Annonce
Digitalt

Vinyl anno 2022: Sådan kan du gøre din gamle pladespiller trådløs

Sony er en af flere producenter, der har set behovet for at kunne streame musikken fra pladespilleren til en aktiv højtaler eller et sæt trådløse øretelefoner, og derfor bygget en pladespiller med indbygget bluetooth. Hvis du allerede har en pladespiller, du er glad for, er der dog også måder at gøre lyden derfra trådløs. Pr-foto
Den gamle pladespiller har aldrig været mere populær, men det samme kan siges om streaming. Her er tre måder, hvor du kan kombinere den gamle pladespiller med et trådløst setup

Der er aldrig blevet solgt så mange vinylplader, som der sælges netop nu. Pladespillerne har for længst gjort comeback – og de er kommet for at blive. Alle kunstnere med respekt for sig selv udkommer også på vinyl, og der sælges plader til lyttere i alle aldersgrupper.

Det betyder dog ikke, at streaming er forsvundet eller valgt fra – tværtimod – og hvordan kombinerer man så de to ting? Giver det overhovedet mening at gøre den analoge vinyllyd digital og trådløs – og hvordan gør man det?

Det sidste ser vi nærmere på her, hvor der er tre forskellige tilgange til at gøre den analoge vinyl digital og trådløs.

Annonce

Den trådløse pladespiller

Den nemmeste måde at gøre det på er at vælge en pladespiller, der er bygget til formålet, og dem er der faktisk flere af. Jeg har tidligere testet både Sony PS-LX310BT og Tone, der begge er kompakte pladespillere, der er lette at tage i brug og bygget til at streame musikken fra pladerne via bluetooth.

De fungerer, de er til at betale, og der er indbygget forforstærker, RIAA, i pladespillerne, så du også kan forbinde dem direkte via almindelige lydkabler til et sæt aktive højtalere. Så bliver det altså ikke meget nemmere.

Tone er den mest kompakte pladespiller, jeg har testet, og den er også fra start tænkt som en trådløs løsning. Den fungerer godt, og er meget nem at gå i gang med. Pr-foto

Yamaha har også lavet pladespilleren MusicCast VINYL 500, der skulle kunne sende lyden trådløst via både Airplay, wi-fi og bluetooth. Den har jeg desværre ikke haft mulighed for at teste, men den er værd at undersøge nærmere, da den på papiret er en bedre pladespiller end de to førnævnte – men også koster derefter.

Hvis du har en gammel pladespiller med affektionsværdi, eller bare stiller større krav til din pladespiller end netop de to pladespillere her, så er du nødt til at finde en alternativ løsning for at gøre den gamle pladespiller trådløs – og dem er der faktisk flere af.

Annonce

Den trådløse adapter

Der findes en stribe forskellige produkter, som tager en hvilken som helst lydkilde og transmitterer den via bluetooth. Så hvis du har en gammel pladespiller og et sæt aktive højtalere med bluetooth, et sæt høretelefoner med bluetooth eller en forstærker med bluetooth, så kan du købe en af de mange løsninger og voila; så er der hul igennem. Jeg har prøvet nogle af dem, men jeg har ikke fundet en løsning, jeg for alvor blev glad for.

Der er også Phono Box E BT fra hæderkronede Project. Her er tale om en forforstærker, der tager imod lyden fra en traditionel pladespiller og gør den i stand til at sende lyden via bluetooth.

Phono Box E BT fungerer desuden også som en almindelig forforstærker, så du kan slutte et par aktive højtalere til via almindeligt kabel – endda mens du sender med bluetooth, så du forbinder flere højtalere på én gang. Jeg har testet Phono Box E BT over længere tid som både almindelig forforstærker og til trådløs lyd, og den fungerer. Den almindelige, trådede lyd, fungerer selvfølgelig som den skal. Det er ikke den bedste lyd, du kan få fra en forforstærker, men den er over gennemsnit. Det samme kan ikke helt siges om bluetooth-funktionen. Det kan være frustrerende udfordrende at få Phono Box E BT til at forbinde til en højtaler eller et sæt hovedtelefoner, men når den så har forbindelse, husker den det. Den fungerer upåklageligt over kort afstand, men hvis du går ind i et tilstødende rum, har den svært ved at holde forbindelsen. Jeg har ikke kunne finde frem til, hvilken bluetooth-protokol, der benyttes, men det er i hvert fald ikke en af de nyere – det kan man desværre mærke.

