Annonce
Horsens

VisitDenmark: Fængslet er i en uheldig situation, men retningslinjerne er ret klare

Når gæster strømmer til Fængslets koncerter - som den her med Foo Fighters i 2019 - bliver publikum ikke talt med i den opgørelse, VisitDenmark udgiver for besøgstallene på landets attraktioner. Arkivfoto: Morten Pape
Fængslets manglende top 50-placering over mest besøgte attraktioner skyldes ifølge VisitDenmark, at man følger en række tekniske retningslinjer fra Danmarks Statistik.
Annonce

Horsens: Baseret på Fængslets besøgstal for hele stedet, ville oplevelsesvirksomheden være den 38. mest besøgte på VisitDenmarks attraktionsliste og dermed med i det eftertragtede top 50-felt.

Men i VisitDenmarks opgørelse er kun Fængselsmuseet - altså en del af Fængslet - med og placeret som nummer 91 med de 64.549 gæster, der har besøgt museet. 229.178 har ifølge et dokument fra VisitDenmark besøgt Fængslet som helhed - og det tal er ifølge Fængslet selv endnu højere.

At der har været flere gæster på Fængslet i forbindelse med alle stedets arrangementer, fremgår kun som en note, og det har VisitDenmark en forklaring på:

- Når vi laver listen, er det en viderebearbejdning af tal fra Danmarks Statistik, der laver opgørelser fra museer og lignende, og de arbejder med to tal: besøgende i udstillingen og besøgende på besøgsstedet. Vi bruger konsekvent besøgende i udstillingen, og vi lægger os op ad de tekniske retningslinjer fra Danmarks Statistik, siger Henrik Boesgaard Sørensen, senioranalytiker i VisitDenmark.

Annonce

- Situationen er ret klar

Fængslet kalder tallene for misvisende, og Henrik Boesgaard Sørensen medgiver også, at det kan gå ud over steder som Fængslet, at turismeorganisationen følger disse retningslinjer.


Ud fra de nuværende retningslinjer er situationen ret klar. Det er Fængselsmuseet, der er kerneattraktionen og ikke de koncerter, der for eksempel finder sted. Vi følger de helt stringente og objektive retningslinjer, som skal gå på tværs af alle attraktioner.

Henrik Boesgaard Sørensen, senioranalytiker i VisitDenmark


- For Fængslet er det selvfølgelig en uheldig situation, og den er også blevet drøftet meget af vores advisory board, og det vil den også blive igen i efteråret, men ud fra de nuværende retningslinjer er situationen ret klar. Det er Fængselsmuseet, der er kerneattraktionen og ikke de koncerter, der for eksempel finder sted. Vi følger de helt stringente og objektive retningslinjer, som skal gå på tværs af alle attraktioner, siger han.

I måden at opgøre tallene på kigger man blandt andet på entrébetaling - for eksempel, at der tages entré til Tivoli i København, selv om man ikke skal rundt i parken, men måske kun på en af restauranterne for at spise.

Fængslet tager ikke entré til sit område, når man skal til koncerter, arrangementer eller lignende. I stedet køber man for eksempel en særskilt billet til Fængselsmuseet.

Annonce

Mange interesser i spil

Det er ikke en ukendt problematik for VisitDenmark, men Henrik Boesgaard Sørensen fortæller, at organisationens advisory board, der består af interessenter fra turismeerhvervet, blandt andet har drøftet og vurderet den problemstilling.

- Der er meget stærke interesser på spil, for alle attraktioner har et ønske om at lægge så højt på listen som muligt. Og attraktioner har bare mange forskellige karakterer, og der er nogle – som Fængslet – der ligger uheldigt i forhold til de retningslinjer for opgørelsen, som Danmarks Statistik bruger, siger han og giver et andet eksempel, der har skabt debat.

- Det ser vi også i forhold til at have flere adresser, som Naturteknisk Museum har. De vil gerne samle dem under en attraktion, men det går heller ikke, og vi ser det samme med Nationalmuseet, hvor det er hver lokation, der fremgår af listen og ikke et samlet besøgstal, siger han.

Ud over, at VisitDenmark skal kigge på sagen i efteråret, vil Fængslet også forsøge at få ændret beslutningen fremadrettet, så oplevelsesstedets samlede antal gæster fremgår af listen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Udsigt til brandslukning resten af aftenen: Vi skal ind fra ydersiden, og det tager tid

Annonce