Annonce
Horsens

Villum og Schmidt klatrede på Danmarks svar på Himalaya: Hårdt at bestige Yding Skovhøj

Dagens 4. bjergtinde venter forude. Jonas Schmidt forrest og Tomas Villum Jensen er klar til den store udfordring. Foto: Jens Amtoft
Mandag blev syv af Danmarks højeste tinder besteget. Optagelserne bliver vist i tv til marts.

Yding: - Jo, det har været sindssygt hårdt. Nu har vi jo allerede besteget tre bjergtoppe, sagde Jonas Schmidt, mens han klokken lidt over 11 mandag formiddag betragtede den højdemåler, han havde på sin arm.

Han stod sammen med Tomas Villum Jensen på parkeringspladsen ved Yding Skovhøj, hvor de forberedte at bestige den næste bjergtop i rækken: Yding Skovhvøj.

De to var iklædt bjergbestigerudstyr, så der var ikke nogen forhindringer, der var for store. Med sig havde de to kamerafolk, for det hele skal munde ud i en tv-udsendelse, der bliver vist på tv-kanalen DK4 til marts.

I alt skulle de bestige syv bjergtoppe i løbet af blot 10 timer.

De fleste toppe ligger på det, som Tomas Villum Jensen kalder for Danmarks svar på Himalaya, Den Jyske Højderyg.

- Undtagelsen er Danmarks svar på Kilimanjaro, nemlig Rytterknægten, der lige som det afrikanske bjerg er et fritstående bjerg, forklarede Tomas Villum Jensen, der tog en dyb indånding, inden han sammen med Jonas Schmidt begav sig ind i skoven med kurs mod den midterste skovhøj, der er den højeste.

Efter en strabadserende tur kunne de få minutter efter give hinanden high five på toppen af det højeste punkt i Horsens Kommune - der ifølge Tomas Villum Jensen også er Danmarks højeste punkt, hvis man anerkender, at bronzealderhøjen gerne må tælles med.

Annonce

Villum & Schmidt

Tomas Villum Jensen:

Skuespiller, filminstruktør og producent.

Som skuespiller er han bl.a. kendt for roller i film som "Drengene fra Sankt Petri", "Det forsømte forår" og "I Kina spiser de hunde".

Som instruktør har han blandt andet instrueret den oscarnominerede kortfilm "Ernst & Lyset", "Kærlighed ved første hik", "Min søsters børn" og "Solkongen".

Han har blandt meget andet arbejdet som tv-vært, og han har desuden produceret dokumentarprogrammer samt medvirket i underholdningsprogrammer.

Jonas Schmidt:

Komiker og skuespiller.

Han har særligt gjort sig bemærket som den lyseblå flodhest Dolph.

Han har medvirket i "P.I.S", Politiets Indsats Styrke, på TV2 Zulu.

Han har derudover medvirket i en lang række tv-udsendelser på diverse tv-kanaler.

Kom ud i naturen

Tomas Villum Jensen og Jonas Schmidt har gennem de senere år lavet en række rejseudsendelser til tv-kanalen DK4 med titlen "Villum & Schmidt". I 2016 besteg de Kilimanjaro i Afrika, selv om det holdt hårdt for Jonas Schmidt.

- Jeg fik højdesyge, men jeg klarede det. Jeg håber, jeg undgår højdesyge på Rytterknægten, sagde Jonas Schmidt, da de igen var kommet ned fra bjergtoppen.

Det var Tomas Villum Jensen, der fik ideen til en udsendelse om at bestige Danmarks højeste tinder.

- For det første elsker vi naturen, og vi elsker at komme ud og se nye steder. Og så har jeg en forkærlighed for bjerge. Der er jo rent faktisk bjerge i Danmark. Det mest berømte er vel Himmelbjerget, selv om det egentlig ikke hører til blandt de syv højeste. Men det skal der laves om på, for nu skal Yding Skovhøj være det mest berømte bjerg i Danmark, fordi det er det højeste, fortalte Tomas Villum Jensen og understregede, at det ikke kun er for sjov, at de to bestiger de danske toppe.