Audio Engine har en af de mest simple, billige og velfungerende løsninger på at gøre analog lyd trådløs. Deres W3 tager simpelthen en hvilken som helst lydkilde og sender den via et indbygget wi-fi til den tilhørende modtager. Det er en meget nem og stabil metode, der virker bedre end mange alternativer, jeg har prøvet. Pr-foto

Amerikanske Audio Engine har en tredje løsning til at gøre en almindelig pladespiller trådløs, og den fungerer bedre end de førnævnte. Den forudsætter dog, at din pladespiller har indbygget RIAA, eller at du har en forforstærker imellem. Når det er gjort, slutter du bare et helt almindeligt jackstick til W3-transmitteren fra Audio Engine og slutter så den tilhørende modtager til en aktiv højtaler eller et anlæg. Så sender W3 lyden trådløst over eget wi-fi, og det giver både bedre og mere stabil lyd end de mange bluetooth-løsninger, jeg har prøvet. W3 er desuden en meget billig løsning, og den kan bruges til meget andet end en pladespiller – så den løsning får en klar anbefaling herfra. Audio Engine sælger den kun over Amazon, og desværre kan man ikke købe ekstra modtagere til W3. De findes ellers og kan gøre pladespilleren til multirum, da det er muligt at slutte op til tre ekstra modtagere til ad gangen.

Annonce

Den skræddersyede Sonos-løsning

Endelig er der Sonos Port, som er en løsning specifikt til dem, der bruger Sonos-multirum. Sonos Port sluttes ligesom W3 fra Audio Engine direkte til en pladespiller med RIAA eller en forforstærker, og så kan lyden via Sonos-appen distribueres til så mange Sonos-højtalere, man har lyst til.

Sonos har selvfølgelig også en løsning på pladespiller-udfordringen, nemlig Port. Den er elegant, virker upåklageligt, men koster også så meget, at du kan købe en ny pladespiller og gøre den trådløs for samme beløb - men så er den selvfølgelig ikke en del af Sonos' økosystem. Pr-foto

Det er, som så ofte med Sonos, en smart og stabil løsning – men den koster også markant mere end de alternative løsninger. Sonos Port koster i skrivende stund 3399 kroner, og til den pris kan du også købe en helt ny – evt. trådløs – pladespiller. Men er du allerede bundet op på Sonos’ økosystem, så er Port altså vejen at gå, hvis du også vil kunne lytte til vinylpladerne via multirum.

Som du kan læse i guiden her, er der mange veje at gå, hvis du af den ene eller anden årsag har lyst til eller behov for at gøre den gamle pladespiller trådløs – og måske endda også understøtte multirum.

Om testen og prislinks

Produkterne, vi anmelder i Jysk Fynske Medier, er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden at virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Artiklen kan indeholde affiliate links til Jysk Fynske Mediers samarbejdspartner PriceRunner. Når læserne klikker på de links, modtager vi en mindre betaling, men de har ingen betydning for, hvilke tests vi bringer eller vores bedømmelse af produkterne.

Annonce
Digitalt

Vinyl anno 2022: Sådan kan du gøre din gamle pladespiller trådløs

Annonce
Digitalt

Test: Elegante højtalere til kontoret får maksimal lyd ud af minimal plads

Annonce
Digitalt

Test: Moto G pakker et lækkert display og imponerende kamera til en konkurrencedygtig pris

Annonce
Horsens

Hver 10. medarbejder i ældreplejen er syg: Kommunen sætter andre opgaver på pause for at sikre pleje

Hedensted For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Kultur

Biograf-ejere gav aldrig op, men holder stadig filmfanen højt efter et kvart århundrede

AC Horsens

AC Horsens må undvære fire mand til testkampen mod Randers FC: Angriber træner med i HB Køge

For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Hedensted For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Horsens For abonnenter

Byggefirma fik nej til dispensation fra lokalplan - og prøvede så at presse kommunen til at betale en del af regningen

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Seneste plus

Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Maiken har set flere af sine efterskolevenner sige farvel efter coronaen: - De bliver socialt udmattede, og så vil de hjem

Odder

Cyklister kan godt begynde at glæde sig: Snart kommer der nye cykelstier

Horsens For abonnenter

Slut med byrådspolitik: Nu skal Anne Lene Løvbjerg tale seniorernes sag over for byrådets politikere

Brædstrup

Vandværk lukker: Rensning af kulsyre i vandet vil blive for dyrt

Annonce