Annonce
Horsens

VisitDenmark om fejl i Fængslets besøgstal: Vi beklager, at vi ikke har været opmærksomme

Lad os få alt på det rene: Fængslet i Horsens havde i 2018 et besøgstal på 202.076. Af dem var 67.418 forbi Fængselsmuseet. Arkivfoto
To forskellige måder at tælle besøgende på er blevet sammenlignet i seneste turistopgørelse fra VisitDenmark. Derfor fremgik det fejlagtigt, at besøgstallet på Fængslet var faldet med 70 procent.

Horsens: I VisitDenmarks opgørelse over besøgstal på danske turistattraktioner blev det fejlagtigt oplyst, at Fængslet havde oplevet et fald på 70 procent i antallet af besøgende fra 2017 til 2018.

Årsagen til det var, at der i 2017 er blevet brugt et samlet besøgstal for alt, der er foregået på Fængslet, mens der i 2018 er blevet brugt et tal, der udelukkende dækker museumsbesøg.

Kigger man på det samlede besøgstal for 2017 og 2018, er Fængslet gået fra 224.952 til 202.076, mens Fængselsmuseet alene er gået fra 77.158 til 67.418. I begge tilfælde er der altså tale om fald, men slet ikke i samme størrelsesorden, som da VisitDenmark sammenlignede de 224.992 med 67.418.

Annonce

Lille fald i besøgstal

I første omgang fremgik det VisitDenmarks opgørelse, at Fængslet var faldet 70 procent i besøgende.

Det er dog ikke rigtigt, og her er det korrekte besøgstal:

Fængslet - hele attraktionen:

  • 2017: 224.952
  • 2018: 202.076
  • Udvikling: Fald på 10,2 procent

Fængselsmuseet:

  • 2017: 77.158
  • 2018: 67.418
  • Udvikling: Fald på 12,6 procent

Kilde: Fængslet

Har tilføjet rettelser

På Fængslet er man af gode grunde ærgerlige over, at der er kommet et misvisende billede af stedets besøgstal ud i en landsdækkende opgørelse, og hos VisitDenmark beklager man da også, at man ikke har opdaget det misvisende tal, da man indhentede data fra Danmarks Statistik.

- Efter at Attraktionslisten er udkommet, har vi været i dialog med Fængslet, og vi har tilføjet en rettelse i listen på vores hjemmeside. Det fremgår nu, at tallene for 2017 og 2018 ikke er sammenlignelige, og at det sammenlignelige tal for 2018 ville være 202.076. Jeg beklager, at vi ikke har været opmærksomme på dette, lyder det i et skriftligt svar fra VisitDenmarks chefkonsulent for kommunikation og presse, Mette Dahl-Jensen.

Ikke kun et museum

VisitDenmark og Fængslet indgik for år tilbage en aftale om, at det var det samlede besøgstal, der skulle bruges i de årlige opgørelser. Det skyldes, at Fængslet ikke kun er et museum, men en kulturel institution med mange arrangementer.

- Der er sket en udvikling hos os i forhold til, at kulturelle begivenheder fylder mere og mere. Vi har mange koncerter og arrangementer som ølfestival, julemarked eller for eksempel den grundlovsdebat, vi havde sidste måned, siger Maria Levy, kommunikations- og marketingmedarbejder hos Fængslet.

Kunne komme i top 40

VisitDenmark er dog gået over til at følge de tal for museumsbesøg, som de får fra Danmarks Statistik. Mette Dahl-Jensen påpeger, at der ikke er nogen tal, der er mere rigtige eller forkerte end andre, så derfor kan Fængslet sagtens selv oplyse, at de har over 200.000 besøgende.

- Men hvis vi skal sammenligne Fængslet med andre museer på grundlag af de tal, som Danmarks Statistik har anbefalet, at vi bruger, så er tal for besøg i udstillingen ”de rigtige”. Danmarks Statistik har ikke forholdt sig konkret til Fængslet, men generelt til, hvilket tal vi skulle bruge for at opnå den største generelle sammenlignelighed med tidligere år, lyder det fra Mette Dahl-Jensen.

Med VisitDenmarks anvendte besøgstal ligger Fængslet på en 87. plads over mest besøgte attraktioner i Danmark.

Fængslet oplyser dog, at de har fået godkendt en ansøgning om, at VisitDenmark skal bruge stedets samlede besøgstal på 202.076, hvilket vil sende det i top 40. Maria Levy forventer, at Fængslet vil få direkte besked, hvis proceduren ændres, og at de ellers skal tale om den fremtidige proces efter sommerferien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap fire milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og "Fars Pige" - lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle TV3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Annonce