- Det er også en opfordring til alle danskere: Prøv nu lige at komme ud og nyd naturen i stedet for bare at sidde bag den der skide skærm, sagde han.

Med på turen var også repræsentanter for projektets sponsorer, Visit Horsens og HM Entreprenør.

- Vi vil meget gerne være med til at slå et stort slag for den fantastiske natur, vi har her i kommunen, og så har vi alle de her bjerge ud over Yding Skovhøj. Vi har f.eks Purhøj, Sukkertoppen og Slaggaard Banke med fantastisk udsigt, sagde Helle Rosenberg, der er direktør for Turistsamarbejdet Kystlandet, der dækker Visit Horsens og Visit Odder.

Signe Madsen og Heidi Hudecek repræsenterede HM Entreprenør.

- Vi har et slogan der siger: Vi flytter Himmelbjerget, mens du sover, så derfor blev vi kontaktet og spurgt, om ikke vi ville sponsorere projektet. Det var jo oplagt i forhold til vores slogan, fortalte Heidi Hudecek, inden turen gik videre til Ejer Bavnehøj og Møllehøj og derfra videre med fly til Bornholm, hvor Rytterknægten skulle bestiges.

Vi gjorde det. Stemningen er lettere løssluppen, da toppen er nået. Foto: Jens Amtoft
På vej ind i skoven. Der er en fantastisk udsigt fra parkeringspladsen ved Yding Skovhøj. Foto: Jens Amtoft
Der venter en vandretur på flere minutter, før toppen er nået for Villum & Schmidt. Foto: Jens Amtoft
Jonas Schmidts højdemåler kan ikke helt følge med højden på Yding Skovhøj. Foto: Jens Amtoft
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

To anholdt ved McDonald's og Jem & Fix: Politiet havde fået tip om udlejningsbil

Læserbrev

Trods corona-krise: Betal dit medlemskontingent!

Læserbrev: Vi står midt i en historisk krise, hvor samfundet mere eller mindre er lukket ned. Det udfordrer os alle - herunder vores foreninger, klubber og alle vores frivillige. Foreningerne i Horsens kommune ligger p.t. øde hen, uden aktivitet, med tomme klubhuse, ingen træninger, ingen kampe og ingen socialt samvær. Det betyder, at vores foreninger er (eller kan blive) udfordret på økonomien i form af manglende indtægter fra stævner, cups, sponsorater, indtægtsgivende arrangementer, kontingenter, m.m. I yderste konsekvens kan det få fatale følger for vores foreninger i form af lukninger. Desværre har jeg den seneste tid hørt fra flere personer, at de overvejer deres medlemskab af den lokale idrætsforening - når nu de ikke ”får noget for pengene”. Det gør mig frustreret at høre disse udmeldinger, for det er netop nu, at vi skal stå sammen, vise samfundssind og bakke op om vores foreninger. Mennesker er sociale væsner der har et fundamentalt behov for at være sammen med andre mennesker. Derfor indgår de fleste af os i fællesskaber i familien, med venner, på jobbet og i foreninger. Jeg ynder at sige, at mennesker er flokdyr, der skal stimuleres socialt. Den nuværende corona-krise gør, at vi skal holde os indendørs og isolere os fra andre mennesker. Det strider direkte mod vores menneskelige natur, hvilket udfordrer os som individer. Derfor tror jeg, at vi mere end nogensinde før har behov for vores foreninger. Når vi kommer ud på den anden side af krisen, har vi i den grad behov for at blive socialt stimuleret og få plejet vores sociale relationer i fællesskabet med andre mennesker. Så min klare opfordring: Betal dit medlemskontingent og støt op om din lokale forening. Så kan vi igen mødes i fællesskabet om den idræt eller foreningsaktivitet, vi brænder så meget for.

Annonce