Annonce
Kultur

Vinterbadeklub oplever stor medlemsfremgang: Journalist gik i vandet for at finde ud af hvorfor

Folkebladets journalist gik lørdag morgen i det kolde hav, der ifølge forlydender på stranden var en grad varm, sammen med tre medlemmer af vinterbadeklubben Aqua Vitus. Foto: Michael Svenningsen
Vinterbadeklubben Aqua Vitus har alene siden december fået godt 40 nye medlemmer. Folkebladets journalist satte sig for at finde ud af, hvorfor den ekstreme hobby er så populær.

Horsens: - Tag nogle dybe indåndinger, lyder rådet fra de tre erfarne vinterbadere, som allerede står i det iskolde vand.

Mine ben ryster, og kulden fra det frosne gelænder siver ind gennem mine handsker. Jeg hundefryser, mildest talt, men jeg ved, at det, jeg har i udsigt, er endnu koldere.

Om to trin venter vandoverfladen.

Annonce

Jeg lader kold luft strømme ned i mine lunger, tager tre dybe vejtrækninger, og så sætter jeg gang i bevægelsen mod havbunden. Nu er der ingen vej tilbage. Mine fødder bryder vandoverfladen, og den sidste forestilling om følelsen af varme forlader mig.

40 nye medlemmer siden december

Det er lørdag morgen. Klokken nærmer sig 8, og termometeret i bilen viser en udendørs temperatur på minus seks grader.

Jeg har kurs mod Husodde Strand, hvor jeg skal mødes med tre medlemmer af Aqua Vitus, en vinterbadeklub, som mødes til et tidligt morgendyp hver lørdag og søndag, og som gennem den senere tid har oplevet stor medlemsfremgang.


Det giver et kick. Det er en god måde at starte dagen. Man bliver glad i låget af det, og jeg har faktisk ikke været syg, siden jeg begyndte at vinterbade.

Kitty Kristensen, Aqua Vitus


Aktuelt har klubben 214 betalende medlemmer, og alene siden december er godt 40 kommet til. Et faktum, som kan undre en varmehungrende vinterbadejomfru som mig. Derfor har jeg spurgt om lov til at gøre klubbens medlemmer selskab for at finde ud af, hvad det er, som gør denne ekstreme hobby så populær.

I den stigende morgensol kan jeg konstatere, at vinterbadning ikke er en interesse for de få.

Mens jeg parkerer bilen, vrimler det med små grupper af mennesker, der enten har været i vandet eller gør klar til det. Det er inklusive den lille forsamling af tre kvinder, som jeg skal mødes med. Kitty Kristensen, Anja Borg og Birgitte Thygesen sidder alle i Aqua Vitus' aktivitetsudvalg.

- Der kommer rigtig mange mennesker fra klokken 7 og op gennem hele formiddagen, siger Kitty Kristensen.

- Det er alle mulige mennesker, som kommer herned for at vinterbade. Lige fra mødregrupper til en gruppe af mænd, som er kommet her gennem 20 år, fortæller hun.

Annonce

En god måde at få socialt samvær

Vi står foran vinterbadeklubbens nye sauna, som for nylig blev stillet op ved Husodde Strand. Saunaen er ikke i brug i øjeblikket på grund af corona, men alligevel vurderer Kitty Kristensen, at den har været medvirkende til den fortsatte medlemsfremgang.

En fremgang, som har været stabil de seneste to år. Ikke mindst under coronapandemien, som ifølge Anja Borg har givet populariteten for vinterbadning et ekstra boost.

- Under corona er der mange mennesker, som mangler socialt samvær, og her er vinterbadning en god måde at være sammen på, fordi man er udenfor og kan holde afstand, siger hun.

De tre medlemmer af Aqua Vitus, som netop har fået nye klubhuer, vinterbader hver lørdag og søndag. Her går de gerne i vandet to-tre gange efter hinanden. Foto: Michael Svenningsen

Anja Borg og Birgitte Thygesen er i gang med deres femte vinterbadesæson, mens Kitty Kristensen er i færd med sin fjerde. Adspurgt om, hvorfor de søger det kolde gys, falder svaret prompte.

