Annonce
Horsens

Mange udviklingshæmmede har svært ved at finde venner - ny app vil føre dem sammen

Når man vælger sine interesser, så man kan blive matchet med den rigtige, vælger man efter symoboler og ikke ord. Foto: Morten Pape
Ny app skal gøre det nemmere at få venner, selvom man ikke kan komme meget ud eller kan skrive beskeder selv.
Annonce

Gedved: Det kan være svært at få venner, hvis man ikke kan komme så meget ud i verden uden en hjælper. Hvis man så oven ikke købet ikke skriver og læser ret godt, er det også svært at lære nogen at kende over nettet. Og så er det lige pludseligt svært at få rigtig mange venner.

Det er lige præcis det, Signe Næssing forsøger at finde en løsning på, med sin app Viervenner.dk.

- Der er virkelig mange udviklingshæmmede, der har svært ved at få venner, og så begyndte jeg at tænke på, hvordan man mon kunne løse det problem, siger Signe Næssing, der har lanceret appen fra sint kontor i Gedved.

Og det er altså endt i en app, hvor man kan blive matchet med kommende venner og kommunikere med venner ved hjælp af billeder, videoer og symboler. Elementer fra eksisterende sociale medier som Tinder, Messenger og Snapchat er altså blandet sammen og forsøgt tilpasset, så udviklingshæmmede selv kan navigere i appen.

- Hovedfokus har været at gøre den let tilgængelig for folk, der ikke kan læse. Det er en ret forskelligartet målgruppe vi har, men det er manglende evne til at læse, vi har pejlet efter, når vi skulle udvikle appen, fortæller Signe Næssing, der åbnede appen for offentligheden for godt en måned siden, da hun og de andre i firmaet stod klar ved Sølund Musikfestival i Skanderborg for at fortælle om appen og hjælpe med at installere den på folks mobiltelefoner.

- Selve oprettelsen er et svært skridt, for der er mange, der har svært ved det, så det er vigtigt at komme ud og hjælpe dem med at få den installeret.

Og den opsøgende markedsføring på musikfestivalen er nødvendig af flere årsager. Det er nemlig svært at markedsføre sig over for en målgruppe, der mestendels ikke kan læse.

- Der er medlemsblade for foreninger, og vi kan annoncere på Facebook, men vi ville ikke kunne være sikre på, at det ville være læst og forstået nogen af stederne, siger Signe Næssing.

Lotte Terp Hansen (t.v.) og Ida Lærke Dideriksen (t.h.) arbejder begge lidt over 20 timer om ugen i Signe Næssings virksomhed. Foto: Morten Pape
Annonce

Interesser skal passe

Nu er dagligdagen med den nye app så gået i gang. I skrivende stund er der 100 brugere i appen, og de bliver i øjeblikket sat sammen manuelt efter, hvilke emner, de har markeret, de er interesserede i.

- Det er nemmere at starte en samtale, hvis man har noget at gå ud fra. Hvis man har valgt, at man vil tale med én, der går op i fisk, så kan man starte der. Og så er det også en måde at komme til at snakke om sin interesse. Mange bor på en institution eller et opholdssted, der godt kan blive lidt en lukket verden. Hvis der så ikke er nogen, der interesserer sig for fisk, så kan det blive svært at dyrke sin interesse, fortæller Signe Næssing om sine hypoteser bag ideen.

Hun har tidligere stået for danse- og bevægelsesworkshops for udviklingshæmmede, og har altså sin interesse for området derigennem.

Annonce

Skal være global

På kontoret sidder også Ida Lærke Dideriksen og Lotte Terp Hansen, der begge er udviklingshæmmede og derfor kender til problematikken.

- Når der er noget på skrift for mig, så bliver det svært og uoverskueligt, siger Ida Lærke Dideriksen.

De to praktikanter er begge med til at sørge for, at Viervenner.dk ikke skal blive uoverskueligt for brugerne, og er derfor med til at hjælpe eventuelle nye brugere med at finde rundt i systemet, ligesom de er med til manuelt at sætte brugere sammen i samtaler.

Der er ambitioner om at bygge flere funktioner på appen, så det bliver en app, der kan mere end bare chat med nye bekendtskaber.

- Jeg håber også på, at appen kan blive en slags opslagstavle med arrangementer, der passer til målgruppen, siger Signe Næssing.

Som forretningmodellen er lige nu, betaler brugerne 69 kroner om måneden for et abonnement til appen, og håbet er at få økonomien til at køre rundt med de indtægter, inden der forhåbentlig bliver plads til at satse endnu større.

- Det har hele tiden været tænkt som en global app, og det tror jeg også stadig på. Nu skal vi lige have det op at køre og begynde at tjene nogle penge på det stadie, vi er lige nu, før vi begynder at udvide, siger Signe Næssing.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce