Annonce
Erhverv

Vil bygge stor proteinfabrik i Hedensted: Projekt med 250 mio. kr. i ryggen

Markedet for plantebaserede fødevarer er stigende, og det skaber et stort behov for proteinrige afgrøder såsom hestebønner. Her ses Lars Dahl Laursen, direktør på den nye fabrik, og Henrik Hedegaard, direktør i Hornsyld Købmandsgaard, som skal levere hestebønner til fabrikken. Pressefoto
Selskabet Meelunie GPI har købt jord til en fabrik, der skal bygges til efteråret og omdanne hestebønner til proteinrige fødevareingredienser.

Hedensted: Et stort forretnings- og fabriksprojekt er på vej i Hedensted, hvor det danske selskab Meelunie GPI A/S til efteråret vil opføre en fabrik, der skal få proteinrige ingredienser til fødevareindustrien ud af hestebønner.

Den kommende fabrik bygges på Karosserivej 14 på jord, som selskabet har købt af Hedensted Kommune, fortæller direktør for Meelunie GPI A/S Lars Dahl Laursen til folkebladet.

- Vi har købt to hektar jord og har option på at købe yderligere to-tre hektar, når vi udvider, siger han og tilføjer, at der netop er indleveret byggeansøgningsmateriale til kommunen.

Annonce

Også miljøtilladelser skal på plads, inden byggestart er mulig.

Får 25 ansatte

Lars Dahl Laursen bor på Hjarnø og har været projektleder på adskillige større byggeprojekter i fødevareindustrien.

Nu skal han stå i spidsen for fabrikken, der efter planen skal begynde at producere i efteråret 2022 og være arbejdsplads for omkring 25 mennesker.

Annonce

Investerer 250 mio. kr.

Bag selskabet Meelunie GPI A/S og den kommende fabrik står den hollandske ingrediensforhandler Meelunie.

Dertil kommer danske investorer bl.a. i form af ingeniørselskabet SiccaDania, der skal opføre fabrikken, samt Ringkjøbing Landbobank og Danmarks Grønne Investeringsfond.

Der investeres godt 250 mio. kr. i projektet, fremgår det af en pressemeddelelse fra Danmarks Grønne Investeringsfond.

Man vil anvende teknologi baseret på patenteret forskning fra Københavns Universitet og virksomheden BiOptimate.

Annonce

Får lokal leverandør

Projektgruppen har selvsagt stor fidus til hestebønneprotein som et central element i fremtidens fødevareproduktion.

Hestebønner har kvaliteter set fra landmænds perspektiv. Den fikserer kvælstof og efterlader en god portion kvælstof til den efterfølgende afgrøde i forbindelse med sædskifte. Den er samtidig effektiv i bekæmpelse af græsukrudt og sanering af sygdomme. Pressefoto

Hestebønner er nemlig en meget næringsrig råvarer, der kan fungere som erstatning for kød såvel som køderstatningsprodukter, der allerede findes på markedet.


Alle bestanddele af hestebønnen bliver anvendt, ikke alene protein men også fiber, stivelse og skal.

Lars Dahl Laursen, direktør, Meelunie GPI


Og så kan råvaren dyrkes af danske landmand.

Derfor har Meelunie GPI A/S indgået en aftale med Hornsyld Købmandsgaard om levering af 20.000 ton hestebønner på årsbasis.

Mængden svarer til et dyrkningsareal på ca. 5000 hektar, og Hornsyld-virksomheden skal nu ud og tegne kontrakter med landmændene.

- Vi gør i forvejen en del i at tegne kontrakter om dyrkning af specialafgrøder på Sjælland i forbindelse med vores afdeling Nielsen og Smith i Glostrup, og vi er glade for, at vi nu kan brede den mulighed ud til landmændene i Jylland og på Fyn, siger administrerende direktør i Hornsyld Købmandsgaard Henrik Hedegaard i en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder

Sur smiley til restaurant i Odder

Hedensted For abonnenter

Mor til krænket dreng: Min søn kom og fortalte, at der var blevet pillet ved ham...

Annonce