Annonce
Horsens

Vinduet var haspet ved indbrud - hvorfor vil min forsikring ikke dække?

Advokat Anne Koch og advokat Jens Glavind besvarer spørgsmål sendt pr. brev til advokatkontoret LRP, Løvenørnsgade 17, eller pr. mail til jg@lr-p.dk. Arkivfoto

Jeg har haft indbrud i mit hus, mens jeg ikke var hjemme. Mit vindue var sikret med haspe, men stod en lille smule åben, og derfor siger forsikringsselskabet, at det ikke vil dække mit tab. Kan de det?

Svar:

Det vil altid være en konkret vurdering, om forsikringsselskabet skal dække dit tab. Det skal helt overordnet vurderes, om vinduet har været forsvarligt aflåst. I den forbindelse skelnes der mellem om man er hjemme eller ej, om indbruddet sker om natten eller dagen, samt hvor tilgængeligt vinduet er.

Annonce

Hvis et vindue er placeret mere end to meter over niveau, er det som udgangspunkt utilgængeligt, og derfor vil forsikringsselskabet skulle dække et eventuelt tab.

Hvis vinduet er åbent eller på klem, er det som udgangspunkt ikke forsvarligt at forlade bygningen. Det er dog mere uvist, hvis der er anvendt sikkerhedsbeslag som f.eks. en haspe. I disse tilfælde lægger forsikringsselskabet vægt på, om det har været nødvendigt at anvende en vis mængde vold for at kunne åbne vinduet, samt omfanget af skader på vindue og vindueskarm.

Hvis beboerne er hjemme, er det antaget, at det er i orden at have vinduet i soveværelset på klem, men resten af vinduerne i huset skal formentligt være aflåst.


Sker tyveriet om dagen, har man i større omfang ret til at have vinduerne åbne.


Krav til fraflytningsrapport

Jeg skal til at flytte ud af min lejlighed, som jeg har lejet i to år. Min udlejer har lige indkaldt til fraflytningssyn. Er der noget, jeg skal være særligt opmærksom på?

Svar:

Ved fraflytningssynet skal der laves en fraflytningsrapport, der som udgangspunkt skal udleveres til dig ved synet. Hvis du ikke er til stede, eller ikke vil underskrive rapporten, skal udlejeren have sendt den til dig senest to uger efter synet.

Ifølge loven er det eneste formkrav, at fraflytningsrapporten skal være skriftlig, men i retspraksis er det fastslået, at rapporten også skal være læselig og tilstrækkelig specifik og præcis, så lejer tydeligt kan se, hvilke udgifter han bliver pålagt.

Hvis udlejer ikke overholder disse regler, vil det i sidste ende kunne resultere i, at udlejer ikke kan gøre krav gældende imod dig.

Kravene varierer dog, afhængig af om din udlejer lejer én eller flere lejligheder ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce