procent

Fængselsmuseet:

  • 2017: 77.158
  • 2018: 67.418
  • Udvikling: Fald på 12,6 procent

Kilde: Fængslet

Har tilføjet rettelser

På Fængslet er man af gode grunde ærgerlige over, at der er kommet et misvisende billede af stedets besøgstal ud i en landsdækkende opgørelse, og hos VisitDenmark beklager man da også, at man ikke har opdaget det misvisende tal, da man indhentede data fra Danmarks Statistik.

- Efter at Attraktionslisten er udkommet, har vi været i dialog med Fængslet, og vi har tilføjet en rettelse i listen på vores hjemmeside. Det fremgår nu, at tallene for 2017 og 2018 ikke er sammenlignelige, og at det sammenlignelige tal for 2018 ville være 202.076. Jeg beklager, at vi ikke har været opmærksomme på dette, lyder det i et skriftligt svar fra VisitDenmarks chefkonsulent for kommunikation og presse, Mette Dahl-Jensen.

Ikke kun et museum

VisitDenmark og Fængslet indgik for år tilbage en aftale om, at det var det samlede besøgstal, der skulle bruges i de årlige opgørelser. Det skyldes, at Fængslet ikke kun er et museum, men en kulturel institution med mange arrangementer.

- Der er sket en udvikling hos os i forhold til, at kulturelle begivenheder fylder mere og mere. Vi har mange koncerter og arrangementer som ølfestival, julemarked eller for eksempel den grundlovsdebat, vi havde sidste måned, siger Maria Levy, kommunikations- og marketingmedarbejder hos Fængslet.

Kunne komme i top 40

VisitDenmark er dog gået over til at følge de tal for museumsbesøg, som de får fra Danmarks Statistik. Mette Dahl-Jensen påpeger, at der ikke er nogen tal, der er mere rigtige eller forkerte end andre, så derfor kan Fængslet sagtens selv oplyse, at de har over 200.000 besøgende.

- Men hvis vi skal sammenligne Fængslet med andre museer på grundlag af de tal, som Danmarks Statistik har anbefalet, at vi bruger, så er tal for besøg i udstillingen ”de rigtige”. Danmarks Statistik har ikke forholdt sig konkret til Fængslet, men generelt til, hvilket tal vi skulle bruge for at opnå den største generelle sammenlignelighed med tidligere år, lyder det fra Mette Dahl-Jensen.

Med VisitDenmarks anvendte besøgstal ligger Fængslet på en 87. plads over mest besøgte attraktioner i Danmark.

Fængslet oplyser dog, at de har fået godkendt en ansøgning om, at VisitDenmark skal bruge stedets samlede besøgstal på 202.076, hvilket vil sende det i top 40. Maria Levy forventer, at Fængslet vil få direkte besked, hvis proceduren ændres, og at de ellers skal tale om den fremtidige proces efter sommerferien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ny café slår dørene op i Horsens

Leder For abonnenter

Der er alt for mange ludomaner

Kampen mod cigaret-reklamer har ikke været forgæves. Det har givet gode resultater i kampen mod den usunde tobak. Nu er tiden inde til endnu en kamp, nemlig reklamerne mod spil. Der er alt for mange ludomaner. Det er lige så ødelæggende som tobakken. Mange er lette at friste, og det vrimler med reklamer for alle slags spil. Jeg ser det ikke som noget problem, når Brian Laudrup står frem og fortæller om sine afgørende mål. Men når det ene almindelige menneske efter det andet sidder og fortæller omverdenen om de gevinster, de har vundet, er det et helt andet problem. Hvis de virkelig vandt så meget, som de fortæller om, ville spilselskabet være konkurs for længst, og det ville ikke have penge til at betale for tv-reklamerne. Når de alligevel laver den type reklamer, er det selvfølgelig, fordi der er svage sjæle, der kan blive fristet. Når man ser reklamer, tænker mange: "Tænk, hvis det var mig. Jeg vil også gerne en tur sydpå". Det er bare så sjældent, det lykkes. Jeg kan sagtens lade mig friste til at købe en lottokupon eller kaste mig over et skud på Oddset, men her oplever jeg virkeligheden. Det er bare så lidt, der kommer i gevinst, og som regel en del mindre, end jeg har spillet for. Oddset er et videnspil, så her er man selv ude om det, men det er sjældent, man rammer odds 116 med gevinst, som de taler om i reklamerne. Der kan være ganske muntre reklamer undervejs, men de har kun ét formål: At skaffe nye kunder i fælden. Jeg har ondt af de familier, der får deres økonomi ødelagt af ludomaner. Det er så fristende. Man skal huske på, at spilselskaberne tjener styrtende med penge, og taberne er os, der køber lotto-kuponerne. Danmark har en gruppe af ludomaner. Vi har ikke brug for engelske tilstande, hvor fodboldmillionærer har spillet hele deres formue op i en naiv tro på, at der var penge at hente i selskaberne. Sæt ind over for reklamerne. Vi har ikke brug for flere ludomaner.

Hedensted For abonnenter

Tilsynssag: Når man ender i denne situation, er der selvfølgelig noget, man ville ønske, at man havde gjort anderledes

Annonce