Annonce
Ikast-Brande

Vilde gaspriser gør det nervepirrende at være fjernvarmechef

I 2020 fik Nr. Snede Varmeværk en stor varmepumpe, der henter energi fra luften - men det er ikke nok til at opveje de tårnhøje priser på naturgas. Arkivfoto: Peter Hald
Driftsleder fra Nørre Snede Fjernvarme: - Vi fyrer for 90.000 kroner i døgnet for at kunne levere fjernvarme til Nørre Snede.

Nr. Snede: Landet over stiger priserne på fjernvarme på grund af den dyre naturgas. Også i Nørre Snede får priserne et ordentligt hak opad - men dog ikke helt så meget som frygtet.

I november varslede Nørre Snede Varmeværk en stigning i varmeudgifterne på 30 til 40 procent svarende til 280 til 375 kroner mere pr. måned for et standardhus. Som tallene ser ud nu, bliver det måske ikke helt så galt, lyder det fra driftsleder Erik Lund fra Nørre Snede Varmeværk.

- Som det er nu, vil vi hæve prisen i 2022 med 26 procent, så den årlige udgift for et standardhus bliver 14.128 kroner inklusive moms. Det svarer til 2915 kroner mere om året og rundt regnet 250 kroner om måneden. Det er meget usikkert, men når vi laver budgetterne, er vi nødt til at gå ud fra det vi har, siger Erik Lund.

Annonce

- Det piner os med de høje priser - det er jo sjovest at levere varme til lave priser, og det har vi også tradition for. Men vi gør det så godt, vi kan, understreger han.


Det piner os med de høje priser.

Erik Lund

Det er den uheldige kombination af prisstigninger både på naturgas og strøm, der spiller ind. Nørre Snede Varmeværk fyrer som de fleste varmeværker med naturgas, men værket har også en elkedel, og i 2020 tog man en ny stor varmepumpe i brug.

Varmepumpen har energioptagere, der fanger energien fra udeluften og sender den videre i systemet - det reducerer varmeværkets CO2-udledning, men ulempen er, at varmepumpen kører på strøm, der er dyr i øjeblikket.

Omvendt kan værket tjene en del på at levere strøm, da værkets gasmotor også kan lave strøm, så den største skurk er de høje gaspriser.

- Vi håber at kunne holde varmepriserne på det niveau, som vi har meldt ud, siger driftsleder Erik Lund fra Nørre Snede Fjernvarme. Arkivfoto: Peter Hald

- Vi håber at kunne holde varmepriserne på det niveau, som vi har meldt ud - men gaspriserne svinger helt ekstremt for tiden. Vi har set priser lige fra 16 kroner pr. kubikmeter naturgas til syv kroner. Det er ret nervepirrende. Lige nu fyrer vi for 90.000 kroner i døgnet for at kunne levere fjernvarme til Nørre Snede - det er helt vildt, siger Erik Lund.

- Man forventer at gaspriserne er høje hen over vinteren, og at de derefter vil stabilisere sig igen. Problemet er ren overordnet, at man har gjort sig afhængig af gas fra Rusland, tilføjer han.

Biomasse?

De fjernvarmeværker, der har mulighed for at fyre med træ, halm eller andre former for biomasse har lige nu en klar fordel fremfor de værker, der må nøjes med naturgas og varmepumper.

Erik Lund medgiver, at det kunne være fristende med et anlæg, der kan fyre med biomasse, men det vil kræve en del overvejelser.

- Vi overvejede kraftigt et fyr til biobrændsel, før vi købte varmepumpen, men staten kom jo med tilskud til varmepumper, og alle pegede på varmepumper. Desuden blev det påpeget, at biomasse ikke var så "grønt", som man troede, så der var ingen fjernvarmebestyrelser, der turde gå ind i det dengang. Men det er da klart, at vi skal overveje, om det giver mening. Problemet er bare, at det har lange udsigter - det vil jo tage år, inden sådan et anlæg er etableret. Og hvis det vi er udsat for nu er et enligt skvulp, skal man jo ikke fare ud og gøre noget, siger Erik Lund.

Nørre Snedes fjernvarmeværk fyrer i øjeblikket for 90.000 kroner i døgnet, fordi gaspriserne er så høje. Foto: Peter Hald
Annonce
Horsens For abonnenter

Gittes varmeregning er steget med over 150 procent: Vores økonomi er en lille smule stram lige nu...

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Horsens For abonnenter

Peter Sørensen sår tvivl om parkeringshus ved banegården efter skrotning af plan for godsbaneareal - Martin Ravn er helt tryg

Odder

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Horsens

Kroen kan købes for 1,5 mio. kr., men ApS jonglerer med flere muligheder

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

AC Horsens For abonnenter

Prisen på AC Horsens' guldklump stiger: Flotte landskampe kan være millioner værd - her er sportschefens planer og overvejelser

Horsens

Coronasmitten buldrer afsted i Horsens: Over 500 smittede det seneste døgn

Odder

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Kultur For abonnenter

Fra hippie-miljø i Aarhus til sognepræst i Hedensted

Brev fra Borgen For abonnenter

Flot balance mellem det højtidelige og det folkelige: Dronningen fortjener at blive fejret

Brædstrup

De ældre skal i bevægelse: Nu kommer der gode gåstier i skoven

Annonce