Annonce
Brædstrup

Vikinger udsætter stort naturprojekt

Biolog i Horsens Kommune, Simon Marsbøll, har været tilknyttet Klosterkærprojektet siden starten for to år siden. Projektet skal fjerne en spærring i Gudenåen ved Klostermølle, så vandet kan løbe frit. Samtidig føres Gudenåen tilbage til sit oprindelige åløb. Arkivfoto: Morten Pape

Et stort vandløbsprojekt i Klosterkær ved Kloster Mølle, der skal resultere i Danmarks største ferskvandsdelta, sættes om få uger på pause. Det sker blandt andet på grund af spor fra vikingetiden.

Klostermølle: Siden november har gravemaskinerne været i gang med at føre Gudenåen ved Klosterkær nær Mossø tilbage til sit oprindelige åløb. Det store naturprojekt skal ende ud i Danmarks største ferskvandsdelta, hvilket skal skabe et nyt naturomåde, som giver bedre vilkår for både fisk, planter og fugle.

Den første del i det store projekt, som blandt andet indeholder en udvidelse af Døde Å, forventes at være færdig inden for de næste tre uger, men derefter sættes det store vandløbsprojekt på pause for en tid. Det sker ifølge biolog i naturafdelingen i Horsens Kommune, Simon Marsbøll, fordi vikingespor ved Døde Å har gjort, at man måtte ændre på projektet for at undgå at komme i karambolage med fortidsminder. Derfor sendes det store vandløbsprojekt nu på pause for at få de sidste afklaringer fra miljømyndighederne på plads, inden projektet kan komme videre.

- Vi mangler stadig at finde det bedste sted, hvor vi kan tage Gudenåens vand ind til Døde Å. Der er en masse fredninger i området derude, så der er mange hensyn og tage. Slots- og Kulturarvsstyrelsen har naturligvis meget store interesser på spil, men derudover er der også hensyn at tage til Naturstyrelsen og diverse lodsejere, siger Simon Marsbøll.

Annonce

Vi mangler stadig at finde det bedste sted, hvor vi kan tage Gudenåens vand ind til Døde Å. Der er en masse fredninger i området derude, så der er mange hensyn og tage.

Simon Marsbøll, biolog Horsens Kommune
Gravemaskinerne arbejder for tiden på at udvide og grave Døde Å dybere. Foto: Peter Hald

Fortidsfund

Ifølge museumsinspektør ved Horsens Museum, Frederik Callesen, er der blevet udført arkæologiske undersøgelser ved Klosterkær og Klostermølle i 1930'erne og i 1950'erne. Her fandt man blandt andet spor fra en mulig vikingeborg og en dæmning, som dog var fra 1500-tallet.

- Sukkertoppen har været en udkigspost i vikingetiden, og i området er der også forskellige vikingespor. Teorien er, at der ligger en vikingeborg ved Døde Å, men det er ikke noget sikkert bevis. Man har fundet noget brolægning, måske nogle huse, måske en grav, men det er alt sammen meget måske, siger Frederik Callesen.

Gå op til to år

For at undgå at støde på fortidsminder har naturafdelingen i Horsens Kommune derfor ændret på projektet, og det kræver nye tilladelser fra Slots- og Kulturstyrelsen. Det er derfor stadig uvist, hvornår de sidste tilladelser er i hus, så det store vandløbsprojekt kan gøres færdig.

- Vi skal have alt i høring, men hvis f.eks Naturstyrelsen klager over det, skal det i Miljøklagenævnet, og da de er udflytningsramte og har en lang sagsbehandlingstid, så kan projektet udskydes i op til to år. Men hvis alt flasker sig, kan vi være færdige til sommer, siger Simon Marsbøll.

Hjælp fra tør sommer

Ifølge kommunens biolog vil man normalt være helt i mål med alle tilladelser til hele projektet, inden gravemaskinerne går i gang. Man valgte dog i sommer at kaste sig hovedkulds ud i første etape af det store naturprojekt, fordi man ville udnytte den historiske varme og tørre sommer til at få gravet ud på de mest våde steder.

- Det var vigtigt for os at udnytte, at det vejrmæssige var med os, og vi kunne spare en formue på køreplader og så videre. Da vi også kunne dele projektet op i to, valgte vi at gøre det, siger Simon Marsbøll.

30.000 liter vand i sekundet

Når der engang åbnes op for vandet fra Gudenåen og ned til Døde Å og derfra videre ned til Mossø, der skal danne det store ferskvandsdelta, bliver den største udfordring at styre vandet. Vandet kan nemlig ifølge biologen komme med op til 30.000 liter i sekundet, og det skal gerne styres, så det ikke splitter området ad.

- Vi styrer åren indtil 400 meter før, den rammer søen. Så har vi styret uden om et vigtigt naturområde, vi kalder Rigkæret, og det skal helst ikke splitte det ad. Så skal vandet selv finde de sidste 400 meter ned til søen. Det er også her, kæret er lavest, og det er her, vi kan få de her sandaflejringer, som vi håber, kan danne grobund for sjældne planter, siger Simon Marsbøll.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce