Annonce
Hedensted

Virker skolernes antimobbestrategier ikke? En ud af fem unge siger, de bliver mobbet

Hedensted Kommunes unge trives generelt godt, både derhjemme, i fritiden og i skolen. Men der er også en gruppe, der ikke har det så godt, og på 8. og 9. årgang er der en tendens til at pjække mere. Foto: Mads Dalegaard
Alle Hedensted Kommunes skoler har klare strategier mod mobning, men alligevel svarer lidt over 20 procent af eleverne i 7.-9. klasse i en undersøgelse, at de har følt sig mobbet inden for det seneste halve år.

Hedensted: Siden 2017 har det været lovpligtigt for alle skoler at have antimobbestrategier, og allerede inden da var det kutyme de fleste steder. Formålet er svært at være uenig i: "at alle elever trives og føler sig trygge på skolen".

Den målsætning ser da også langt hen af vejen ud til at lykkes på de ældste årgange, når man kigger på en ny ungeprofil undersøgelse fra Hedensted Kommune.

Her svarer næsten 90 procent af eleverne i 7.-9. klasse, at de har det godt i skolen, og 86 procent svarer ja til, at de altid eller for det meste er med i fællesskabet i klassen.

Annonce

Men andre svar giver anledning til bekymring, fortæller kommunens SSP-team, der består af Birgit Fisker, René Rørvig og Lone Toft.


Tallet for, hvor mange der føler sig mobbet, er faktisk lidt lavere i Hedensted end i mange andre kommuner, men det er stadig alt for højt og noget, vi skal gøre bedre.

Birgit Fisker, SSP-konsulent


Det drejer sig for eksempel om antallet af elever, der bliver mobbet, for her svarer lidt over 20 procent af eleverne, at de mindst en gang inden for det seneste halve år har følt sig mobbet.

- Selvom de unge generelt har det godt i skolen, så er de også sårbare, og der skal måske ikke så meget til at vælte læsset. Uanset hvad, så er det problematisk, når en ud af fem har en følelse af at være blevet mobbet, siger Lone Toft.

Svært at komme tilbage

De unge har deltaget i undersøgelsen i november og december sidste år, og dermed kunne de tænkte tilbage på en periode, hvor deres skole i foråret havde været corona-lukket. Det kan have haft betydning for nogle af svarene, mener SSP-konsulenterne.

- Vi ved, at mange har syntes det var svært at komme tilbage i skole, efter at de havde gået hjemme i længere tid. Det kan have afspejlet sig i trivslen, og også i antallet af unge, der har pjækket, for det tal er også højere, end vi havde forventet, siger René Rørvig.

Unges trivsel - udvalgte tal

  • 90 procent har det godt i skolen.
  • 86 procent er altid eller for det meste med i fællesskabet.
  • 83 procent svare "ja" eller "ja, for det meste" til, at "vi er gode ved hinanden i klassen".
  • 42 procent oplever sjældent eller aldrig konflikter i klassen.
  • 10 procent har pjækket en hel dag eller mere inden for den seneste måned.
  • 20 procent har følt sig mobbet inden for de seneste seks måneder.

Omkring 10 procent af de unge svarer i undersøgelsen, at de har pjækket en hel dag eller mere inden for den seneste måned, og de to hovedårsager til det, er "bekymring for test, prøver eller fremlæggelser" og at de har det "svært med andre elever".

- Både tallene for pjæk og for unge, der har følt sig mobbet, er bekymrende, og vi skal ud på skolerne og snakke om, hvad årsagen kan være. Men vi skal i den forbindelse huske på, at undersøgelsen viser de unges eget billede af situationen, og måske handler det også om, at de nogle gange opfatter noget som mobning, selvom afsenderen ikke har ment det sådan. Vores unge er måske ikke helt så robuste, som vi vi ønsker for dem, at de skal være, siger Birgit Fisker.

Annonce

Fritid på sociale medier

På Stjernevejskolen i Hedensted oplever leder af udskolingsafdelingen, Mark Frødstrup, at det er sværere at holde øje med de unges trivsel og omgangstone, når meget af det foregår gennem en skærm. Det har selvfølgelig været særligt udtalt under corona-nedlukningen, men er et generelt vilkår.

- Det er svært at guide dem i et univers, hvor vi hele tiden er på bagkant. Som skole og forældre er vi på udebane, når det kommer til digitale medier, og selvom vi har fokus på den digitale trivsel og også underviser i digital adfærd, så er det svært, fordi rigtig meget af det også foregår i fritiden, siger Mark Frødstrup.

Han håber, at der kan laves en større fælles kommunal indsats, hvor der bliver sat fokus på den digitale trivsel allerede fra børnehaveklassen.

Fokus på de unge

  • SSP i Hedensted Kommune har fået lavet en ny ungeprofil undersøgelse, hvor 1463 lokale 7.,- 8.- og 9. klasseselever har svaret anonymt på en lang række spørgsmål om deres trivsel.
  • Undersøgelsen er gennemført i perioden 1. november til 15. december 2020.
  • Helt generelt er trivslen god blandt kommunens unge, men der er også nogle punkter, der giver anledning til bekymring.
  • Folkebladet vil i løbet af den kommende uge sætte spot på nogle af resultaterne fra undersøgelsen.
Annonce
Horsens For abonnenter

132-årig bygning på Søndergade får nyt liv efter brand: 10 nye lejemål klar til december

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Se videoen: Kom med på rundtur over den gamle losseplads - Horsens har fået ny bypark

Navne For abonnenter

S-nestor og eks-viceborgmester i Horsens er død

Navne

Borgmester: Erling Jensen har sat et kæmpe stort aftryk på vores by, og han fortjener stor kredit for sin fremsynethed

Hedensted For abonnenter

Pårørende om kommende demensplejehjem: For flere kan det blive et problem med afstanden til Hedensted

Horsens

Mønstereksempel på den gode idé: FC Horsens' prestigeprojekt henter over to millioner ind

Hedensted For abonnenter

Tidligere souschef brugte 51.000 kroner af sfo-forældres madpenge på at dække over sin spilafhængighed

Horsens

Afføring over det hele og tisseri i Vitus Berings Park: Ulækre toiletter får folk til at finde alternative løsninger

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Erhverv

Vinbutik lukker: Indehaver vil have mere tid til familien

Erhverv For abonnenter

Ny forsinkelse i betændt ådal-sag: - Den her sag er dybt uheldig, siger borgmester

Debat

S-spidser takker nej til S-udspil: Nye provinsstudiepladser skal ikke betales af ingeniørstudier i Horsens

Annonce