Annonce
Hedensted

Virker skolernes antimobbestrategier ikke? En ud af fem unge siger, de bliver mobbet

Hedensted Kommunes unge trives generelt godt, både derhjemme, i fritiden og i skolen. Men der er også en gruppe, der ikke har det så godt, og på 8. og 9. årgang er der en tendens til at pjække mere. Foto: Mads Dalegaard
Alle Hedensted Kommunes skoler har klare strategier mod mobning, men alligevel svarer lidt over 20 procent af eleverne i 7.-9. klasse i en undersøgelse, at de har følt sig mobbet inden for det seneste halve år.

Hedensted: Siden 2017 har det været lovpligtigt for alle skoler at have antimobbestrategier, og allerede inden da var det kutyme de fleste steder. Formålet er svært at være uenig i: "at alle elever trives og føler sig trygge på skolen".

Den målsætning ser da også langt hen af vejen ud til at lykkes på de ældste årgange, når man kigger på en ny ungeprofil undersøgelse fra Hedensted Kommune.

Her svarer næsten 90 procent af eleverne i 7.-9. klasse, at de har det godt i skolen, og 86 procent svarer ja til, at de altid eller for det meste er med i fællesskabet i klassen.

Annonce

Men andre svar giver anledning til bekymring, fortæller kommunens SSP-team, der består af Birgit Fisker, René Rørvig og Lone Toft.


Tallet for, hvor mange der føler sig mobbet, er faktisk lidt lavere i Hedensted end i mange andre kommuner, men det er stadig alt for højt og noget, vi skal gøre bedre.

Birgit Fisker, SSP-konsulent


Det drejer sig for eksempel om antallet af elever, der bliver mobbet, for her svarer lidt over 20 procent af eleverne, at de mindst en gang inden for det seneste halve år har følt sig mobbet.

- Selvom de unge generelt har det godt i skolen, så er de også sårbare, og der skal måske ikke så meget til at vælte læsset. Uanset hvad, så er det problematisk, når en ud af fem har en følelse af at være blevet mobbet, siger Lone Toft.

Svært at komme tilbage

De unge har deltaget i undersøgelsen i november og december sidste år, og dermed kunne de tænkte tilbage på en periode, hvor deres skole i foråret havde været corona-lukket. Det kan have haft betydning for nogle af svarene, mener SSP-konsulenterne.

- Vi ved, at mange har syntes det var svært at komme tilbage i skole, efter at de havde gået hjemme i længere tid. Det kan have afspejlet sig i trivslen, og også i antallet af unge, der har pjækket, for det tal er også højere, end vi havde forventet, siger René Rørvig.

Unges trivsel - udvalgte tal

  • 90 procent har det godt i skolen.
  • 86 procent er altid eller for det meste med i fællesskabet.
  • 83 procent svare "ja" eller "ja, for det meste" til, at "vi er gode ved hinanden i klassen".
  • 42 procent oplever sjældent eller aldrig konflikter i klassen.
  • 10 procent har pjækket en hel dag eller mere inden for den seneste måned.
  • 20 procent har følt sig mobbet inden for de seneste seks måneder.

Omkring 10 procent af de unge svarer i undersøgelsen, at de har pjækket en hel dag eller mere inden for den seneste måned, og de to hovedårsager til det, er "bekymring for test, prøver eller fremlæggelser" og at de har det "svært med andre elever".

- Både tallene for pjæk og for unge, der har følt sig mobbet, er bekymrende, og vi skal ud på skolerne og snakke om, hvad årsagen kan være. Men vi skal i den forbindelse huske på, at undersøgelsen viser de unges eget billede af situationen, og måske handler det også om, at de nogle gange opfatter noget som mobning, selvom afsenderen ikke har ment det sådan. Vores unge er måske ikke helt så robuste, som vi vi ønsker for dem, at de skal være, siger Birgit Fisker.

Annonce

Fritid på sociale medier

På Stjernevejskolen i Hedensted oplever leder af udskolingsafdelingen, Mark Frødstrup, at det er sværere at holde øje med de unges trivsel og omgangstone, når meget af det foregår gennem en skærm. Det har selvfølgelig været særligt udtalt under corona-nedlukningen, men er et generelt vilkår.

- Det er svært at guide dem i et univers, hvor vi hele tiden er på bagkant. Som skole og forældre er vi på udebane, når det kommer til digitale medier, og selvom vi har fokus på den digitale trivsel og også underviser i digital adfærd, så er det svært, fordi rigtig meget af det også foregår i fritiden, siger Mark Frødstrup.

Han håber, at der kan laves en større fælles kommunal indsats, hvor der bliver sat fokus på den digitale trivsel allerede fra børnehaveklassen.

Fokus på de unge

  • SSP i Hedensted Kommune har fået lavet en ny ungeprofil undersøgelse, hvor 1463 lokale 7.,- 8.- og 9. klasseselever har svaret anonymt på en lang række spørgsmål om deres trivsel.
  • Undersøgelsen er gennemført i perioden 1. november til 15. december 2020.
  • Helt generelt er trivslen god blandt kommunens unge, men der er også nogle punkter, der giver anledning til bekymring.
  • Folkebladet vil i løbet af den kommende uge sætte spot på nogle af resultaterne fra undersøgelsen.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Boligvej lukkes permanent for smutvejstrafik: Kommunen vil tvinge bilisterne ud på de store veje

Horsens For abonnenter

Christina og Torialy har ligget søvnløse af bekymring i flere uger, fordi deres datter var fanget i omstridte ghettoregler: Onsdag blev den bedste dag i lang tid

Horsens

Børn helt ned i toårs-alderen blev bedt om at bære mundbind i hestevogn: - Vi kan kun beklage

Sport

Nedtur for OL-guldvinderen: Rindom smed VM-guldet på sidste sejlads

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Horsens For abonnenter

Stressramte Line hylder sin læge: Selvom jeg har kontaktet hende 700 gange, får jeg altid et ordentligt svar

Navne

Jens Jørgen måtte køre B&B videre, da konen Inger gik bort: Nu har han sørget for folks bondegårdsferier i et kvart århundrede

Horsens

Mistænkt butikstyv havde slet ikke stjålet noget - men da politiet kiggede overvågningen igennem var det en anden sag

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Navne

Horsens-virksomhed med base i NRGi House får ny topchef

Erhverv For abonnenter

Efter syv magre år har restaurant endelig overskud: Se status fra 20 lokale firmaer i ugens regnskaber

Horsens

Fodgænger trådte direkte ud foran bil og blev ramt

Annonce