- Det giver et kick. Det er en god måde at starte dagen. Man bliver glad i låget af det, og jeg har faktisk ikke været syg, siden jeg begyndte at vinterbade, siger Kitty Kristensen, som møder enighed hos de to andre.

Umiddelbart en række gode argumenter, og nu er det min tur til at efterprøve dem.

Annonce

- Nu tror jeg, du skal gå op igen

Inden jeg begyndte nedstigningen, havde jeg gjort op med mig selv, at det er forbudt at stoppe op. Ikke noget med at trække pinslen i langdrag.

Den overbevisning er det eneste, der fylder mine tanker, mens først mine fødder, siden mine ben og til sidst min overkrop går under vandet.

Jeg trækker vejret i stød, det prikker over hele min krop, og mine fødder er følelsesløse. Men bortset fra det er det oplivende at stå der i vandet. En nydelse, som hverken er rar eller behagelig. Men dog en nydelse.

At komme op af det iskolde vand gav kroppen en god blanding af smerte og nydelse. Foto: Michael Svenningsen

- Nu tror jeg, du skal gå op igen, siger Kitty Kristensen efter kort tid, og jeg siger hende ikke imod.

Min sitrende krop finder vej mod stigen, og mit blik fanger de istapper, som hænger i forskellige størrelser under hvert trin.

Mens jeg bevæger mig op af vandet, fornemmer jeg en kuldegysende varme sprede sig i kroppen. Min vejrtrækning er ude af kontrol, og min hud føles som isflager, der revner. Men jeg har det på en besynderlig måde mærkværdigt godt.

Måske er det følelsen af at have det overstået. Måske er det det kick, som Kitty Kristensen snakkede om, inden vi gik ned. Jeg er ikke sikker, men da jeg kort efter er tilbage i den varme bil, strejfer en tanke mig: Det der vinterbadning skal vist prøves igen.

Oven på vinterbadningen bliver varmen genfundet af en kop varm kaffe og en lille skarp. Fra venstre er det Birgitte Thygesen, Anja Borg, Kitty Kristensen og Folkebladets journalist. Foto: Michael Svenningsen
Når man kommer op fra vandet, er det vigtigt hurtigt at få varmt tøj på, lød rådet fra de tre erfarne vinterbadere (fra venstre) Anja Borg, Kitty Kristensen og Birgitte Thygesen. Foto: Michael Svenningsen
Fra højre Birgitte Thygesen, Anja Borg og Kitty Kristensen kom med gode råd og vejledning - heriblandt at beholde handskerne på af hensyn til en sikker færd op af vandet. Foto: Michael Svenningsen
Husodde Strand viste sig lørdag morgen fra sin flotteste side. Foto: Michael Svenningsen
Husodde Strand viste sig lørdag morgen fra sin flotteste side. Foto: Michael Svenningsen
Husodde Strand viste sig lørdag morgen fra sin flotteste side. Foto: Michael Svenningsen
Når coronarestriktionerne bliver lempet, kan Aqua Vitus' medlemmer se frem til at tage klubbens nye sauna på Husodde Strand i brug. Foto: Michael Svenningsen
En af morgenens mange vinterbadere oplyste, at vandet var en grad varm. Foto: Michael Svenningsen
Oven på vinterbadningen bliver varmen genfundet af en kop varm kaffe og en lille skarp. Her skænker Kitty Kristensen op for Birgitte Thygesen. Foto: Michael Svenningsen
Oven på vinterbadningen bliver varmen genfundet af en kop varm kaffe og en lille skarp. Foto: Michael Svenningsen. Foto: Michael Svenningsen
Oven på vinterbadningen bliver varmen genfundet af en kop varm kaffe og en lille skarp. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Horsens Freja er stadig ubesejret

Horsens For abonnenter

Kaotisk forløb: Efter total forvirring kom der afslag på tidlig genåbning - og så åbnede det hele alligevel

Annonce